You are here

Μ. Περσιάνης: Να τεθεί όριο στην ΑΤΑ

30/07/2022 06:00

Τη θέση ότι θα μπορούσε να τεθεί ένα όριο στην παραχώρηση της ΑΤΑ, εκφράζει ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης.

Σε συνέντευξή τoυ στη StockWatch, αναφέρει ότι μπορεί να δοθεί η ΑΤΑ, με ταυτόχρονες αποφάσεις που να περιορίζουν τις αυξήσεις στο κρατικό μισθολόγιο ενώ θα μπορούσε να συνοδευτεί με μείωση του κανονιστικού φόρτου των επιχειρήσεων και δη των μικρών.

«Θα μπορούσαμε, ακόμα πιο τολμηρά, να βάλουμε ένα όριο στην ΑΤΑ, για παράδειγμα να δίνεται πλήρως μόνο για όσους φτάνουν στο 145% του διάμεσου μισθού, με μια κλιμάκωση για να αποφεύγεται όσο γίνεται το «προσπέρασμα» σε μισθούς. Έτσι θα ήταν πιο φθηνή, λιγότερο πληθωριστική και πιο δίκαιη», τονίζει.

Με προσοχή η θέσπιση κατώτατου

Όσον αφορά τη θέσπιση κατώτατου μισθού, ο κ. Περσιάνης αναφέρει ότι είναι ένα μέτρο το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά.

«Σαν Συμβούλιο, δεν λαμβάνουμε μέρος στη συζήτηση και δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τον διάλογο που διεξάγεται», σημειώνει προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχουν περιπτώσεις για εξαιρέσεις, όπως την παροχή σίτισης και στέγασης, καθώς και για εξαιρέσεις όταν υπάρχουν άλλοι τρόποι ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με φιλοδωρήματα ή μπόνους.

«Εξαίρεση πρέπει να δοθεί και για τα άτομα κάτω των 18 και τους μερικής απασχόλησης, με σκοπό να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην αγορά αλλά και για να αποφύγουμε την ανάπτυξη κινήτρων για αθέμιτες κοινωνικά συμπεριφορές, τόσο από εργοδότες όσο και από εργαζόμενους. Όσον αφορά στις διαφορές επί της μεθοδολογίας, μπορούν να προσπεραστούν αν επικεντρωθεί η συζήτηση στον μισθό ανά ώρα, ο οποίος με πρόχειρους υπολογισμούς, φαίνεται πως θα ήταν βέλτιστο να κατασταλάξει κάπου μεταξύ 5.25 και 5.33 ευρώ την ώρα», σημειώνει.

Εκτιμά ότι ο κατώτατος μισθός θα έχει σοβαρές θεμιτές προεκτάσεις σε κοινωνικό επίπεδο. «Χάρη σε αυτές τις θεμιτές κοινωνικές προεκτάσεις δημιουργείται και στήριξη της συνολικής ζήτησης, αλλά και ένα ξεκαθάρισμα της φορολογικής βάσης. Επιπλέον, λειτουργεί ανασταλτικά, έστω και ελαφρώς, κατά της αδήλωτης και παράνομης εργασίας και κυρίως κατά των «μαύρων» μισθών εκτός συμβολαίου», προσθέτει.

Για την κατάσταση της οικονομίας, σημειώνει ότι οι αριθμοί αυτή την στιγμή δείχνουν αντοχές και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά επισημαίνοντας ωστόσο ότι, οι κίνδυνοι παραμένουν, λόγω κυρίως εξωγενών κινδύνων και αναμένεται πως οι πιέσεις στην οικονομία θα ενταθούν μέσα στο Φθινόπωρο, έστω κι αν καταγραφεί κάποια σταθεροποίηση στις τιμές.

Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, σημειώνει ότι βρίσκεται σε υποφερτά επίπεδα, ωστόσο, καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, και θα υπάρξει αύξηση και των αποκλίσεων στις αποδόσεις (spread), κινήσεις όπως τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ δεν θα είναι αρκετές.

Στη συνέντευξή του αναφέρεται και στο αυξημένο ρίσκο για τους επόμενους μήνες, εν όψει και του προεκλογικού κύκλου αλλά και το αυξημένο κόστος για την πράσινη μετάβαση.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή