You are here

ΥΠΟΙΚ: Μέτωπο κατά των ψηλών επιτοκίων

14/12/2004 10:24

Η προσπάθεια συγκράτησης του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, όπως και η ολοένα μεγαλύτερη σημασία που αποκτά το μακροοικονομικό αυτό μέγεθος στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ωθούν το Υπουργείο Οικονομικών στην εισαγωγή σύγχρονων αλλά και ταυτόχρονα αποδοτικότερων διαδικασιών για τη βελτίωση της διαχείρισης του δημοσίου χρέους και τη μείωση των επιτοκίων. Η βασική επιδίωξη του Προγράμματος Σύγκλισης, δηλαδή η δημοσιονομική εξυγίανση μέσω του περιορισμού των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους προβλέπεται ότι θα έχει μεν μια ευνοϊκή επίδραση στο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, αλλά ταυτόχρονα, η αποδοτικότερη διαχείριση του δημοσίου χρέους μέσω του εκσυγχρονισμού του διαχειριστικού θεσμικού πλαισίου, θα επιδράσει υποβοηθητικά στον περιορισμό του καθαρού δανεισμού του κράτους. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε ένα «ενάρετο κύκλο», όπως αναφέρεται, στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, σε αντίθεση δηλαδή με το «φαύλο κύκλο» των αυξημένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της εκτόξευσης του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, όπως αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των δημοπρασιών τίτλων του δημοσίου από το καλοκαίρι του 2003 μέχρι το καλοκαίρι του 2004.

Βασικό εργαλείο στην επίτευξη του στόχου της μείωσης των επιτοκίων αποτελεί ο συνδυασμός που προσφέρει η δυνατότητα προσφυγής σε ξένο δανεισμό μέσω της έκδοσης βραχυπρόθεσμων τίτλων στα πλαίσια του προγράμματος ECP με τον παράλληλο περιορισμό των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους. Το Υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται απρόθυμο να προβεί σε έκδοση νέου ευρωομολόγου (Eurobond), δεδομένου ότι το ποσοστό του εξωτερικού δανεισμού, επί του συνόλου του δημοσίου χρέους έχει φτάσει το όριο του 30% που έχει θέσει το υπουργείο στα πλαίσια των κατευθυντηρίων γραμμών. Ωστόσο διατηρεί την επιλογή αυτή που του παρέχει πλέον η νομοθεσία, αν χρειαστεί να ξαναβάλει φρένο στην αύξηση των αποδόσεων.

Πιέσεις στις αποδόσεις των τίτλων του δημοσίου και κατ’ επέκταση στα επιτόκια της λίρας σκοπεύει να ασκήσει το υπουργείο με τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών του κατά την έκδοση των τίτλών του δημοσίου που θα διοχετεύει στην πρωτογενή αγορά, αλλά και στον εκσυγχρονισμό της και την εισαγωγή δευτερογενούς αγοράς ώστε να είναι δυνατή η προσέλκυση μακροπρόθεσμων κεφαλαίων. Ως γνωστόν, την περίοδο πριν το δημοψήφισμα είχε παρατηρηθεί στροφή του ενδιαφέροντος των θεσμικών σε βραχυπρόθεσμους τίτλους του δημοσίου, το ποσοστό των οποίων αναμένεται ότι για φέτος θα έχει ανέλθει σε 16,8% από 13,6% επί του συνολικού χρέους. Σημειώνεται ότι μακροπρόθεσμα επιδιώκεται ο περιορισμός του μεριδίου του βραχυπρόθεσμου χρέους επί του συνολικού μεταξύ 10% και 15% του.

Του Στέλιου Ορφανίδη