You are here

Μικρότερο έλλειμμα από τη Γερμανία θα έχει η Κύπρος

21/10/2020 06:56

Το μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ευρωζώνη αναμένεται να έχει η Κύπρος το 2020, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της δημοσιονομικής παρέμβασης που προκάλεσε η πανδημία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στις χώρες της ευρωζώνης είναι μεγάλες, καθώς αναμένεται να κλείσουν τη χρονιά με συνολικό έλλειμμα ίσο με το 8,9% του ΑΕΠ τους.

Η Κύπρος παρουσιάζει το μικρότερο έλλειμμα στην ευρωζώνη, διαθέτοντας δημοσιονομικό περιθώριο για πρόσθετα μέτρα στήριξης, σε περίπτωση που η πανδημική κρίση οδηγήσει σε νέα lockdowns.

Σύμφωνα τις επίσημες προβλέψεις της κυπριακής κυβέρνησης, το 2020 το έλλειμμα εκτιμάται στο 4,5% του ΑΕΠ ή στα €929 εκ.

Σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times, πρόκειται για το χαμηλότερο έλλειμμα στην ευρωζώνη τόσο σε απόλυτη όσο και σε ποσοστιαία βάση.  Το έλλειμμα στη Γερμανία θα φτάσει το 6,3% και στην Ιρλανδία το 6.2%.  Στην Ισπανία και Ιταλία θα πλησιάσει ή ξεπεράσει το 11% του ΑΕΠ και στην Ελλάδα το 8,5%.

Παρά τα ισχυρά σχέδια στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων λόγω του κορωνοϊού, η Κύπρος έχει ακόμη δημοσιονομικό περιθώριο για τη λήψη νέων μέτρων, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου οικονομικών Γιώργο Παντελή.

Σημειώνεται ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα της ευρωζώνης σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αναμένεται να συγκεντρώσουν δημοσιονομικά ελλείμματα κοντά στο €1 τρισ., καθώς ξεκινούν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Τα σχέδια προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκαν από τα κράτη μέλη στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το μπλοκ των 19 χωρών θα καταγράψει δημοσιονομικό έλλειμμα €976 δισ. που αντιστοιχεί στο 8,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times.

Αυτό σημαίνει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα του τρέχοντος έτους θα είναι σχεδόν 10 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα του περασμένου έτους και τις προβλέψεις της επιτροπής για αυτό το έτος.

Οι κυβερνήσεις υπολόγισαν ότι τα ελλείμματα τους θα παραμείνουν υψηλά ακόμη και όταν οι οικονομίες τους ανακάμψουν το 2021, όταν αναμένουν συνολικό έλλειμμα κάτω από €700 δισ. ή 6% του ΑΕΠ.

Η προηγούμενη αύξηση των ελλειμμάτων της ευρωζώνης ήρθε στις αρχές του 2010, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε στο 6,6% του ΑΕΠ. Αυτό οδήγησε σε επίπεδα δημόσιου χρέους που αναστάτωσαν τους επενδυτές και σπέρνουν τους σπόρους της επόμενης κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπήρξαν λίγα σημάδια συναγερμού από επενδυτές ή υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την αύξηση των επιπέδων των κυβερνητικών δαπανών και του χρέους. Το κόστος δανεισμού των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, λόγω του μαζικού προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

«Είναι σαφές ότι τόσο η δημοσιονομική στήριξη όσο και η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο και πρέπει να αποφευχθούν τα" cliff effects», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, την Κυριακή. «Διαφορετικά, διακινδυνεύουμε την υστέρηση στην αγορά εργασίας, μια περιττή απώλεια βιώσιμων επιχειρήσεων και μεγαλύτερη ανισότητα».

Η πιο χαλαρή στάση απέναντι στη δημοσιονομική χαλαρότητα συνοψίστηκε στις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας της προηγούμενης εβδομάδας, όπου οι ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν μετατοπιστεί από το να ζητήσουν λιτότητα να παροτρύνουν τις χώρες να επιδείξουν προσοχή στον δανεισμό για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία .

«Πρώτα ανησυχείτε για τη μάχη του πολέμου και μετά καταλαβαίνετε πώς να το πληρώσετε», δήλωσε η Carmen Reinhart, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Marco Valli, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, δήλωσε: «Οι κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να ξοδεύουν ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να μειώσουν μακροπρόθεσμη ζημία.

Το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε ότι το δημόσιο χρέος της ζώνης του ευρώ, έχοντας αυξηθεί περισσότερο από 15 ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο επίπεδο πριν από τον Covid, θα φτάσει το 100% του ΑΕΠ φέτος και θα παραμείνει σε παρόμοιο επίπεδο το 2021. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ΔΝΤ εκτιμά τις κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τις δαπάνες ή έχουν μειώσει τους φόρους κατά 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, που αντιστοιχούν στο 12% του ΑΕΠ.

Η Κύπρος, που είχε ήδη ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους πριν την πανδημική κρίση, αναμένεται να κλείσει τη χρονιά με χρέος που πλησιάζει το 120% του ΑΕΠ.

Το χρέος αναμένεται να μειωθεί σχετικά γρήγορα καθώς το ΑΕΠ (ο παρονομαστής, στην πιο πάνω αναλογία) αναμένεται να μεγεθυνθεί με υψηλό ρυθμό το 2021 και αργότερα και το έλλειμμα να μειωθεί κοντά στο 0,7% του ΑΕΠ.

Της Γεωργίας Χαννή