You are here

Γ. Παντελή: Στο €1,8 δισ. το κόστος πανδημίας το 2021

19/09/2021 06:00

Μέχρι τον Ιούλιο του 2021 το άμεσο κόστος για σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας ανήλθε στo €1,3 δισ., ενώ μέχρι το τέλος του 2021 το ποσό αυτό αναμένεται να φθάσει τo €1,8 δισ., σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του υπουργείου οικονομικών Γιώργο Παντελή.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Παντελή αναφέρει επίσης ότι έχει παραχωρηθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις της τάξεως των €2 δισ.

Σημειώνει ότι πέραν των Σχεδίων που προωθήθηκαν για στήριξη των επιχειρήσεων μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα, η κυβέρνηση προωθεί το Σχέδιο για τις κυβερνητικές εγγυήσεις που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα.

Σχολιάζοντας την αύξηση των κρατικών δαπανών και του δημοσιονομικού ελλείματος, τα οποία αποδίδει στη διαχείριση της πανδημίας και την ανάγκη για στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, σημειώνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών προσαρμόζει αναλόγως την στρατηγική του, ώστε να αποφευχθεί η μετεξέλιξη της κρίσης αυτής σε κρίση χρέους.

Επισημαίνει πως στόχος είναι η διασφάλιση των απαραίτητων δημοσιονομικών περιθωρίων για αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

Προϋπολογισμός ώθησης Σχεδίου Ανάκαμψης

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2022, ο οποίος εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό 2022-2024, ο γενικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι έχει έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα και περιλαμβάνει σειρά έργων και δράσεων, που προκύπτουν από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από συνεχιζόμενα έργα τα οποία αποτελούν εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Περιλαμβάνει, επίσης, τις ρυθμίσεις όπως η σύσταση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2022 και τη σύσταση νέας Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. 

Ο κ. Παντελή επισημαίνει πως τυχόν καθυστέρηση στην έγκριση του προϋπολογισμού του 2022, θα αποβεί επιζήμια για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο αναμένεται η άντληση σημαντικής χρηματοδότησης.

Προσέλκυση εταιρειών και στήριξη καινοτομίας

Ο κ. Παντελή επισημαίνει ότι προς υλοποίηση των στόχων του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν τεθεί συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Αυτές αφορούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη μείωση των ΜΕΔ.

Στο πλαίσιο των πιο πάνω προτεραιοτήτων εντάσσεται η επεξεργασία Σχεδίου Δράσης για την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων με στόχο την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Παντελή, προωθείται η δημιουργία ταμείου μετοχικού κεφαλαίου για τη στήριξη, κυρίως, νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή