You are here

Η ΕΕ επιμένει για ΚΤ

04/10/2013 14:52
Η συνεργασία μεταξύ κάθε κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας είναι αναγκαία προς το συμφέρον της διαφύλαξης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και αυτό ισχύει και για την Κύπρο.

Το σχόλιο αυτό ανήκει στον εκπρόσωπο της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Simon O`Connor, το οποίο περιέχεται και σε γραπτή απάντηση του προς το ΚΥΠΕ, σε σχέση με ερώτηση για επιστολή του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν προς την κυπριακή κυβέρνηση.

Όπως έχει δημοσιευτεί, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, είχε αποστείλει επιστολή στον κύπριο υπουργό οικονομικών, στην οποία εγείρει το σημείο πως οποιεσδήποτε κινήσεις της κυβέρνησης πρέπει να εμπίπτουν εντός των προνοιών του άρθρου 130 της συνθήκης λειτουργίας της ΕΕ, για αποφυγή υποδείξεων ή επηρεασμού της Κεντρικής Τράπεζας.

Η επιστολή φέρεται να σχετίζεται με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφορικά με ενδεχόμενη προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο για παύση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή όταν δημοσιεύτηκε το θέμα στον κυπριακό Τύπο, ο κ. Ο’ Κόννορ αναφέρει στη σημερινή γραπτή απάντηση του ότι, «έχουμε τακτικές επαφές με όλα τα κράτη - μέλη μας και σαφώς περισσότερο με τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής». Όμως, «δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένη αλληλογραφία μας», αναφέρει.

«Η συνεργασία μεταξύ οποιασδήποτε κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας είναι αναγκαία προς το συμφέρον της διαφύλαξης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αυτό περιλαμβάνει, φυσικά και την Κύπρο», σχολιάζει.

Χθες ο πρόεδρος της δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι εναπόκειται στο γενικό εισαγγελέα της δημοκρατίας να υποβάλει προσφυγή στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο για παύση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.

Ο κ. Αναστασιάδης έριξε το γάντι στο διοικητή καλώντας τον εμμέσως πλην σαφώς να παραιτηθεί.