You are here

Η ΚΤ μείωσε 0,5% τα βασικά επιτόκια

04/04/2003 14:01
Τρέχει ο πληθωρισμός: 4,84% το πρώτο τρίμηνο του 2003

Σε μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 0,5% (δηλαδή στο 4,5%) προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα σε μια προσπάθεια «ψυχολογικής και ουσιαστικής» στήριξης για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας διαβλέποντας σοβαρές δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα λόγω του πολέμου στο Ιράκ.

Παράλληλα η ΚΤ εκφράζει ανησυχίες για την έξαρση του πληθωρισμού ο οποίος το πρώτο τρίμηνο του 2003 ανέβηκε στο 4,8%, αν και όπως επισημαίνει, αυτό αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε προσωρινούς και συγκυριακούς παράγοντες με το δομικό πληθωρισμό να παραμένει σε σχετικά αποδεκτά επίπεδα, κάτω του 3%.

Μιλώντας ύστερα από την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ο διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανέφερε ότι κατά τη συνεδρίαση εκφράστηκαν σοβαροί προβληματισμοί για την πορεία των δημόσιων οικονομικών και τονίστηκε για πολλοστή φορά η ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση και αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία. Ανέφερε ακόμη ότι η ΕΝΠ πιστεύει ότι η κυπριακή οικονομία παρά το μικρό μέγεθος και την ευστάθειά της στις διεθνείς εξελίξεις διαθέτει σταθερά θεμέλια και αξιοσημείωτες δυνατότητες, με ιδιαίτερη αναφορά στην ευελιξία και προσαρμοστικότητα, «αρκεί» όπως επισημαίνεται, «οι δυνατότητες αυτές να επιστρατευτούν έγκαιρα και να αξιοποιηθούν δεόντως».

Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ακόμη ότι αυτό το οποίο χρειάζεται η κυπριακή οικονομία στην παρούσα φάση είναι η άμεση μείωση των δαπανών και η αύξηση των δημοσίων εσόδων και με τις κατάλληλες αποφάσεις η ρυμούλκηση της ανάπτυξης.

Εκτενέστερη είδηση ακολουθεί αργότερα

Του Κυριάκου Κυριακίδη