You are here

ΥΠΟΙΚ: Η Ευρωζώνη απαιτεί δημοσιονομική εξυγίανση

18/11/2005 14:55

• Αν ικανοποιηθούν οι πατατοπαραγωγοί θα ακολουθήσουν και άλλοι

• ΚΤ: Μονόδρομη ταχεία πορεία είσοδος στην Ευρωζώνη

• ΕΔΕΚ: Μεγάλος εθνικός στρατηγικός στόχος


Κάλεσμα προς το πολιτικά κόμματα όπως προσεγγίσουν με σοβαρότητα τους σκοπούς της δημοσιονομικής εξυγίανσης του Κράτους ούτως ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εισόδου της Κύπρου στην Ευρωζώνη από την 1/1/2008 έκανε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.

Ο κ. Σαρρής που μιλούσε μετά από σημερινή του συνάντηση με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλο Χριστοδούλου και με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, ανέφερε ότι «πρέπει να δοθούν υπεύθυνες συμβουλές στους πολίτες της Κύπρου, να περιορίσουν τα αιτήματα και να αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τους σκοπούς οικονομικής εξυγίανσης, προγραμματισμού και ιεράρχησης των δαπανών της Κυβέρνησης. Η είσοδος μας στη ευρωζώνη μπορεί να συνδυαστεί με επιτυχή αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική», είπε.

Απαντώντας σε ερώτημα αν ενδεχόμενη ικανοποίηση των διαφόρων αιτημάτων κάποιων κοινωνικών τάξεων θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία της Κύπρου προς την ΟΝΕ, ο κ. Σαρρής σημείωσε ότι «σημαντικό μέρος της κυβερνητικής προσέγγισης για δημοσιονομική εξυγίανση είναι ο καλός προγραμματισμός των παροχών και η αποφυγή των σπασμωδικών κινήσεων προς ικανοποίηση αιτημάτων που δεν προγραμματίσθηκαν και δεν έχουν οικονομική ή κοινωνική βάση. Μόνο λογικά αιτήματα που βασίζονται σε πραγματικές ανάγκες και έχουν οικονομική βάση θα ικανοποιηθούν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα αιτήματα των πατατοπαραγωγών, ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι «εάν ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα, τότε θα πρέπει να ικανοποιηθούν και πολλά άλλα αιτήματα που θέτουν άλλοι κλάδοι, σημειώνοντας ότι είναι τεράστιας σημασίας να στηριχθεί η απόφαση της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι η ένταξη στη ζώνη του ευρώ είναι μονόδρομη ταχεία πορεία. «Η πορεία σύγκλισης της κυπριακής οικονομίας βρίσκεται σε καλό σημείο και δεν πρέπει να μας συνεπάρει ο ενθουσιασμός και να εφησυχάσουμε επειδή στα δημοσιονομικά υπάρχει μια ευαισθησία και μια κατάσταση που μπορεί εύκολα να καταστεί εύθραυστη», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου η στόχευση για ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ έγκειται στο γεγονός ότι θα αποτελέσει την οικονομική και νομισματική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.«Η στόχευση αυτή έχει τεράστια και καθοριστική σημασία, η οποία δεν μπορεί να προωθείται με βήμα σημειωτόν ούτε κοιτάζοντας προς τα πίσω, δεν υπάρχει πορεία επιστροφής, αλλά ευθεία ταχεία πορεία προς τα εμπρός», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει για τους τρόπους αντιμετώπισης της προς τα άνω στρογγυλοποίησης κατά τη μετάβαση από τη λίρα στο ευρώ, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι «θα κάνουμε χρήση της εμπειρίας της Ελλάδας, που είναι ίσως η πλέον κατάλληλη επειδή είχε τις δυσμενέστερες επιπτώσεις. Η Κύπρος είναι μικρός τόπος και με συστηματική εργασία θα γίνει ότι είναι δυνατό για την αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε δυσμενών επιπτώσεων», επεσήμανε.

BIG BANG για Ευρώ

Ο Διοικητής της ΚΤ πρόσθεσε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται πιο μπροστά στην προετοιμασία για την είσοδο του ευρώ σε σύγκριση με άλλους θεσμούς και ιδρύματα. «Στόχος είναι να γίνει το λεγόμενο Big Bang, με ένα μόνο μήνα παράλληλης κυκλοφορίας για παράδειγμα τον Ιανουάριο. Βρίσκονται πάντως σε εξέλιξη συζητήσεις σχετικά με την πρόβλεψη για την απορρόφηση της λίρας και του χώρου που θα αποθηκευτούν τα χαρτονομίσματα, και την έγκαιρη διαβίβαση στις τράπεζες των ευρώ και την αποθήκευση τους», είπε.

Ο κ. Ομήρου σε δηλώσεις του τόνισε τη σημασία που θα έχει για την Κύπρο η ένταξη της στην Ευρωζώνη. «Η ένταξη στην Ευρωζώνη είναι ένας μεγάλος εθνικός στρατηγικός στόχος, του οποίου η υλοποίηση είναι ορατή, μετά την επιτυχή ένταξη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών II. Η ΕΔΕΚ εκτιμά ότι πέρα από το γεγονός ότι το κύρος της χώρας θα αναβαθμιστεί οικονομικά, θα αναβαθμιστεί και πολιτικά, επειδή η Κύπρος θα ενταχθεί στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ και θα μπορεί να επηρεάζει τις μεγάλες αποφάσεις της ΕΕ τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο», είπε.

Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ο κυπριακός λαός έχει υποστεί και υφίσταται αρκετές θυσίες. «Η θέση της ΕΔΕΚ είναι να σηκώσουν τα βάρη κυρίως εκείνοι των οποίων οι ώμοι είναι σε θέση να τα βαστάξουν, για να καταστεί εφικτός ο στόχος της ένταξης της Κύπρου στην οικονομική και νομισματική ένωση», επεσήμανε.

Πακέτο κοινωνικής συνοχής

Κάνοντας αναφορά για το πακέτο μέτρων κοινωνικής συνοχής που ενέκρινε κατά τη χθεσινοβραδινή της συνεδρία η Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Ομήρου το χαρακτήρισε αρκετά ικανοποιητικό με βάση το στόχο για δημοσιονομική εξυγίανση. «Η ΕΔΕΚ θα στηρίξει την πολιτική οικονομικής σύγκλισης μέχρι τέλους, επειδή αυτό επιτάσσει το συμφέρον και το μέλλον της χώρας το οποίο είναι η ενεργός και δραστήρια συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», είπε.

Η συνάντηση του κ. Σαρρή και του κ. Χριστοδούλου με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για το στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη το 2008 στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ).

Του Σωκράτη Ιωακείμ