You are here

Που εντοπίζεται η μεγαλύτερη ανισορροπία Κύπρου

11/12/2021 06:00

Το μεγάλο ιδιωτικό χρέος είναι η μεγαλύτερη μακροοικονομική ανισορροπία της Κύπρου όπως διαφαίνεται από στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της έκθεσης του μηχανισμού επαγρύπνησης.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης απαιτούνται εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για 12 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, το ιδιωτικό χρέος της Κύπρου ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το δεύτερο ψηλότερο στην ΕΕ φθάνοντας το 260,5% έναντι του κατώτατου ορίου που είναι 133%.

Το ψηλότερο ιδιωτικό χρέος έχει το Λουξεμβούργο φθάνοντας στο 316,8% του ΑΕΠ.

Ψηλό είναι και το ιδιωτικό χρέος στην Ολλανδία(233,7% του ΑΕΠ), στη Δανία (220,9%) και στη Σουηδία (215,7%).

Στην Ελλάδα το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 125,3% του ΑΕΠ.

Ανισορροπία και στο χρέος

Πέραν του ιδιωτικού χρέους, η κυπριακή οικονομία καταγράφει ανισορροπία και στο δημόσιο χρέος επί του ΑΕΠ που φθάνει το 115,3% έναντι του ορίου του 60% και είναι το τέταρτο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα (206,3%), την Ιταλία (155,6%) και την Πορτογαλία (135,2%).

Μακροοικονομικές ανισορροπίες εντοπίζονται και σε σχέση με το εμπορικό ισοζύγιο και την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου είναι 6,6% έναντι του κατώτατου ορίου -4%/+6% ενώ η καθαρή επενδυτική θέση ανέρχεται σε -136,7% του ΑΕΠ έναντι του κατώτατου ορίου -35%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε επίσης την 11η Έκθεση Μεταμνημονιακής Εποπτείας για την Κύπρο, που μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η οικονομική δραστηριότητα άρχισε να ανακάμπτει από το πρώτο εξάμηνο του 2021, κυρίως λόγω της εγχώριας ζήτησης, αν και η τουριστική δραστηριότητα εξακολουθεί να παραμένει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, αν και αναμένεται σαφής βελτίωση για τα επόμενα χρόνια. Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι ο τραπεζικός τομέας έχει ανταπεξέλθει αρκετά ικανοποιητικά εν μέσω της πανδημίας.

Σε σχέση με το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η δημοσιονομική πολιτική της Κύπρου για το 2022 θα είναι υποστηρικτική σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα, όπως ήταν και οι Συστάσεις του Συμβουλίου.

Της Γεωργίας Χαννή