You are here

Βαθύ σκανάρισμα οικονομίας από δανειστές

22/03/2023 13:21

Στις τρέχουσες εξελίξεις, στις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές, αλλά και στην επίπτωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης (υψηλότερος πληθωρισμός και επιτόκια) στα μακροοικονομικά, στα δημόσια οικονομικά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, επικεντρώνεται ο 14ος μεταμνημονιακός έλεγχος της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Ανώτερο Οικονομικό Λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών, Επικεφαλής της Μονάδας Οικονομικής Πολιτικής, Διονύση Διονυσίου, όσον αφορά τα θέματα πολιτικής, ο έλεγχος επικεντρώνεται στις προτεραιότητες πολιτικής μεσοπρόθεσμα, στις πιθανές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική μετά τις προεδρικές εκλογές, όπως και στα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Επίσης, πρόσθεσε, έχει ζητηθεί ενημέρωση όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των διεθνών κανόνων εταιρικής φορολογίας, απόψεις για την αλλαγή της ιδιοκτησιακής δομής της Ελληνικής Τράπεζας και την επανεμφάνιση του ρόλου των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο.

Στο μικροσκόπιο του μεταμνημονιακού ελέγχου τίθεται και το πρόσφατο τέλος της αναστολής των εκποιήσεων και η λειτουργία του πλαισίου εκποιήσεων στο μέλλον, ενώ έχει ζητηθεί ενημέρωση για το σχέδιο Mortgage-to-Rent.

Ενημέρωση έχει ζητηθεί και σε σχέση με την υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας και τη βιωσιμότητά του.

Όσον αφορά την ΚΕΔΙΠΕΣ, σύμφωνα με τον κ. Διονυσίου, οι εγχώριες αρχές κλήθηκαν να ενημερώσουν για τα βασικά επιτεύγματα που καταγράφηκαν φέτος, την πρόοδο ως προς την μείωση των ΜΕΔ, καθώς και τις λύσεις που υλοποιήθηκαν, αλλαγές εάν υπάρχουν στις δομές διακυβέρνησης και διαχείρισης και για τυχόν επιπτώσεις στην απόδοση λόγω των συνεχών αναστολών των εκποιήσεων.

Οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη

Σύμφωνα με τον κ. Διονυσίου, οι παράμετροι που θα ληφθούν υπόψη στον 14ο μεταμνημονιακό έλεγχο, όσον αφορά τα μακροοικονομικά, είναι οι τρέχουσες εξελίξεις, οι προοπτικές και οι παράγοντες ανάπτυξης, ιδιαίτερα ενόψει της ενεργειακής κρίσης (υψηλότερος πληθωρισμός και επιτόκια).

Στα δημόσια οικονομικά, θα ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες εξελίξεις, τα δημοσιονομικά σχέδια, η δημοσιονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης και τα δημοσιονομικά μέτρα (που εφαρμόζονται ή που είναι υπό εξέταση) για την αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας.

Εν τέλει, για τον χρηματοπιστωτικό τομέα αναμένεται να ληφθεί υπόψη η επίπτωση λόγω των κυρώσεων, η πρόοδος στη διαχείριση των ΜΕΔ, το θέμα της αναστολής εκποιήσεων και το Σχέδιο Mortgage-to-Rent.

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος της οικονομίας άρχισε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο το 2016, οι μεταμνημονιακοί έλεγχοι πραγματοποιούνται κάθε εξάμηνο και θα συνεχιστούν μέχρι τη αποπληρωμή του 75% της οικονομικής βοήθειας.

Τον Φεβρουάριο του 2020 η Κύπρος προχώρησε στην εξόφληση του δανείου, ύψους €1 δισ. από το ΔΝΤ, ενώ εκκρεμεί η αποπληρωμή του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους €6.3 δισ.

Της Γεωργίας Χαννή