You are here

Ο δανεισμός σε ΕΥΡΩ σε πλήρη έξαρση - Ανησυχεί η Κεντρική Τράπεζα

06/07/2001 16:25
Έντονες ανησυχίες προκαλεί στην Κεντρική Τράπεζα η έξαρση εξωτερικού δανεισμού σε ΕΥΡΩ και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου δήλωσε το μεσημέρι οτι το όλο θέμα θα απασχολήσει διεξοδικά τα αρμόδια σώματα της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Αυξεντίου, τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε μαζικός δανεισμός σε ξένο νόμισμα και κυρίως σε ΕΥΡΩ. Ειδικότερα τον μήνα Ιούνιο το 80% που δόθηκαν από τις εμπορικές τράπεζες και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα ήταν σε ΕΥΡΩ. Ο κ. Αυξεντίου επεσήμανε οτι εάν το όλο πρόβλημα συνεχισθεί με τους ίδιους ρυθμούς τότε, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο ισοζύγιο πληρωμών με επιπρόσθετη συνέπεια να διευρυνθούν τα ελλείμματα.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν έκρυψε την ανησυχία του για το όλο φαινόμενο, ξεκαθάρισε όμως οτι δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί ο θεσμός του εξωτερικού δανεισμού ο οποίος, όπως τόνισε, θα πρέπει να παραμείνει ελεύθερος. Εξήγησε, πάντως, οτι θα βρεθούν τρόποι ώστε το κίνητρο που δημιουργείται από τη διαφορά των επιτοκίων μεταξύ ΕΥΡΩ και κυπριακής λίρας να παύσει να υπάρχει. Σε ερώτηση οτι ένα καλό μέτρο θα ήταν η μείωση των επιτοκίων, ο κ. Αυξεντίου δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένου, όπως είπε, τον ερχόμενο Αύγουστο το συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, θα εξετάσει μεταξύ άλλων και αυτό τον παράγοντα.