You are here

Μάρκος: Αξιόχρεος πελάτης η Κύπρος

03/10/2003 15:18
Δάνειο ύψους €200 εκατ. από τη CEB για την παιδεία

«Η Κύπρος παραμένει ένας αξιόχρεος πελάτης των τραπεζών» γι’ αυτό και δεν υπήρξε καμία αλλαγή στους όρους του δανείου, παρά τη σημαντική εφέτος αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με τους όρους του δανείου ύψους €200.000.000 μεταξύ της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το δάνειο, το μεγαλύτερο στη μακρά συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Τράπεζας, υπέγραψαν σήμερα ο ΥΠΟΙΚ Μάρκος Κυπριανού και ο Γενικός Διευθυντής Δανείων της ΤΑ του ΣτΕ, Rainer Steckhan. Σκοπός του δανείου, είναι η χρηματοδότηση ανέγερσης, επέκτασης και βελτίωσης νέων σχολικών κτιρίων και την εισαγωγή τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεως και είναι συνολικού ύψους 442 εκατ. ευρώ ( £260 εκατ.). Το έργο καλύπτει την περίοδο 2003-2007 και αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Προδημοτική, Δημοτική, Μέση, Τεχνική και Επαγγελματική και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο). Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα £260 εκ. (€ 442 εκ.)

Το νέο δάνειο θα αποσύρεται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών και για κάθε δόση που θα αποσύρεται θα υπογράφεται ξεχωριστή Συμφωνία Δανείου μεταξύ της Τράπεζας και της Κυβέρνησης .

Όροι του δανείου

Η συμφωνία αφορά μακροχρόνιο δάνειο με περίοδο χάριτος. Το επιτόκιο θα είναι περίπου 2,41% για κυμαινόμενα επιτόκια σε ευρώ και 4,25% για σταθερά επιτόκια σε δολάρια για 15 χρόνια. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα που έχουμε, αφού η αξιολόγηση, η παρακολούθηση και ο έλεγχος των έργων μας βοηθά επίσης στο κέρδος πολύτιμης εμπειρίας.

Who is who: ΤατΣΕ

Η Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ιδρύθηκε το 1956 από 6 Συμβούλια Ευρωπαϊκών χωρών, είναι το παλαιότερο πολυμερές χρηματοδοτικό ίδρυμα στην Ευρώπη. Η Τράπεζα παραχωρεί δάνεια και εγγυήσεις στα μέλη της, σε τοπικές αρχές και σε χρηματοδοτικά ιδρύματα για την χρηματοδότηση κοινωνικών έργων.

Αποτελούσε μέχρι πρόσφατα τη μεγαλύτερη εξωτερική πηγή χρηματοδότησης του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης. Από το 1963 μέχρι σήμερα η Τράπεζα παραχώρησε στην Κύπρο δάνεια πέραν του 1,8 δισεκατομμυρίων Ευρώ για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς.

Του Κυριάκου Κυριακίδη