You are here

Τάσσος: £12-17 εκ. το κόστος των μέτρων για Τ/κ

11/05/2003 17:53
Μεταξύ δώδεκα και δεκαεπτά εκατομμύρια καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι φορολογούμενοι μέσα σε έξι μήνες για να καλυφθούν οι δαπάνες της δέσμης μέτρων για τους Τουρκοκυπρίους. Δέκα μέρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων για στήριξη των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, επεσήμανε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο «Φιλελεύθερο» ότι το οικονομικό κόστος των εξαγγελθέντων μέτρων έχει υπολογισθεί μεταξύ £12 και £17 εκατομμυρίων και περιλαμβάνει τις αυξημένες δαπάνες των κρατικών υπηρεσιών που θα εμπλακούν στη διαδικασία.

Όπως είναι γνωστό, τα μέτρα ανακοινώθηκαν στις 30 Απριλίου και με αυτά η κυβέρνηση θέλει να παρέχει τη δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και ωφελήματα που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες της. Στα μέτρα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση Γραφείου Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων, διευκολύνσεις στην εργοδότηση Τουρκοκυπρίων, ρυθμίσεις για τη διακίνηση Τουρκοκυπριακών προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές και η συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές.

Το κόστος των μέτρων για τους Τουρκοκυπρίους αναμένεται να διευρύνει ακόμα περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα, που πριν την ανακοίνωση των μέτρων υπολογίζετο ότι θα φθάσει το 4% του ΑΕΠ. Το 2003 θα είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που η Κύπρος θα βρίσκεται εκτός του σχετικού κριτηρίου του Μάαστριχ, που είναι 3%.

Είμαστε εκτός Μάαστριχ

Σχολιάζοντας την κατάσταση της οικονομίας αλλά και τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες, ο κ. Παπαδόπουλος άφησε στη συνέντευξη σοβαρότατες αιχμές κατά της απελθούσας Κυβέρνησης. Βρισκόμαστε εκτός όλων των δεικτών του Μάαστριχ πλην του πληθωρισμού επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η οικονομία της Κύπρου δεν μπορεί να μένει εκτός των δεικτών του Μάαστριχ εάν θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο περιβόητο θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στην προσπάθεια της να βελτιώσει την εικόνα της οικονομίας όπως αυτή αντικατοπτρίζεται μέσα από τους διάφορους δείκτες, η προηγούμενη κυβέρνηση μετέθεσε οικονομικές υποχρεώσεις του 2002 στο 2003. Εντούτοις ο κ. Παπαδόπουλος δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει επακριβώς το ύψος των οικονομικών, αυτών, υποχρεώσεων, αφήνοντας όμως να νοηθεί ότι ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια.