You are here

Βουνό το χρέος

05/06/2012 07:19
Κοντά στα €3 δισ. χρειάζεται να δανειστεί η κυβέρνηση τους επόμενους δεκαοκτώ μήνες για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, ακόμα και αν η Λαϊκή δεν χρειαστεί ούτε ένα ευρώ από το κράτος.

Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών φέρνουν στην επιφάνεια τις μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος μέχρι το τέλος του 2013, διαφοροποιώντας την εικόνα που δημιουργείται ότι η προσφυγή σε διακρατικό δανεισμό προκύπτει λόγω των τραπεζών.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, η Κύπρος χρειάζεται γύρω στα €2,6 δισ. το 2012 που καλύπτονται κυρίως από το Ρωσικό δάνειο των €2,5 δισ. Πέραν των αναγκών αναχρηματοδότησης του χρέους, υπάρχουν επιπρόσθετα ανάγκες κοντά στο €0,5 δισ. λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Για το 2013 οι ανάγκες αναχρηματοδότησης φθάνουν τα €2,2 δισ. συν το έλλειμμα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σωφρόνη Κληρίδη, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία αυτή τη στιγμή προέρχονται χωρίς αμφιβολία από την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

«Είναι λάθος όμως να πιστεύουμε ότι αν δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα όλα θα ήταν μια χαρά», προσθέτει.

«Ακόμα λοιπόν κι αν τα προβλήματα των τραπεζών εξαφανιστούν, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το πρόβλημα χρηματοδότησης των αναγκών του δημοσίου θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν», τόνισε ο κ. Κληρίδης.

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναρριχήθηκε για πρώτη φορά το πρώτο τρίμηνο του 2012 στα €13,2 δισ. έναντι €8,4 δισ. που ήταν στο τέλος του 2008, πλησιάζοντας το 75% του ΑΕΠ από 48% που ήταν πριν λίγα χρόνια.

Η αναρρίχηση του χρέους οφείλεται κυρίως στα ελλείμματα της τελευταίας τριετίας, που έχουν προσθέσει γύρω στα €3 δισ. ή 18 ποσοστιαίες μονάδες στο δημόσιο χρέος.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρος Ζένιος, αναφέρεται σε παγίδα χρέους στην οποία έχει πέσει η Κύπρος «από την οποία μπορούμε να ξεφύγουμε μόνο με τολμηρά μεταρρυθμιστικά μέτρα που να επιφέρουν ανάπτυξη. Διαφορετικά θα μιλούμε για χαμένη δεκαετία της κυπριακής οικονομίας».

«Πρέπει το συντομότερο δυνατό να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ώστε να δώσουμε το μήνυμα στους πιστωτές, στους οίκους αξιολόγησης και στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς ότι δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί αλλά τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα», επεσήμανε ο κ. Κληρίδης.

Οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης προσκρούουν προς το παρόν στις αντιδράσεις των συνδικαλιστών και μερίδας των κομμάτων, που εκτιμούν ότι τα όποια μέτρα εξυγίανσης δεν πρέπει να πλήξουν μισθούς και συντάξεις.

Το πακέτο μέτρων που ετοίμασε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις σε μια περίοδο που η Κύπρος προσπαθεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της για να εισέλθει στο μηχανισμό στήριξης με τους λιγότερο επώδυνους όρους.

Ο διάλογος για αναδιάρθρωση της ΑΤΑ, που θα ξεκινούσε την περασμένη βδομάδα, διακόπηκε απροσδόκητα λόγω διαφωνιών.

Η Κύπρος έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές από το Μάιο του 2011 και έκτοτε, πέραν του ρωσικού δανείου, δανείζεται από την εγχώρια αγορά (ταμεία συντάξεως, τράπεζες, κτλ).

Η απότομη αύξηση του δημοσίου χρέους έχει καταστήσει δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος, λόγω του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η Κύπρος βρίσκεται πάντως κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Της Γεωργίας Χαννή