You are here

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη προσχέδιο του ΠΟΠ

05/09/2003 11:53
Το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει προς τις Βρυξέλλες, προσχέδιο του Προενταξιακού Οικονομικού Προγράμματος για τον δημοσιονομικό προγραμματισμό της κυπριακής κυβέρνησης στα αμέσως επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, στο προσχέδιο δεν περιέχονται αριθμοί και προβλέψεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά διατυπώνεται η κατηγορηματική πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Κυβέρνησης πως ο προσανατολισμός της πολιτικής της, την τριετία 2004 – 2006, θα είναι προς την κατεύθυνση της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και προς την διόρθωση των ανισοσκελειών που παρουσιάζει η οικονομία του τόπου.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης των προϋπολογισμών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο Υπουργικό Συμβούλιο και την έγκριση τους, στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει το ολοκληρωμένο ΠΟΠ, καθώς στις 12 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει η εξέταση της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών για κάθε χώρα μέλος της ΕΕ και των δέκα υπό ένταξη χωρών.

Όπως πληροφορείται η «SW» τόσο το περιεχόμενο του ΠΟΠ όσο και ειδικότερα η ενέργεια του ΥΠΟΙΚ να αποστείλει draft του ΠΟΠ, στο οποίο μάλιστα υπάρχει η σαφής πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα ακολουθήσει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, έγινε δεκτή με πολύ ευνοϊκά σχόλια στις Βρυξέλλες καθώς, το περιεχόμενο του Προενταξιακού Οικονομικού Προγράμματος στην ΕΕ, από τη στιγμή που η Κύπρος δεν είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε., δεν είναι δεσμευτικό.

Ο ΥΠΟΙΚ Μάρκος Κυπριανού αναχωρεί για τις Βρυξέλλες στις 12 Σεπτεμβρίου για να παραστεί σε συνεδρία του Συμβουλίου του ECOFIN.

Του Κυριάκου Κυριακίδη