You are here

Προειδοποίηση Moody’s στο ΥΠΟΙΚ

04/04/2003 07:02
Αναδιαρθρώστε τη δημόσια υπηρεσία

Σαφή προειδοποίηση προς την Κυπριακή Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για συγκράτηση του ταχέως διογκούμενου κρατικού μισθολογίου έδωσε την Πέμπτη ο διεθνής οίκος Moody’s στην ετήσια του έκθεση για την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου.

«Οι μισθοί στον κρατικό τομέα σημείωσαν την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά από αυτούς του κλάδου χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών», σημειώνουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου, καλώντας το κράτος να αναδιαρθρώσει τη δημόσια υπηρεσία. «Η ολοκληρωτική αναδόμηση του δημόσιου τομέα είναι αναπόφευκτη» αλλά θα χρειαστεί «επαναξιολόγηση των υφιστάμενων και μελλοντικών αναγκών για μια σύγχρονη δημόσια υπηρεσία και για την πιο αποδοτική διάθεση του ανθρώπινου δυναμικού» γράφει η έκθεση. Στις 16 Ιανουαρίου 2003 η Βουλή ψήφισε νόμο για αύξηση των μισθών των Κρατικών Υπαλλήλων κατά 7.7%.

Σταθερά στην A2

Παρά τις επιφυλάξεις του ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η διαβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου βρίσκεται στο Α2, λόγω του υψηλού κατά κεφαλή εισοδήματος αλλά και του σχετικά χαμηλού δημοσίου χρέους. Η έκθεση των Moody’s δεν αποτελεί όμως επίσημη πιστοληπτική έκθεση (formal rating action).

Φορολογική μεταρρύθμιση

Ειδική μνεία γίνεται και στην πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση. «Οι Moody’s πιστεύουν» αναφέρει η έκθεση «ότι το νέο φορολογικό σύστημα σε συνδυασμό με το ευρύ δίκτυο συμφωνιών για διπλή φορολογία που υπάρχει θα ενισχύσει την ελκυστικότητα του νησιού ως επιχειρηματικό κέντρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Το εργατικό δυναμικό της Κύπρου, συνεχίζει η έκθεση, φημίζεται για την υψηλόβαθμη του εκπαίδευση, ιδίως στο μεταπτυχιακό επίπεδο. «Αυτό αποτελεί σημαντικό προσόν για προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον και για αξιοποίηση των νέων ευκαιριών στη σύγχρονη οικονομία».

Συντεχνίες

Αναφορικά με την αγορά εργασίας οι Moody’s επισημαίνουν τη σημαντική επιρροή που ασκούν οι συντεχνίες. «Αν και ο αριθμός χαμένων εργάσιμων ημερών και στάσεων εργασίας είναι μικρός τα τελευταία χρόνια, εντούτοις αυτές οι διαφορές συχνά καταλήγουν σε ικανοποίηση των αιτημάτων των συντεχνιών, χωρίς επαρκή αναλογισμό των απωλειών που επακολουθούν από τη μείωση της ανταγωνιστικότητας και χωρίς προστασία του δημοσίου συμφέροντος» γράφει ο συγγραφέας της έκθεσης Bernard Musyck.

Αλλού ο οίκος αναφέρει τη μεγάλη εξάρτηση της Κυπριακής οικονομίας από τον τουρισμό για ξένο συνάλλαγμα, την ευαισθησία στις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής και σε κάποια αδύναμα στοιχεία του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Σήμερα απόφαση για επιτόκια

Την έκθεση του διεθνούς οίκου θα έχει ενώπιον της η Νομισματική Επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που συνέρχεται το πρωί σε συνεδρία για να καθορίσει τη νομισματική πολιτική της χώρας ενόψει των σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων και των επιδράσεων του πολέμου στο Ιράκ στην οικονομία του νησιού. Η συνεδρία είχε αρχικά καθοριστεί για τις 16 Απριλίου.

Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητο το ευρω-επιτόκιο στο 2.5%. Τον Μάρτιο η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο κατά 0.25%, κίνηση που δεν ακολούθησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κρατώντας στάση αναμονής.