You are here

Απλές λύσεις για αντιμετώπιση ανισορροπιών

28/11/2022 06:21

Απλές λύσεις για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών της κυπριακής οικονομίας, προτείνει  καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μάριος Ζαχαριάδης.

Στη σκιά των επισημάνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Κύπρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, ιδίως με πολύ υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα, το δημόσιο και το εξωτερικό χρέος, ο κ. Ζαχαριάδης προτείνει άμεσες λύσεις για διόρθωση της κατάστασης.

Όπως  αναφέρει στη StockWatch, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Κυπριακή οικονομία προκύπτουν κυρίως από το ιδιωτικό χρέος και το ψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, και σε δεύτερο λόγο, από το ψηλό δημόσιο χρέος.

«Οι συνταγές αντιμετώπισης τους είναι σχετικά απλές: Πρωτίστως, η πολιτεία θα πρέπει να σταματήσει να ενθαρρύνει την κουλτούρα στρατηγικής μη αποπληρωμής δανείων η οποία συνεχίζει να τροφοδοτεί (αλλά και να τροφοδοτείται από) την τάση για ψηλό ιδιωτικό δανεισμό που χαρακτηρίζει τα Κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα πρέπει να υπάρχουν πιο άμεσες συνέπειες για τη μη αποπληρωμή δανείων, κάτι που θα μείωνε την τάση μη αποπληρωμής δανείων αλλά και την τάση να δανείζονται τα κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις δυσανάλογα μεγάλα ποσά σε σχέση με τις δυνατότητες τους», τονίζει.

Όσον αφορά το ψηλό δημόσιο χρέος, εκτιμά ότι ο ψηλός ρυθμός ανάπτυξης θα βοηθήσει αλλά θα χρειαστεί επίσης η επόμενη κυβέρνηση να ασκήσει προσεκτική δημοσιονομική πολιτική αποφεύγοντας τις αυξήσεις των μόνιμων κρατικών δαπανών (π.χ. νέες προσλήψεις στο δημόσιο και ημιδημόσιο) ή  οριζόντιες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Με βάση την έκθεση Μηχανισμού Ειδοποίησης 2023 προς το Συμβούλιο, στην Κύπρο, οι ανησυχίες σχετικά με τους δείκτες χρέους των νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, του δημόσιου και του εξωτερικού χρέους προς το ΑΕΠ παραμένουν, αν και συνέχισαν την πτωτική πορεία τους μετά την κρίση του COVID-19.

Παρά τις βελτιώσεις, οι μη χρηματοοικονομικοί δείκτες χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προς το ΑΕΠ εξακολουθούν να είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ.

Η Κύπρος είναι μια από τις 17 χώρες για τις οποίες ο Μηχανισμός Επαγρύπνησης προτείνει εις βάθος έκθεση, ούτως ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο επηρεάζονται από πιθανές μακροοικονομικές ανισορροπίες που απαιτούν τη λήψη συγκεκριμένων δράσεων πολιτικής

Της Γεωργίας Χαννή