You are here

ΚΤ: Ορθά τα μέτρα της κυβέρνησης

04/04/2003 16:24

- Ο Χριστοδούλου προειδοποιεί για δημ. έλλειμμα, δημ. πειθαρχία, και συστήνει μέτρα για «ρυμούλκηση» του ρυθμού ανάπτυξης
- Επιστολή στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο


Η Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας επικροτεί τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για στήριξη της κυπριακής οικονομίας, ωστόσο παράλληλα προειδοποιεί και συστήνει στην κυβέρνηση να συγκρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, σε συνδυασμό με «αυξημένη» δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά συστήνει παράλληλα ως επιτακτική ανάγκη και την λήψη εκείνων των μέτρων για «ρυμούλκηση» προς τα πάνω του ρυθμού ανάπτυξης.

Κληθείς από τη Stockwatch να σχολιάσει τα κυβερνητικά μέτρα, ο Επικεφαλής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τόνισε εμφαντικά ότι «είναι πολύ σωστά» στη παρούσα ρευστή κατάσταση, ενώ στη συνέχεια αποκάλυψε ότι απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε συνέχεια ανάλογης κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χριστοδούλου ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, τις προοπτικές και τους κινδύνους που ελλοχεύουν εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας του πολέμου στο Ιράκ, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα υπόψη, με βάση διάφορα σενάρια που αφορούν τη διάρκεια και ολοκλήρωση του πολέμου. Μιλώντας ύστερα από τη συνεδρία της ΕΝΠ, η οποία αποφάσισε τη μείωση του βασικού επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) κατά 0,5% (δηλ. στο 4,5%), ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι η Επιτροπή μειώνοντας το επιτόκιο, έκρινε ότι «με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια και επιδίωξη για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας».

Ο Διοικητής της ΚΤ, «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για την συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την ανάγκη για «αυξημένη» δημοσιονομική πειθαρχία. Συμφώνησε παράλληλα με τις επισημάνσεις που περιέχονται στην ετήσια έκθεση του διεθνούς Οίκου Αξιολόγησης Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες και στην οποία προειδοποιείται η κυπριακή κυβέρνηση για συγκράτηση του ταχέως διογκούμενου κρατικού μισθολογίου, ενώ καλείται το κράτος να αναδιαρθρώσει τη δημόσια υπηρεσία.

«Δεν είναι λανθασμένα τα όσα αναφέρονται», είπε, αλλά (και να γίνουν) «αυτά δεν είναι άμεσης απόδοσης», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Αυτό που χρειάζεται η κυπριακή οικονομία στην παρούσα φάση είναι η άμεση μείωση των δημοσίων δαπανών και η αύξηση των δημοσίων εσόδων», επεσήμανε ο κ. Χριστοδούλου αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Αποκάλυψε όμως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι έχει ενημερώσει τόσο τον υπουργό Οικονομικών όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστοδούλου επέκρινε έντονα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίοι με δημόσιες δηλώσεις τους προβαίνουν σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και δη, τα περί μη αποκλειομένου και του ενδεχομένου για μηδενικό συντελεστή στο ρυθμό ανάπτυξης για το 2003.

Με κατάλληλες αποφάσεις μπορούμε να αποτρέψουμε μηδενικές και αρνητικές εξελίξεις στο ρυθμό ανάπτυξης, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, χαρακτηρίζοντάς το παράλληλα ως «πολύ επικίνδυνο λόγω της ρευστότητας της κατάστασης, να κάνεις προβλέψεις για τις επιπτώσεις στην οικονομία».

Του Κυριάκου Κυριακίδη

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΝΠ είναι η ακόλουθη:


Κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής κατέληξε στις ακόλουθες αποφάσεις:
1. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) μειώνεται κατά 0,5 της εκατοστιαίας μονάδας, δηλαδή στο 4,5%.
2. Η τιμή αναφοράς για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων παραμένει στο 11,0%.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής συνήλθε εκτάκτως υπό το βάρος της γενικής παραδοχής και κρατήσασας αντίληψης ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι αρχικά επιστεύετο και, ως εκ τούτου, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης της διεθνούς οικονομίας έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω. Μέσα σ΄αυτό το κλίμα του σκεπτικισμού και της απαισιοδοξίας προβλέπεται ότι οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες θα προβούν σε περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκιά τους μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Η Επιτροπή, η οποία προέβη σε εμπεριστατωμένη συζήτηση και λεπτομερή ανάλυση των διεθνών και εγχώριων εξελίξεων, διαβλέπει σοβαρές δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, οι οποίες, όμως, στο παρόν στάδιο είναι δύσκολο να επιμετρηθούν επακριβώς. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή εξέφρασε το σοβαρό προβληματισμό της για την πορεία των δημόσιων οικονομικών και τόνισε γι πολλοστή φορά την ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση και αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ανησυχίες εκφράστηκαν, επίσης, και για την έξαρση του πληθωρισμού, ο οποίος την πρώτη τριμηνία του έτους ανέβηκε στο 4,84%, άνκαι αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε προσωρινούς και συγκυριακούς παράγοντες με το δομικό πληθωρισμό να παραμένει σε σχετικά αποδεκτά επίπεδα.

Η Επιτροπή, συνεκτιμώντας τα πιο πάνω δεδομένα, τη σημειούμενη παράταση του πολέμου και το ευάλωτο της κυπριακής οικονομίας στους εξωτερικούς κλυδωνισμούς, αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο της οριακής χρηματοδότησης (Lombard) κατά 0,5 εκατοστιαία μονάδα.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι η κυπριακή οικονομία, παρά το μικρό μέγεθος και την ευπάθειά της στις διεθνείς εξελίξεις, διαθέτει σταθερά θεμέλια και αξιοσημείωτες δυνατότητες, με ιδιαίτερη αναφορά στην ευελιξία και προσαρμοστικότητα, αρκεί οι δυνατότητες αυτές να επιστρατευθούν έγκαιρα και να αξιοποιηθούν δεόντως.