You are here

«Κρατικό μυστικό» τα ποσά και τα χρέη

22/04/2003 15:39

- Που «κληρονόμησε» η κυβέρνηση από την προηγούμενη
- Τι λέει ο Μ. Κυπριανού


Με συμπληρωματικό προϋπολογισμό θα καλυφθούν οι δαπάνες που «κληρονόμησε» η νυν κυβέρνηση - και οι οποίες αφορούν τεράστια ποσά – δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, ξεκαθαρίζοντας πάντως, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ατασθαλιών στις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για κυβερνητικές δαπάνες, οι οποίες έπρεπε να είχαν εκπληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

«Δεν ξέρω τι μπορεί να κρύβεται πίσω από κάθε κυβερνητική απόφαση που αφορά δαπάνες και αγορές, το θέμα είναι ότι ως υπουργείο Οικονομικών έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να βρούμε τα χρήματα», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, «για να καλυφθούν αυτές οι δαπάνες με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. Το παρήγορο είναι», σημείωσε, «ότι στα δικά μας σενάρια και τις προβλέψεις, έχοντας πλέον υπόψη αυτές τις δεσμεύσεις, έχουν ληφθεί υπόψη και αυτές οι δαπάνες στα απαισιόδοξα σενάρια (σ.σ. ενόψει του πολέμου στο Ιράκ...) του υπουργείου Οικονομικών, άρα δεν είναι επιπρόσθετα σε αυτά που σας έχω πει, αλλά θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση, αν δεν υπήρχαν».

Το γεγονός όμως παραμένει, πρόσθεσε ο υπουργός, ότι η δέσμευση «είναι εκεί, ότι δεν είχε προβλεφθεί ούτε μέσα στις δαπάνες, ούτε του ελλείμματος, ούτε του χρέους και αυτό θα επηρεάσει και τα οικονομικά», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για δεσμεύσεις που «κληρονόμησε» η νυν κυβέρνηση και οι οποίες έπρεπε να είχαν εκπληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια, ο ΥΠΟΙΚ δεν ήταν καθόλου διαφωτιστικός: «Είναι θέματα για τα οποία δεν μπορούν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες δημοσίως. Πρόκειται για αποφάσεις πολιτικής για τις οποίες κρίνεται ή επικρίνεται η κυβέρνηση», σημείωσε, τηρώντας άκρα μυστικότητα τόσο ως προς τα ποσά, όσο και ως προς τους σκοπούς και το αντικείμενο της διάθεσης τους. «Οι μεγάλες δαπάνες αφορούν συγκεκριμένο υπουργείο», περιορίστηκε να πει ο υπουργός Οικονομικών στα επίμονα ερωτήματα της Stockwatch και ειδικότερα εάν τα ποσά αφορούν εκατομμύρια λίρες..

«Η νέα κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε δεσμεύσεις οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν από τον νέο Προϋπολογισμό (του 2004) και μάλιστα μερικές (από τις δεσμεύσεις) δεν περιλαμβάνονται στο προϋπολογισμό του 2003 και αυτό είναι γεγονός», είπε ο κ. Κυπριανού απαντώντας σε άλλη ερώτηση. Ερωτηθείς αν τα ποσά αυτά, αποτελούν δαπάνες που εγκρίθηκαν από τη βουλή, ο υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε να πει ότι «δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2003» και ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί «αν υπήρχε, έστω, μια κατ’ αρχήν έγκριση από κάπου».

«Δεν μπορώ να πω περισσότερες λεπτομέρειες, όμως υπάρχουν μεγάλα ποσά τα οποία είναι δεσμευμένη η κυβέρνηση, πλέον, να τα καλύψει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δεσμεύσεις από τις οποίες δεν μπορεί πλέον να αποδεσμευτεί και θα πρέπει να τις καλύψει.

Πάντως, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης κληθείς να σχολιάσει το θόρυβο γύρω από τις δεσμεύσεις για κυβερνητικές δαπάνες, τόνισε ότι «οι δαπάνες όπως ξέρει και ο πρωτοετής φοιτητής της νομικής, συνεπάγονται ψήφιση από τους προϋπολογισμούς» και υπενθύμισε ότι τους προϋπολογισμούς τους ψηφίζει η Βουλή.

Του Κυριάκου Κυριακίδη