You are here

Καύσιμα: Έσοδα £90 εκ. από τους νέους φόρους

30/01/2004 13:44

· ΥΠΟΙΚ: Διατηρούμε το δικαίωμα για εξαιρέσεις

· Επτασφράγιστο μυστικό η απόφαση για μη υιοθέτηση εξαιρέσεων


Όλοι το γνώριζαν. Όμως αποτελούσε «επτασφράγιστο μυστικό» τόσο για το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών ,την κυβέρνηση στο σύνολο των υπουργών της αλλά και την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της StockWatch το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνο ήταν ενήμερο της απόφασης για να μην υιοθετηθεί η οδηγία της ΕΕ για εξαιρέσεις και υιοθέτηση μεταβατικής περιόδου, αλλά ενέκρινε και την πολιτική απόφαση για μη υιοθέτηση της οδηγίας. Ούτε κουβέντα βεβαίως για την οδηγία της ΕΕ.

Αυτά μέχρι σήμερα. Όταν τα ΜΜΕ αποκάλυψαν την αλήθεια και την οδηγία, την οποία σημειωτέον έχουν υιοθετήσει οι υπόλοιπες εννέα υπό ένταξη χώρες που αντιμετωπίζουν μάλιστα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα απ’ ότι η Κύπρος…

Εξηγήσεις Υπουργείου Οικονομικών

Πάντως, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών που είναι στο περιβάλλον του Μάρκου Κυπριανού υποστηρίζουν με δηλώσεις τους στη StockWatch πως η Κύπρος έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και διατηρεί το δικαίωμα εισαγωγής εξαιρέσεων «στα πλαίσια εφαρμογής συγκεκριμένης πολιτικής, είτε αυτή αφορά συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας (π.χ. βιομηχανία), είτε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, είτε κατηγορίες καταναλωτών».

Όπως πληροφορούμαστε εντός Φεβρουαρίου το Υπουργείο Οικονομικών θα συζητήσει την ημερομηνία εφαρμογής της κοινοτικής Οδηγίας με τον αρμόδιο Επίτροπο Bolkestein είτε στις Βρυξέλλες, είτε κατά την επίσκεψη του αξιωματούχου της ΕΕ στην Κύπρο.

«Αυτό κρίθηκε πιο δίκαιο παρά η ισοπεδωτική εξαίρεση για όλους, άσχετα από τις ανάγκες τους», υποστήριξαν οι ίδιες προσκείμενες στο Μάρκο Κυπριανού πηγές προσθέτοντας πως η απόφαση της κυβέρνησης Παπαδόπουλου για μη υιοθέτηση της οδηγίας για εξαιρέσεις στηρίχθηκε στα δεδομένα του Μαΐου του 2003, λαμβανομένου υπόψη του συνεχούς διογκούμενου δημοσιονομικού ελλείμματος και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων βρίσκονταν σε ελεγχόμενα επίπεδα και την ανάγκη για ορθολογιστική διαχείριση των κρατικών εσόδων με στόχο την κοινωνική πρόνοια και τις κοινωνικές παροχές.

«Ενόψει αυτών η πιο ορθή κατάληξη ήταν να μην αναβληθεί η αύξηση των εσόδων (σ.σ. οι αυξήσεις δηλ. στα καύσιμα) και των φόρων κατανάλωσης, αλλά να χρησιμοποιηθούν σε σειρά αντισταθμιστικών μέτρων που μπορούν να υιοθετήσουν πιο σωστά και δίκαια, κοινωνικά κριτήρια προς όφελος χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών τάξεων», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Έσοδα £90 εκ. από τις αυξήσεις

Όπως πληροφορείται η StockWatch τα κρατικά έσοδα από τη μη υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και συνεπεία των αυξήσεων που ακολούθησαν στα καύσιμα ανέρχονται στα £90 εκ. και, όπως επιβεβαιώνει πλέον επίσημα το Υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα αυτά θα χρησιμοποιηθούν «εάν παραστεί ανάγκη για κάλυψη άλλων ελλειμμάτων οικονομίας».

Μέχρι την υιοθέτηση των νέων συντελεστών, όπως πληροφορούμαστε επισήμως από το Υπουργείο Οικονομικών, θα ολοκληρωθεί σχέδιο αντισταθμιστικών μέτρων που στηρίζεται στα τρία εξής σενάρια:

1. Επιχορήγηση των τιμών των καυσίμων ή και άλλων συναφών δαπανών για κάλυψη της απώλειας από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που μπορεί να φθάσει τα £20 εκ.
2. Η επιχορήγηση ομάδων πληθυσμού με αυξημένες ανάγκες (πολύτεκνοι, συνταξιούχοι, κάτοικοι ορεινών περιοχών).
3. Η κάλυψη του κόστους τερματισμού λειτουργίας του διυλιστηρίου και δημιουργία του Τερματικού που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής των καυσίμων.

«Εάν υπάρξει οποιοδήποτε πλεόνασμα που δεν θα δοθεί σε κοινωνικές παροχές», υποστηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών, «θα χρησιμοποιηθεί για μείωση μέρους του ελλείμματος στα Δημόσια Οικονομικά».

Του Κυριάκου Κυριακίδη