You are here

Καθοριστική βδομάδα για τέλη και αυτοκίνητα

15/09/2003 09:26
Στην τελική ευθεία «μπαίνει» αυτή τη βδομάδα η τεχνοκρατική προεργασία τεσσάρων υπουργείων για αναθεώρηση των τελών κρατικών υπηρεσιών. Παράλληλα δύο άλλες τεχνοκρατικές ομάδες, αυτές των Υπουργείων Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Έργων, συνέρχονται την ερχόμενη Πέμπτη για να ολοκληρώσουν το προσχέδιο μελέτης για τη μείωση της φορολογίας στα καινούρια αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με ελεγμένες πληροφορίες της StockWatch, οι τεχνοκρατικές μελέτες έχουν τεθεί ήδη ενώπιον του υπουργείου Οικονομικών για περαιτέρω αξιολόγηση καθώς οι υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Έργων θα πρέπει να θέσουν τις εισηγήσεις τους προς το Υπουργικό Συμβούλιο και οι οποίες θα αφορούν τα εν λόγω θέματα.

Σε σχέση με το πρώτο θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού είχε δηλώσει μετά την έγκριση των προϋπολογισμών από το Υπουργικό ότι η κυβέρνηση οριστικά προχωρεί στην αύξηση τελών που αφορούν υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες τα έσοδα των οποίων θα ανέλθουν μετά τις προτεινόμενες αυξήσεις στα 28 περίπου εκατομμύρια λίρες. Τη μερίδα του λέοντος των εσόδων θα δώσει προς το κράτος το κτηματολόγιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μόνο η αύξηση τελών για κτηματολογικούς λόγους θα αποφέρει στο κράτος μεταξύ 10 και 15 εκατομμυρίων λιρών. Ειδικότερα, τα τέλη υποθήκευσης θα αναθεωρηθούν ως εξής: Για ακίνητη περιουσία μέχρι 50 χιλιάδες λίρες τα τέλη υποθήκευσης θα αυξηθούν στο 1%. Τα χωρομετρικά δικαιώματα θα αυξηθούν στις πέντε λίρες και τα τοπογραφικά δικαιώματα από 60 σεντ θα αυξηθούν στη μία λίρα. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας από 25 σεντ - τέλος το οποίο ισχύει από το 1960 - θα αυξηθεί στη μία λίρα. Το τέλος για τοπογραφικά σχέδια από 50 σεντ, στη μία λίρα και τα δικαιώματα έρευνας ενδέχεται να αυξηθούν από μία λίρα σε πέντε.

Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί νομοσχέδιο βάση του οποίου θα διευκολύνει την έκδοση τίτλων σε ιδιοκτήτες, κυρίως διαμερισμάτων, εκ των οποίων εκατοντάδες για πάρα πολλά χρόνια δεν έχουν εξασφαλίσει τίτλους λόγω κάποιων υπερβάσεων που έχουν προβεί οι εργολάβοι των έργων και το κτηματολόγιο δεν έχει εγκρίνει την έκδοση τίτλων προς τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες. Με την έγκριση του νομοσχεδίου αυτού το κράτος θα εξασφαλίζει ετησίως πέραν των 200 χιλιάδων λιρών. Επίσης, αυξήσεις από 25% μέχρι 50% θα σημειωθούν στα τέλη για έκδοση διαβατηρίων, ταυτοτήτων και πιστοποιητικών γεννήσεως. Αυξήσεις θα έχουμε επίσης σε τέλη μεταβίβασης οχημάτων, εγγραφής και κυκλοφορίας.

Αυτοκίνητα

Αναφορικά με το δεύτερο θέμα δηλαδή τη μείωση των φόρων κατανάλωσης για τα καινούργια οχήματα, την ερχόμενη Πέμπτη θα λάβουν μέρος σε σύσκεψη οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών και Συγκοινωνιών για να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους και να τις θέσουν ενώπιον των αρμόδιων υπουργών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας το ποσοστό της μείωσης των καταναλωτικών φόρων επί των καινούργιων οχημάτων δε θα ξεπερνά το 15%. Γίνεται μάλιστα σκέψη όπως η μείωση φορολογικού τέλους γίνει με σταδιακό τρόπο. Αυτό είναι θέμα το οποίο θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια η βουλή των αντιπροσώπων.

Του Λεύκου Χρίστου