You are here

Προειδοποιούν με lockdown αν μειωθούν οι μισθοί

11/05/2020 07:09

Με lockdown της δημόσιας υπηρεσίας προειδοποιεί η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε στοχευμένη μείωση των μισθών τους, σημειώνοντας ότι οι μειώσεις μισθών πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο μόνο σε περίπτωση αναζωπύρωσης της υγειονομικής κρίσης.

Οι τρεις μεγάλες συντεχνίες της Κύπρου, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, προειδοποιούν με αντιδράσεις σε περίπτωση που η δημοσιονομική διαχείριση της επόμενης μέρας της κρίσης επιφέρει μειώσεις μισθών και σημειώνουν ότι, στις μέχρι τώρα συζητήσεις με το υπουργείο οικονομικών, δεν τέθηκε τέτοιο θέμα.

Κακίζουν την χωρίς την παραμικρή διαβούλευση παγοποίηση θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που αποφάσισε την περασμένη βδομάδα το υπουργικό συμβούλιο.

Διαχρονικά οι πολιτικές που στοχεύουν σε μειώσεις μισθών όχι μόνο δεν αποδίδουν, αλλά προκαλούν στρεβλώσεις και πλήττουν την κατανάλωση, αναφέρουν οι συντεχνίες.

Υποδεικνύουν, πάντως, ότι ακόμη και στο ακραίο σενάριο να μην καταφέρει η οικονομία να σταθεί στα πόδια της, λόγω απρόβλεπτων στο μέλλον επιπτώσεων εξαιτίας του κορωνοϊού, μία ενδεχόμενη μείωση μισθών θα πρέπει να εδράζεται στην καθολικότητα, ανάλογα με τα βάρη όλων και της οικονομικής επιφάνειας του καθενός ξεχωριστά και όχι να γίνει στοχευμένα σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων προκύπτουν από πρόσφατες αναφορές του υπουργού οικονομικών σε διάφορα ΜΜΕ ο οποίος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα για τα σενάρια που αναπτύσσει το υπουργείο οικονομικών, στην περίπτωση που θα παραταθεί σε βάθος χρόνου η υγειονομική κρίση, είπε σε αδρές γραμμές:

«Tο ένα είναι να κάνουμε στοχευμένη οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική και το άλλο αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι τέτοιο, διότι έχουν ξεφύγει τα δημοσιονομικά, τότε θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη δεύτερη πολιτική, αυτή της συγκράτησης των δαπανών με περικοπές μισθών και αύξησης φόρων».

Στην επισήμανση του υπουργού για ενδεχόμενες περικοπές ο Ανδρέας Λουκά, πρώτος ανώτερος γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, υπέδειξε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει δώσει έμφαση στη μορφή μείωσης των μισθών, τονίζοντας ότι γενικά οι πολιτικές λιτότητας και η μείωση μισθών δεν έχουν λύσει προβλήματα. Αντίθετα, πρόσθεσε, κλόνισαν την οικονομία.

«Η ΠΑΣΥΔΥ, είναι ικανή να προβεί σε lockdown αν η κυβέρνηση προχωρήσει στοχευμένα να διασαλεύσει για άλλη μία φορά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων», τονίζει στη StockWatch ο κ. Λουκά.

«Και αν ακόμη δεχθώ ότι θα υπάρξει το πιο ακραίο σενάριο για τα δημοσιονομικά, τότε θα πρέπει να πάμε πίσω στο τι έγινε το 1974. Τότε υπήρξε καθολικότητα στη μείωση των μισθών και ανάλογα με τα βάρη που θα μπορούσε τότε να σηκώσει ο καθένας ξεχωριστά», παρατήρησε ο κ. Λουκά.

Στην περίοδο της τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης το 2013 πέραν των μειώσεων των μισθών στο δημόσιο, είχε επιβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους κλιμακωτή εισφορά μέχρι 4%.

«Θα είναι ενάντια σε κάθε οικονομική και λογική προσέγγιση σε αυτή τη φάση να γίνουν περικοπές μισθών», σημειώνει ο γενικός γραμματέας της ΟΗΟ –ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία, ο οποίος επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει θέσει επίσημα στο τραπέζι ένα τέτοιο θέμα. Μόνο η ΟΕΒ, είπε, αξιώνει μειώσεις μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Η απάντηση της ΣΕΚ είναι κάθετη. Δεν συζητά μειώσεις μισθών ούτε στο δημόσιο, ούτε στον ιδιωτικό τομέα και τούτο είναι θέμα αρχής», ανέφερε ο κ. Ηλία και πρόσθεσε:

«Θεωρούμε ότι με τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, το κράτος έχει καλύψει τα δημοσιονομικά μέχρι το τέλος του 2020».

Υπέδειξε ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν τον εργαζόμενο, διότι με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, «θα στηριχθεί η κατανάλωση και κατ’ επέκταση η οικονομία. Οι μειώσεις μισθών δεν θα αφήσουν τις μηχανές της οικονομίας να πάνε μπροστά», υποστήριξε.

«Αν ρωτάτε, τι θα γίνει αν έρθει και δεύτερο κύμα περιορισμών και επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση και θα πρέπει να ληφθούν οδυνηρά μέτρα, τότε αυτά θα πρέπει να αφορούν όλους στην βάση της οικονομικής τους δυνατότητας», ανέφερε.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου τόνισε αυτή την ώρα θα είναι τεράστιο λάθος να δοθούν λύσεις στα δημοσιονομικά, κόβοντας και πάλι τους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Υπενθύμισε ότι την περασμένη Δευτέρα σε συνάντηση που είχαν οι ηγεσίες της ΠΕΟ και της ΣΕΚ με τον υπουργό οικονομικών δεν μπήκε στη συζήτηση ένα τέτοιο θέμα. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο», είπε.

Παρατήρησε ότι η απόφαση για μείωση των μισθών το 2012 και το 2013 αποδείχθηκε μεγάλο λάθος και εξήγησε ότι «όσο μειώνεις τους μισθούς, μειώνεις και την κατανάλωση με αποτέλεσμα να προκαλείς σοβαρά προβλήματα στην αγορά».

Κάλεσε την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις ότι «θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν μειώσεις μισθών» και προειδοποίησε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα μείνει απαθές.

Σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξεύρεις πόρους και υπέδειξε ότι σε μία αδήριτη ανάγκη η κυβέρνηση οφείλει να στραφεί σε εκείνους που έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

«Δεν πρέπει» είπε, το κράτος να στραφεί καν σε περικοπές αναπτυξιακών έργων, διότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αυξηθεί η ανεργία».

Σε ένα τυχόν ακραίο σενάριο που τα δημοσιονομικά δεν θα έχουν αντοχές τότε η επιλογή είναι μία. Να συμμετέχουν όλοι συλλογικά και ο καθένας να συνεισφέρει βάσει των οικονομικών του δεδομένων.

Κριτική στην κυβέρνηση για παγοποίηση προσλήψεων και προαγωγών

Οι τρείς συνδικαλιστικές οργανώσεις άσκησαν κριτική στο υπουργείο για το γεγονός ότι μονομερώς και χωρίς να διαβουλευτεί μαζί τους έλαβε απόφαση για παγοποίηση των προσλήψεων και προαγωγών.

«Δεν μας βρίσκει σύμφωνους μία τέτοια πρακτική», υποστήριξαν οι τρείς συνδικαλιστές ηγέτες και υποστήριξαν ότι το μέτρο της παγοποίησης προσλήψεων και προαγωγών ελάχιστες εξοικονομήσεις θα αποδώσει στα δημόσια οικονομικά.

Υποστήριξαν ότι το μέτρο αυτό θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα λειτουργικά προβλήματα στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και σημείωσαν ότι η πλήρωση πολλών θέσεων στο δημόσιο θα έχει περισσότερο όφελος από τη μη πλήρωση τους.

Ο γενικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ Γιώργος Παντελής δήλωσε στη StockWatch ότι διαδικαστικά δεν χρειάζεται το θέμα της παγοποίησης προσλήψεων και προαγωγών να παραπεμφθεί στη βουλή των αντιπροσώπων, προς έγκριση.

«Θα εκδοθεί» είπε σχετική εγκύκλιος «και θα αποσταλεί σε όλα τα τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Ο κ. Παντελή δεν ήταν σε θέση χθες να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία σε ότι αφορά το ποσό των εξοικονομήσεων που θα προκύψουν από το εν λόγω μέτρο και ούτε τον αριθμό των θέσεων που θα επηρεαστούν.

Του Λεύκου Χρίστου