You are here

Αμαρτίες δεκαετιών στις επενδύσεις ΤΚΑ

01/11/2010 15:36
Η κυβέρνηση κάνει μεγάλες προσπάθειες για να βελτιώσει τις αποδόσεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά δεν μπορεί να καλύψει το χάντικαπ 40 ετών σε 2-3 χρόνια, είπε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών. Μιλώντας μετά από σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους, ο Χαρίλαος Σταυράκης είπε, «δεν μπορεί να καλυφθεί ένα χαμένο έδαφος 40 χρόνων σε 2-3 ή 5 χρόνια. Αυτό όμως που έχει σημασία και όλοι καλόπιστα πρέπει να αναγνωρίσουν είναι ότι αυτή η κυβέρνηση παρά τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα παραμένει πιστή στη δέσμευση της για δημιουργία αποθεματικού ύψους €1 δισ.».

Το ΤΚΑ, που είναι το βασικό συνταξιοδοτικό ταμείο στην Κύπρο, διαθέτει αποθεματικό πέραν των €7 δισ., που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για χαμηλότοκο (επιτόκιο 1,5% το 2010) δανεισμό της. Για βελτίωση των αποδόσεων του Ταμείου η κυβέρνηση δεσμεύθηκε το 2008 να επενδύει €200 εκ. ετησίως σε άλλες μορφές επένδυσης.

Τον Ιανουάριο του 2010 επένδυσε €200 εκ. σε ομόλογα δημοσίου με επιτόκιο 4,58%.

«Η κυβέρνηση Χριστόφια ήδη έχει καταθέσει τη δεύτερη δόση των €200 εκ.», δήλωσε σήμερα ο κ. Σταυράκης.

Απέρριψε παράλληλα τις κατηγορίες του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι από τη μια η κυβέρνηση επενδύει €200 εκ. και από την άλλη δανείζεται ετησίως €500 εκ.

Τα δύο τρίτα περίπου των €200 εκ. (€137 εκ.) επενδύθηκαν στο πενταετές ομόλογο που εξέδωσε τις προάλλες η κυβέρνηση με επιτόκιο 3,84%.

Κατά την ευρεία σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους, αποφασίστηκε η επένδυση των υπόλοιπων €62,5 εκ. σε καταθέσεις στις τράπεζες.

Ο κ. Σταυράκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να νοιώθουν απόλυτα ικανοποιημένοι διότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες για πρώτη φορά δημιουργείται ένα πραγματικό αποθεματικό.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η StockWatch για το δανεισμό του κράτους από το ΤΚΑ, ο κ. Σταυράκης είπε:

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το κράτος καλύπτει μέρος των αναγκών του μέσω δανεισμού από το ΤΚΑ. Άρα αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο έχουμε μπροστά μας. Η μεγάλη όμως διαφορά που έχει γίνει από αυτήν την κυβέρνηση είναι ότι για πρώτη φορά δημιουργείται ένα αποθεματικό. Η εξαγγελία του οποίου είχε γίνει σε πολύ καλύτερες ημέρες για τα οικονομικά του κράτους».

Παρ’ όλα αυτά, επεσήμανε, «η κυβέρνηση έχει τηρήσει ευλαβικά τη δέσμευση της και έχει ήδη προγραμματίσει την τρίτη δόση, για να φθάσουμε τα €600 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2011».

Συνεχίζοντας διευκρίνισε ότι «όταν εγκριθεί από τη βουλή το νομοσχέδιο για δημιουργία επενδυτικής πολιτικής τότε η όλη διαχείριση του αποθεματικού του Ταμείου θα φύγει από την κυβέρνηση και θα πάει πλέον σε επιτροπή την οποία θα διορίζουν και αποφασίζουν οι κοινωνικοί εταίροι».

Ο υπουργός απέρριψε επίσης εισήγηση του Συνδέσμου Αναλογιστών που καλεί την κυβέρνηση να δανειστεί από τις αγορές για να ξοφληθεί το χρέος στο ΤΚΑ, υπογραμμίζοντας ότι «μια τέτοια ενέργεια θα εκτόξευε στα ύψη το δημόσιο χρέος με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία».

Ο κ. Σταυράκης χαρακτήρισε ακόμη την εν λόγω εισήγηση «ως λογικοφανή προσέγγιση η οποία δεν είναι ρεαλιστική ως εκ τούτου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».

Το ίδιο χαρακτήρισε και την εισήγηση για πώληση περιουσιακών στοιχείων για εξόφληση του χρέους του Ταμείου.

«Το ίδιο ισχύει και με την πρόταση για πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Μια τέτοια πρακτική είναι ενάντια στην πολιτική αυτής της κυβέρνησης».

Όσον αφορά το αντικείμενο της σύσκεψης, ανέφερε ότι αποφασίστηκε συναινετικά μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας όπως «το ποσό των €62 εκ. επενδυθεί σε καταθέσεις σε τράπεζες εγγεγραμμένες στην Κύπρο με κυριότερο κριτήριο ο βαθμός αξιολόγησης της κάθε τράπεζας από τους διεθνείς οίκους, για περίοδο 1-2 χρόνια με επιτόκιο της τάξης του 4,3%».

Της Ηρώς Ευθυμίου


• Μπες στη StockWatch από το κινητό σου με Vodafone live!


• Γραφτείτε στο νέο Νewsletter της StockWatch καταχωρώντας το email σας στη «λίστα email» στα αριστερά αυτής της σελίδας.