You are here

Θετικές προβλέψεις για το 2004

18/08/2003 07:14
Διχογνωμία για τα δημοσιονομικά

Αν οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών και των διαφόρων διεθνών αναλυτών επαληθευτούν, το 2004 θα είναι έτος ανάπτυξης για την Κύπρο. Τόσο το Υπουργείο όσο και το Economist Intelligence Unit εκτιμούν ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα είναι διπλάσιος από τον φετινό φθάνοντας το 4%, ενώ για το 2005 και 2006 το Υπουργείο βλέπει ρυθμούς της τάξεως του 4.5%. Αντίθετα, υπάρχει σοβαρή διχογνωμία των αναλυτών για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Οι σχετικές εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ (που παρατίθενται στο σχετικό πίνακα) περιλαμβάνονται στο Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός των ημερών και καταγράφουν την σχετική αισιοδοξία των τεχνοκρατών του Υπουργείου ότι τα χείριστα για την κυπριακή οικονομία έχουν περάσει.

Οι εκτιμήσεις βασίζονται, ως επί το πλείστον, σε σχετικά συντηρητικά σενάρια: μεγέθυνση του ΑΕΠ στην ΕΕ κατά 2.5% την επόμενη τριετία έναντι 1.3% φέτος και αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο νησί 5-6% ετησίως έναντι μείωσης 5% φέτος. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην ΕΕ βασίζονται σε αυτές των διαφόρων διεθνών οίκων και είναι πολύ κοντά ακόμα και στις προβλέψεις αυτές των σχετικά συντηρητικών αναλυτών του Economist, που κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ της τάξεως του 1.8% το 2004.

Μεγάλο ερωτηματικό για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης παραμένει, βέβαια, η Γερμανία.. Οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και οι διεθνείς αναλυτές τοποθετούν τον ρυθμό μεγέθυνσης του Γερμανικού ΑΕΠ κοντά στο 2%, αλλά αυτό φαίνεται κάπως αισιόδοξο αν συγκριθεί με το –0.2% και το –0.1% του πρώτου και του δεύτερου φετινού τριμήνου αντίστοιχα.

Διχογνωμία για έλλειμμα

Εκεί που υπάρχει πραγματική διχογνωμία μεταξύ των εκτιμήσεων του ΥΠΟΙΚ και των διεθνών οίκων είναι στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Μετά το «στραπάτσο» των τελευταίων δύο ετών και τις αρνητικές αναθεωρήσεις των αρχικών επίσημων εκτιμήσεων οι ξένοι αναλυτές τοποθετούν το έλλειμμα αρκετά πιο ψιλά απ’ ότι το ΥΠΟΙΚ. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι θα περιοριστεί μεταξύ 3-4% το 2004 ενώ τόσο οι αναλυτές του Economist όσο και αυτοί των Standard and Poor’s βλέπουν το έλλειμμα να παραμένει σε σχετικά ψιλά επίπεδα, στο 4.6% του ΑΕΠ.

Στην τελευταία τους έκθεση/υποβάθμιση οι Standard and Poor’s ασκούν εμμέσως κριτική στην μεγάλη απόκλιση που είχαν οι επίσημες προβλέψεις για το έλλειμμα πριν (2.3%) και μετά (5.4%) τις εκλογές αγνοώντας, παράλληλα, τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών για δημοσιονομική εξυγίανση.

Του Αντώνη Α. Έλληνα