You are here

Δέσμη μέτρων στο τραπέζι για μισθολογικό

15/04/2019 07:09

Δέσμη ουσιαστικών μέτρων που θα θωρακίσουν τα δημόσια οικονομικά στην περίπτωση που δεν ακυρωθεί από το εφετείο η πρωτόδικη απόφαση για αποκατάσταση των κρατικών μισθών θα βάλει στο τραπέζι σήμερα η κυβέρνηση, ευελπιστώντας να έχει στήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα για περιορισμό των δημοσιονομικών συνεπειών.

Τα μέτρα θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός οικονομικών στο πλαίσιο της δεύτερης σύσκεψης του συμβουλίου αρχηγών των κομμάτων υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο οίκος Fitch έγινε ο πρώτος που ενέταξε στις αναλύσεις του το θέμα που προέκυψε με την πρωτόδικη απόφαση για αποκατάσταση των μισθών.  Αναφέρει ότι τυχόν επικύρωση της από το εφετείο θα μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς, ωστόσο, να ανατρέπει την πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους.

Παρών στη σύσκεψη θα είναι και ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης ο οποίος θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τα νομικά μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν, μετά την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου να κρίνει ως αντισυνταγματικό το νόμο για τις περικοπές μισθών στο δημόσιο.

Ο γενικός εισαγγελέας ως πρώτο μέτρο θα προωθήσει την άσκηση έφεσης, όπως είναι και η πολιτική απόφαση.  Σήμερα θα εξηγήσει στην πολιτική ηγεσία τα νομικά επιχειρήματα που αναμένεται να τεθούν ενώπιον της ολομέλειας του εφετείου.

Ταυτόχρονα θα αξιώσει την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να επιστραφούν με αναδρομική ισχύ όλες οι περικοπές από το 2012 μέχρι σήμερα προς τους εργαζόμενους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης θα καταθέσει στο τραπέζι δέσμη μέτρων που εξετάστηκαν από τεχνοκρατικό επιτελείο του υπουργείου οικονομικών, υπό μορφή σχεδίου βήτα, στην περίπτωση που αποτύχει η έφεση στο ανώτατο.

Η κυβέρνηση φρόντισε να διευκρινίσει ότι η συμφωνία πλαίσιο που συνομολογήθηκε από την ίδια με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ για το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για σταδιακή αποκατάσταση των μισθών στο δημόσιο μέχρι το 2023 θα συνεχίσει να τρέχει.

Ο υπουργός οικονομικών έχει δηλώσει τις τελευταίες μέρες ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιβαρύνει τον ιδιωτικό τομέα, είτε με φόρους, είτε με έκτακτες εισφορές, στην περίπτωση που απορριφθεί η έφεση στο ανώτατο.

Οι λύσεις, όπως τόνισε, θα δοθούν από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και είναι για αυτό που προωθείται η αλλαγή του επίμαχο άρθρου 23 του Συντάγματος.

Επιπρόσθετα, όπως έχει διαρρεύσει, στη δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται παγοποιήσεις προσλήψεων και προαγωγών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση των δημόσιων οικονομικών, επιβάλλεται ενόψει των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας από διεθνείς οίκους αλλά και από τους αρμόδιους φορείς της ΕΕ.

Πάντως το συνδικαλιστικό κίνημα και κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παγοποίηση των προσλήψεων και προαγωγών.

Υποστηρίζουν ότι το μέτρο αυτό θα προκαλέσει εκ νέου αναστάτωση στην οργανική δομή της δημόσιας υπηρεσίας και των ημικρατικών οργανισμών και θα επηρεάσει, όπως λένε, την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

Εκφράζεται επίσης η άποψη ότι τυχόν παγοποίηση προσλήψεων και προαγωγών θα προκαλέσουν εκ νέου προβλήματα λειτουργικότητας στο δημόσιο όπως είχε συμβεί μετά την κρίση του 2013.

Με διλήμματα οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης μεταβαίνουν στο προεδρικό με αρκετά διλήμματα.

Από τη μία δεν θα ήθελαν να βάλουν υπογραφή σε νομοσχέδια που θα διέπουν νέες περικοπές μισθών ή άλλων ωφελημάτων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αλλά από την άλλη δεν θα ήθελαν να διακυβευτούν τα δημόσια οικονομικά εξαιτίας μίας δικαστικής απόφασης.

Η αντιπολίτευση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει το όποιο πολιτικό κόστος από μία τυχόν δυναμική κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, ως μέτρο αντίδρασης, από τυχόν επαναφορές περικοπών στους μισθούς.

Στο προεδρικό γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη και το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ, θα πρέπει να βρουν ευρείες συμμαχίες εντός της βουλής για να τροποποιηθεί το επίμαχο άρθρο 23 του Συντάγματος.

Η τροποποίηση του Συντάγματος χρειάζεται πλειοψηφία των 2/3 των μελών του κοινοβουλίου και είναι μέτρο που επηρεάζει το άρθρο που διασφαλίζει το δικαίωμα της περιουσίας.

Οι εκτιμήσεις που έρχονται από το υπουργείο, σε σχέση με το κόστος που θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι, αν επικυρωθεί από το εφετείο η πρωτόδικη απόφαση, αυτό θα ξεπεράσει τα €2 δισ. καθώς επηρεάζει περίπου 84 χιλ. άτομα.  Και αυτό γιατί , η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου δεν θα αφορά μόνο αυτούς που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αλλά και τους εργαζόμενους στο δημόσιο, στους ημικρατικούς οργανισμούς, στην τοπική αυτοδιοίκηση στους ανεξάρτητους θεσμούς και στους συνταξιούχους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Του Λεύκου Χρίστου