You are here

Σε πορεία σύγκλισης η Κύπρος - Προβλέπεται ισοσκελισμός των δημοσιονομικών μέχρι το 2004

29/05/2001 16:49
- Καταθέσαμε το Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμά της στην Ευρώπη ως προπομπό των προγραμμάτων Σύγκλισης/Σταθερότητας

Με αφορμή την ενεργοποίηση, μέσα στο 2001, του μηχανισμού δημοσιονομικής εποπτείας για τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες από τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Οικονομικά και Χρηματοδοτικά θέματα, το Υπουργείο Οικονομικών, το Γραφείο Προγραμματισμού και η Κεντρική Τράπεζα, ετοίμασαν πρόσφατα το Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα (Π.Ο.Π) της Κύπρου και το κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που εξασφάλισε η Stockwatch, το ΠΟΠ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα δημοσιονομικά και επικεντρώνεται στην επίτευξη ισοσκελισμού των δημοσίων εσόδων και δαπανών μέχρι το 2004.

Το πρόγραμμα που κατέθεσαν τα αρμόδια Κυβερνητικά σώματα αναλύει την οικονομία της αγοράς, τη δυνατότητα αντιμετώπισης των ανταγωνιστικών πιέσεων και δυνάμεων αγοράς στην Ε.Ε.-, ενώ στοχεύει παράλληλα, στην προετοιμασία της Κύπρου για συμμετοχή στην Οικονομική Νομισματική Ένωση (Ο.Ν.Ε).


Το ΠΟΠ περιλαμβάνει:

1. Αναλυτική περιγραφή της κυπριακής οικονομίας και ανασκόπηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και της μακροοικονομικής επίδοσης με έμφαση στα δημοσιονομικά.
2. Λεπτομερή παράθεση των προτεραιοτήτων και στόχων για την περίοδο 2000-2004 με επεξηγήσεις.
3. Μεσοπρόθεσμο μακροοικονομικό πλαίσιο: Τομείς οικονομικής δραστηριότητας, πληθωρισμός, νομισματική και συναλλαγματική πολιτική, εξωτερικό περιβάλλον.
4. Δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα διαρθρωτικής φύσης που προγραμματίζονται για επίτευξη των στόχων που τέθηκαν.

4α. Στα δημοσιονομικά μέτρα καθορίζονται στόχοι και μέτρα οικονομικής πολιτικής τα οποία έχουν ληφθεί ή προτείνονται για επίτευξη των επιδιώξεων του Προγράμματος.

Επιπρόσθετα, παρατίθεται το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τη διαχείριση του δημόσιου χρέους και τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του ΠΟΠ είναι το σχέδιο για ισοσκελισμό των
δημοσιονομικών μέχρι το 2004. Ο τρόπος επίτευξης του ισοσκελισμού περιλαμβάνει:

α) Εναρμόνιση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ) και άλλων έμμεσων φόρων
β) Μείωση των συντελεστών φορολογίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα
γ) Συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των δημόσιων καταναλωτικών δαπανών
δ) Ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου που διαδραματίζει το κράτος.

4β. Τα διαρθρωτικά Μέτρα που περιλαμβάνει το ΠΟΠ επικεντρώνονται στην προσαρμογή με το Κοινοτικό Κεκτημένο. Αυτά περιλαμβάνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα γενικότερα, το χρηματοπιστωτικό τομέα, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση, τη γεωργία και άλλες μεταρρυθμίσεις όπως του συστήματος υγείας, περιβάλλοντος, περιφερειακής πολιτικής, τοπικής κυβέρνησης κλπ.