You are here

Κ. Πετρίδης: Ενδεχόμενο το νέο μνημόνιο

29/04/2020 16:35

Το δημοσιονομικό πακέτο της κυβέρνησης για την κρίση του κορωνοϊού υπερβαίνει το €1 δισ. ενώ με την παροχή ρευστότητας αγγίζει €3 δις ή 7% του ΑΕΠ, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης επισημαίνοντας ότι η καταφυγή σε μνημόνιο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Μιλώντας στο διαδικτυακό Cyprus-Economic Summit Covid-19, ο υπουργός σημείωσε ότι το δημοσιονομικό πακέτο πρέπει να είναι δυναμικό και να προσαρμόζεται ανάλογα λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας.

«Η αρχική μας εκτίμηση είναι ότι αυτή η περίοδος δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί πέραν των δύο μηνών», ανέφερε.

Ο υπουργός, ανέφερε ότι «προσπαθούμε να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες και βασιζόμαστε σε αυτούς  για να διασωθεί και να ανακάμψει η οικονομία σε αυτήν την ανεπανάληπτη κρίση».

Η δεύτερη φάση διαχείρισης της κρίσης του COVID-19 στην Κύπρο στην οποία εισερχόμαστε αυτή τη στιγμή είναι η πιο δύσκολη και επικίνδυνη, όπως ανέφερε

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι μετά την πρώτη φάση των περιοριστικών μέτρων και τη δημοσιονομική παρέμβαση για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, η Κύπρος εισέρχεται με το αποψινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στην δεύτερη φάση, την οποία όπως είπε θεωρεί ως «την πιο δύσκολη και την πιο επικίνδυνη, γιατί εκεί θα κριθεί και η επιτυχία μας στην τρίτη φάση με την οποία θα έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας».


«Κάνουμε ένα βήμα μπροστά αλλά αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες αυτή τη δεύτερης δύσκολης φάσης τότε μπορεί να κάνουμε και δυο βήματα πίσω. Και δυο βήματα πίσω θα είναι καταστροφικά τόσο για την υγεία μας όσο και για την οικονομία», ανέφερε.

Όσον αφορά την πρώτη φάση, ανέφερε ότι είχαν υπολογίσει ότι αυτή δεν θα μπορούσε να διαρκέσει πέραν των δύο μηνών και για αυτό και η πολιτική του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης ήταν να στηρίξει πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα,  ξέροντας ότι οι άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία θα ήταν δυσμενέστερες το πρώτο διάστημα αλλά θα ήταν πιο ευεργετικά στο μεσοπρόθεσμο και στο μεσοπρόθεσμο διάστημα και θα επέτρεπαν να ανοίξουμε με πιο ομαλό τρόπο τις μηχανές της οικονομίας.

Ανέφερε ότι κατά τη δεύτερη φάση θα μελετηθούν και άλλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ανάλογα με τις φάσεις άρσης των περιορισμών και τις ιδιαιτερότητες τους και ανάλογα με τον κάθε τομέα, αλλά και με βάση πρόγραμμα εξοικονομήσεων της κυβέρνησης το οποίο είναι υπό επεξεργασία και θα κατατεθεί στο Υπουργικό την επόμενη εβδομάδα.

Σημείωσε επίσης ότι δεν πρέπει να δούμε την διαχείρισης της κρίσης του 2020 με το φακό της κρίσης του 2013 και ότι είναι δύο κρίσεις που χρειάζονται πολύ διαφορετική διαχείριση. Το 2013 όπως είπε για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε έπρεπε να κάνουμε σημαντική περικοπή δαπανών στην αρχή και να πάρουμε οδυνηρές αποφάσεις που αφορούσαν την σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έδρασε μεθοδικά, στρατηγικά και στοχευμένα από την αρχή της κρίσης. Αναφέρθηκε στην απόφαση για τα περιοριστικά μέτρα και την παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.  Έκανε αναφορά και στι υπόλοιπες αποφάσεις της κυβέρνησης όπως είναι η αναστολή των δόσεων στις τράπεζες, η αναστολή των εκποιήσεων και η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε αντίθεση με την κρίση του 2013, στην παρούσα κρίση η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση των δαπανών για επανεκκίνηση της οικονομίας. Η επιτυχία σε αυτή την δεύτερη φάση, πρόσθεσε, θα κρίνει και ποια θα είναι και η κυβερνητική πολιτική τον Σεπτέμβρη.

Τρία ενδεχόμενα

Για την εξέλιξη της κρίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν τρία ενδεχόμενα. Το ένα ενδεχόμενο είναι με τις κακές πολιτικές να οδηγηθούμε σε απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας και στην απώλεια της πρόσβασης στις αγορές και την καταφυγή μας σε μνημόνιο.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι η επιτυχής διαχείριση της κρίσης και η αποφυγή κακών εξελίξεων στην οικονομία αλλά αναλόγως της πορείας του δημοσίου χρέους θα αναγκαστούμε να λάβουμε επώδυνα μέτρα γα αύξηση των εσόδων και μείωση δαπανών.

Η τρίτη περίπτωση, σημείωσε, και είναι το σενάριο που όλοι πολεμάμε, είναι ότι συνεχίζουμε να πηγαίνουμε καλά, τον Ιούλιο και Αύγουστο και θα προκύψουν μέτρα για ατήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων και μέτρα τόνωσης τη ζήτησης.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σίγουροι που θα πατήσουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων θα έχουμε αυτό το σενάριο. Κι εκεί θα κριθεί και η αξιοπιστία μας και ως χώρα», ανέφερε.

Παράλληλα είπε ότι πέραν από τον σωστό οικονομικό σχεδιασμό, χρειάζεται και ευελιξία και ταχύτητα, δυνατότητα αναπροσαρμογής των πολιτικών εκεί και την ώρα που πρέπει. Αναφέρθηκε και σε ένα συγκριτικό μειονέκτημα που έχει η Κύπρος, σε θέματα ευελιξίας, αφού όπως είπε χρειάζεται τη συναίνεση όλοι του πολιτικού συστήματος και η εξεύρεση πλειοψηφίας στη Βουλή.

«Προσπαθούμε συναινετικά να βρούμε εκείνες τις συγκλήσεις οι οποίες χρειάζονται. Φυσικά έχει 35 μέρες που προσπαθούμε να βρούμε τις συναινέσεις για το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, κάτι το οποίο άλλες χώρες θα είχαν ήδη εφαρμόσει και επιχειρήσεις θα το είχαν ήδη χρησιμοποιήσεις και θα είχαν εξοφλήσει με φθηνό δανεισμό και με κρατική εγγύηση προμηθευτές τους ή οτιδήποτε άλλο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια είναι να βρεθούν εκείνες οι συγκλήσεις που θα επιτρέψουν  την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί το σχέδιο στη Βουλή. Σημείωσε ωστόσο ότι συνολικά θα πρέπει να είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι και οι συνεννοήσεις σε πολιτικό επίπεδο να γίνονται πιο γρήγορα απ’ ότι άλλοτε.

Απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο είπε ότι η κυβέρνηση θα πορευθεί με όλη τη σοβαρότητα έχοντας στο νου την ανάγκη στήριξης και του επιχειρηματικού κόσμου στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, αλλά έχοντας υπόψη και την ανάγκη διατήρησης της αξιοπιστίας της χώρας, δεν πρέπει να ακολουθηθούν πολιτικές που θα θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία που έχει με κόπο κτίσει τα τελευταία επτά χρόνια. Ανέφερε ακόμα ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί και από τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στα πρωτόκολλα και στα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που θα εξαγγελθούν όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Της Γεωργίας Χαννή