You are here

Ούτε σεντ επιστροφή στους δημόσιους

19/04/2019 12:11

Το γενικό λογιστήριο της δημοκρατίας δεν θα επιστρέψει, στο παρόν στάδιο, ούτε ένα σεντ στους δημόσιους υπαλλήλους ή σε συνταξιούχους του δημοσίου πριν από την εκδίκαση της έφεσης που έχει υποβάλει η νομική υπηρεσία, σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου να κρίνει ως αντισυνταγματικό το νόμο για τις περικοπές μισθών στο δημόσιο.

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου οικονομικών και της νομικής υπηρεσίας ανέφεραν στην StockWatch ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο όταν και πάλι το δικαστήριο είχε αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητα του νόμου αναφορικά με τις περικοπές στους μισθούς των συνταξιούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Έκτοτε, σημείωσαν, δεν καταβάλλονται οι συντάξεις των δημοσίων με τα αναδρομικά, όπως η απόφαση του πρωτοδικείου προβλέπει και παρόλο ότι η αναστολή της εφαρμογής της απόφασης δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

Με την ίδια πρακτική, τονίζεται, θα ενεργήσει το γενικό λογιστήριο το οποίο θα ενημερωθεί προσεχώς επίσημα από τον αρμόδιο υπουργό.

Εντός της Μεγάλης Βδομάδας, η νομική υπηρεσία θα ολοκληρώσει, τις νομικές διαδικασίες και θα καταθέσει την έφεση της στο ανώτατο.

Οι χθεσινές δηλώσεις της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ και των εκπαιδευτικών οργανώσεων με αφορμή την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση οργανώσεων του ιδιωτικού τομέα.

Η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, χαρακτηρίζουν απαράδεκτες και προκλητικές, κατά την έκφραση τους, τις δηλώσεις αλλά και την όλη προσέγγιση των ηγεσιών των εν λόγω συντεχνιών, σε ένα θέμα που ήδη η κοινή γνώμη, όπως υποστηρίζουν, τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά της επιστροφής των περικοπών στους μισθούς του δημοσίου.

«Είναι πρόκληση του μεγίστου είδους η αξίωση των συντεχνιών του δημοσίου να υποδείξουν στην κυβέρνηση, δηλαδή στον εργοδότη τους, να τους επιστραφεί εδώ και τώρα το ποσό το οποίο τους είχε αποκοπεί, όπως όλων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, για να αναχαιτιστεί η κατάρρευση τότε της κυπριακής οικονομίας» σημείωσε στην StockWatch ο Μάριος Τσιακκής, γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ.

Χθες μετά από σύσκεψη των οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, Συνδέσμου Αστυνομίας και της οργάνωσης των συνταξιούχων στο δημόσιο, συμφωνήθηκε να κληθεί η κυβέρνηση να σεβαστεί την πρωτόδικη απόφαση και να προχωρήσει με αναδρομική ισχύ στην αποζημίωση όσων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, όπως δήλωσαν οι πρόεδροι της ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ, Γιάννος Σωκράτους και Φίλιος Φυλακτού αντίστοιχα, ξεκίνησαν τη συλλογή υπογραφών από τα μέλη τους για επιστροφή των αποκοπών από τον τρέχοντα μήνα.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ  Γλαύκος Χατζηπέτρου, υπέδειξε και με την ιδιότητα του ως πρώην ανώτερος λειτουργός της νομικής υπηρεσίας, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Συνέστησε υπομονή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που αναμένεται αν υποβάλει ο γενικός εισαγγελέας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις δυνατότητες των κρατικών ταμείων να ανταπεξέλθουν στην ικανοποίηση της πρωτόδικης απόφασης για τα τους μισθούς, ο κ. Χατζηπέτρου παρατήρησε ότι «τα λεφτά υπάρχουν και είναι άδικο αυτή τη στιγμή να επιμένουμε να συνεχιστεί να εφαρμόζεται μία παράνομη νομοθεσία και ιδιαίτερα σε βάρος των συνταξιούχων».

«Οι δικαστικές αποφάσεις και βεβαίως και είναι σεβαστές», τονίζει στην StockWatch, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, ο οποίος κάλεσε τις ηγεσίες των οργανώσεων των δημοσίων υπαλλήλων «να αναλογιστούν το κόστος που θα προκληθεί στα δημόσια οικονομικά και κατ’ επέκταση στην οικονομία του τόπου από τυχόν επικύρωση της απόφασης του πρωτοδικείου από το ανώτατο».

Αυτή την ώρα, πρόσθεσε ο γδ της ΟΕΒ, θα πρέπει να πρυτανεύει η υπευθυνότητα απ΄ όλους.

«Να είμαστε νηφάλιοι στις προσεγγίσεις μας και να μην προκαλούμε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνο που έχουν συνεισφέρει στην ανόρθωση της οικονομίας, χωρίς πρόθεση να τα ζητήσουν πίσω από την πατρίδα», παρατήρησε.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις, τόνισαν επίσης ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν να επωμιστεί το οποιοδήποτε βάρος ή κόστος ο ιδιωτικός τομέας, από την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου.

Οι ομοσπονδίες των ωρομισθίων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, δεν κλήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη υπό την ΠΑΣΥΔΥ.

Στελέχη των δύο συντεχνιών ανέφεραν στην StockWatch, ότι η απουσία τους από τη σύσκεψη, από μόνη της ίσως να δείχνει, εμμέσως πλην σαφώς, τη διαφοροποίηση τους από τις χθεσινές δηλώσεις των ηγεσιών, είτε της ΠΑΣΥΔΥ, είτε των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Ο κ. Χατζηπέτρου δήλωσε χθες ότι το οικονομικό κόστος από την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου θα περιοριστεί στα €800 εκ. και επέκρινε όσους διαρρέουν ότι αυτό θα είναι της τάξης των €5 δις.

«Είναι παραπλανητικό αυτό το ποσό», υποστήριξε ο γγ της ΠΑΣΥΔΥ.

Ο ΥΠΟΙΚ, είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες ότι το κόστος για τα κρατικά ταμεία θα ανέλθει στα €1.5 δισ.

Του Λεύκου Χρίστου