You are here

Φουσκωμένο πακέτο μέτρων

21/10/2005 19:58
Πακέτο κοινωνικών μέτρων συνολικής αξίας £125 περίπου εκ. ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, περιλαμβάνοντας όμως σε αυτό £75 εκ. ως επιστροφή ΦΠΑ και £23 εκ. για ρύθμιση των αγροτικών χρεών. Η επιστροφή ΦΠΑ σχετίζεται με την ρύθμιση που εκκρεμεί εδώ και 17 μήνες για επιστροφή των δύο τρίτων του ΦΠΑ για αγορά πρώτης κατοικίας ενώ οι λεπτομέρειες για τα αγροτικά χρέη θα δοθούν αύριο από τον αρμόδιο υπουργό.

Τα υπόλοιπα μέτρα είναι κυρίως στοχευόμενα βοηθήματα στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, όπως συνταξιούχους, λήπτες δημοσίων βοηθημάτων και άπορους φοιτητές. Άλλα όμως μέτρα παραχωρούνται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όπως αυτά για εθνοφρουρούς και για πολύτεκνους.

Εισοδηματικά μόνο στις νέες χορηγήσεις...

«Προσπαθήσαμε να συγκεντρωθούμε εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες» ανέφερε στη StockWatch, ο Υπουργός Εργασίας, Χρίστος Ταλιαδώρος, το υπουργείο του οποίου θα διαχειριστεί σημαντικό κομμάτι των πρόσθετων κονδυλίων. Εξήγησε πως σε ορισμένα βοηθήματα δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια λόγω διοικητικού κόστους. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων σε άλλα βοηθήματα, όπως το επίδομα τέκνου και η φοιτητική χορηγία (πέραν των £125 εκ. το χρόνο) «δεν αγγίχτηκαν σε αυτή τη φάση». Με βάση το Πρόγραμμα Σύγκλισης το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί από τη 1η Νοεμβρίου.

Το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων κονδυλίων για το πακέτο μέτρων έχει ήδη περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2006. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν παλαιότερα στη δημοσιότητα, ο προϋπολογισμός περιλάμβανε πρόνοια για πρόσθετες κοινωνικές χορηγίες αξίας £63 εκ. «Με αυτό το πακέτο μέτρων οι στόχοι για δημοσιονομική εξυγίανση και ένταξη στην ευρωζώνη παραμένουν εφικτοί» ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, σε κοινή διάσκεψη τύπου που δόθηκε με τους ομολόγους του στο Εργασίας και Εμπορίου. Το ΥΠΟΙΚ στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος στο 2,9% του ΑΕΠ φέτος και 1,7% το 2006.

Ενωρίτερα, σε δηλώσεις του για τα μέτρα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η εξυγίανση και το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, ο περιορισμός των ελλειμμάτων, η μείωση του δημόσιου χρέους και η οικονομική ανάπτυξη σε συνθήκες σταθερότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής.

Η επίτευξη των οικονομικών στόχων και η σύγκλιση με την ΕΕ δεν αποτελούν αυτοσκοπό, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, αλλά μέσο για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους πολίτες, ειδικά τους μη προνομιούχους, το «επίπεδο ζωής που δικαιούνται».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε παράλληλα ότι τα πρόσθετα μέτρα κοινωνικής συνοχής, δεν αποτελούν «χαριστική πράξη» της κυβέρνησης ούτε «εξαντλείται η πολιτική μας για κοινωνική συνοχή σε αυτά τα έκτακτα μέτρα».

Τα μέτρα

Τα καθαρά «κοινωνικά» μέτρα της κυβέρνησης ανέρχονται περίπου σε £27 εκ. Όσον αφορά τους συνταξιούχους, τα μέτρα της κυβέρνησης προβλέπουν ποσό £5,2 εκ. Συμπεριλαμβάνει περίπου 70 χιλ. άτομα και προνοεί την παραχώρηση επιδόματος £75 σε όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων (κοινωνική σύνταξη, γήρατος, αναπηρίας, χηρείας και ανικανότητας) σε άτομα με σύνταξη μέχρι £225 το μήνα χωρίς εξαρτώμενα, η οποία αυξάνεται βαθμιαία μέχρι τις £345 με τρία εξαρτώμενα, καθώς και στα ορφανά.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους λήπτες δημόσιου βοηθήματος προνοούν συνολικό ποσό £7,8 εκ. Περιλαμβάνουν εφάπαξ επιδόματα για οικογένειες που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα, εφάπαξ επιδόματα για οικογένειες με ένα γονέα που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα, εφάπαξ επιδόματα για μονήρεις ηλικιωμένους λήπτες δημοσίου βοηθήματος κλπ.

Για τους πολύτεκνους τα μέτρα αφορούν ποσό £3,1 εκ. Περιλαμβάνουν επέκταση της κάλυψης του επιδόματος για την πολύτεκνη μάνα, την αύξηση του πρόσθετου μηνιαίου επιδόματος εθνοφρουρών, παιδιών πολύτεκνων οικογενειών καθώς και μέτρα για πενταμελείς οικογένειες.

Με τα πρόσθετα κυβερνητικά μέτρα οι πρόσφυγες θα λάβουν συνολικά £7,5 εκ. Αφορούν ενίσχυση της στεγαστικής τους πολιτικής καθώς και αύξηση του επιδόματος ενοικίου.

Για τους εθνοφρουρούς θα δοθεί ποσό £1,2 εκ. που θα προκύψει με τη γενική αύξηση του επιδόματος τους κατά £10 το μήνα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης, αφορούν και άλλες συνολικές κοινωνικές παροχές £2,5 εκ. Περιλαμβάνουν αύξηση φοιτητικών επιδομάτων, ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων, πρόσθετες χορηγίες σε εθελοντικές οργανώσεις και πολυδύναμα κέντρα για ηλικιωμένους και παιδιά παραμεθόριων περιοχών κλπ.

Επιστροφή ΦΠΑ ως χορηγία...

Στο πακέτο μέτρων η κυβέρνηση περιλαμβάνει και την επιστροφή ΦΠΑ σε όσους κτίζουν πρώτη κατοικία κάτω των 250 τ.μ. μετά την 1η Μαΐου. Η επιστροφή των δύο τρίτων του ΦΠΑ είχε αποφασιστεί, όμως, στις 30 Απριλίου 2004. Έκτοτε, αναμένεται η ψήφιση των κανονισμών που να επιτρέπουν την επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους. Στη σημερινή διάσκεψη τύπου, ο υπουργός οικονομικών χαρακτήρισε «χορηγία για απόκτηση πρώτης κατοικίας» την επιστροφή ΦΠΑ και έκανε λόγο για «στεγαστική πολιτική». Η StockWatch επικοινώνησε με δύο υπουργούς της κυβέρνησης για να λάβει διευκρινίσεις, αλλά δεν ήταν διαθέσιμοι για σχόλιο.

Της Γεωργίας Χαννή και του Αντώνη Α. Έλληνα