You are here

ΣΟΕ: Πού είναι ο ιδιωτικός τομέας...

30/07/2003 07:24
«Δεν μπορεί το κράτος να μετατραπεί σε επιχειρηματία. Το κράτος θα προσφέρει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες, αλλά είναι ο ιδιωτικός τομέας που θα επενδύσει στην ανάπτυξη τομέων της τουριστικής βιομηχανίας», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, υποδεικνύοντας με σαφή τρόπο τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του εμπορικού και βιομηχανικού κλάδου στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Κυπριανού μιλούσε μετά την συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής (ΣΟΕ), κατά την οποία εξετάστηκε η πορεία της οικονομίας και έγινε ανταλλαγή απόψεων, στο επίκεντρο των οποίων ήταν μείωση του δημοσιονομικού προβλήματος. Όπως πληροφορούμαστε κατά τη συνεδρία ετέθη θέμα μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών (ΑΗΚ – ΑΤΗΚ), προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος παρεμβαίνοντας σε έντονο ύφος, τόνισε προς τους εκπροσώπους του εμποροβιομηχανικού κόσμου, πως ενώ αυτό αποτελεί πάγια θέση τους, εντούτοις κάθε φορά που η Πολιτεία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, ο βιομηχανικός και εμπορικός κόσμος εμφανίζεται απρόθυμος να συνεργαστεί αναμένοντας τα πάντα από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το σημείο ζητήθηκε από τον Διοικητή της ΚΤ Χριστόδουλο Χριστοδούλου να πει κατά πόσον η μείωση των επιτοκίων συμβάλει προς την αναστροφή του κλίματος και της ψυχολογίας που κυριαρχεί στην αγορά, με την παροχή κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Ο Διοικητής της ΚΤ ήταν κατηγορηματικός: «όχι» τόνισε, προσθέτοντας πως η μείωση των επιτοκίων από μόνη της, δεν μπορεί να συμβάλει, αλλά πως θα πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα μέτρα.

Όχι σε νέες αυξήσεις μισθών

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρία ο ΥΠΟΙΚ τόνισε στις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΟΕΒ – ΚΕΒΕ, ΣΕΚ – ΠΕΟ) την κρισιμότητα που έχει για την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και της οικονομίας, η εργατική ειρήνη, μεσούσης και της καλοκαιρινής περιόδου. Μάρκος Κυπριανού και Γιώργος Λιλλήκας ζήτησαν από αμφότερες τις πλευρές, αφενός, πνεύμα συναίνεσης και συνδιαλλαγής, ενόψει της επικείμενης ανανέωσης συλλογικών συμβάσεων σε διάφορους κλάδους, αφετέρου δε, κάλεσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να μην προβάλλουν «ιδιαίτερα αυξημένες» αξιώσεις για μισθολογικές αυξήσεις.

Μάρκος – Μετοχοποιήσεις

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων στη βάση και σχετικού «Σημειώματος» το οποίο δόθηκε εκ των προτέρων στα μέλη της επιτροπής και το οποίο παρουσιάζει τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, πως αναθεωρείται και πως προβλέπεται για το υπόλοιπο του 2004.

Στόχος είναι η αξιοποίηση των γνώσεων και εισηγήσεων των μελών της ΣΟΕ, είπε ο κ. Κυπριανού διαβεβαιώνοντας ότι θα ληφθούν «σοβαρά υπόψη» οι εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής όταν εντός Φθινοπώρου, θα έχουν συγκεκριμενοποιηθούν τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ θα συγκληθεί ξανά η ΣΟΕ.

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως η οικονομία δείχνει σημεία ανάκαμψης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το ψυχολογικό κλίμα που αφορά τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Ο τομέας του τουρισμού βελτιώνεται ικανοποιητικά και η ανάπτυξη της οικονομίας φαίνεται ότι θα έχει αυξητικές τάσεις το 2004, ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε πως εισηγήσεις όπως η αποξένωση δημόσιας περιουσίας ή τομείς ουσιωδών περιουσίων, μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, χρειάζονται περισσότερη μελέτη και θα εξεταστούν σε επόμενο στάδιο.

Του Κυριάκου Κυριακίδη