08/04/2010 07:58
• Με μερίσματα το ένα τρίτο της «εξυγίανσης»

• «Ξεφούσκωμα» προσδοκιών ΥΠΟΙΚ

• Μπλόκο στις μεταρρυθμίσεις


Τα μερίσματα από τους ημικρατικούς, η περικοπή λειτουργικών δαπανών και οι αυξημένοι φόροι κατανάλωσης είναι οι βασικοί άξονες του πακέτου μέτρων που περιέλαβε η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλε στις Βρυξέλλες. Από το πακέτο απουσιάζουν οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε το Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών, όπως η μείωση των δημοσίων συντάξεων και δεν περιλαμβάνεται η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας. Στο νέο πακέτο «ξεφουσκώνουν» επίσης οι προσδοκίες για τα έσοδα που θα προκύψουν από την πολεοδομική αμνηστία και από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μέτρα για τρύπα €1200 εκ.

Οι στόχοι του ΠΣ που κατέθεσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες το υπουργείο και παρουσίασε χθες ο Χαρίλαος Σταυράκης παραμένουν οι ίδιοι: Να μειωθεί το έλλειμμα από τα €1190 εκ. ή 7% του ΑΕΠ που υπολογίζεται ότι θα είναι φέτος σε €425 εκ. ή 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2013.


Ο πήχης της εξυγίανσης, όμως, τίθεται πολύ χαμηλότερα από ότι το Δεκέμβριο, όταν ο υπουργός είχε καταθέσει επτά μέτρα για μείωση του διογκούμενου ελλείμματος κατά €500 εκ. ετησίως ή 3% του ΑΕΠ.

Το ΠΣ στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος κατά μόλις €255 εκ. ή 1,4% του ΑΕΠ το 2010, κατά €426 εκ. ή 2,5% του ΑΕΠ το 2011, κατά €247 εκ. ή 1,5% του ΑΕΠ το 2012 και κατά €256 εκ. ή 1,5% του ΑΕΠ το 2013.

Αυτό είναι όμως το αισιόδοξο σενάριο. Στηρίζεται στην ευτυχή κατάληξη του διαλόγου που θα αρχίσει με τα κόμματα η κυβέρνηση για αύξηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας και με την ΠΑΣΥΔΥ για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου.

Σε περίπτωση που ο διάλογος δεν έχει την προσδοκώμενη κατάληξη, η μείωση του ελλείμματος θα είναι αρκετά μικρότερη (βλέπε πίνακα).

Η εξυγίανση ξεκινά από… τη Cyta

Με βάση το ΠΣ, τη μεγαλύτερη επίδραση στην έστω μικρή μείωση του φετινού ελλείμματος αναμένεται να έχουν τρία μέτρα.

Το πιο σημαντικό από αυτά – έκπληξη με βάση τα όσα είχαν μέχρι τώρα δημοσιευθεί – είναι τα μερίσματα από τους ημικρατικούς. Το υπουργείο υπολογίζει να πάρει το 2010 μέρισμα €85 εκ. από Cyta και ΑΗΚ.

Σημαντική αλλά και πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους, από την οποία το υπουργείο στοχεύει σε εξοικονόμηση €51 εκ.

Άλλα €34 εκ. θα έρθουν φέτος από φόρους κατανάλωσης (π.χ. σε καύσιμα), που θα αυξηθούν σε €68 εκ. το 2010.

Κάπου εδώ όμως τελειώνουν οι μεγάλες φιλοδοξίες του υπουργείου, αφού τα υπόλοιπα μέτρα έχουν μικρή μόνο επίδραση στον κρατικό κορβανά.

Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1000 άτομα, που θα προκύψει από το ότι οι αφυπηρετήσεις τα επόμενα χρόνια θα είναι περισσότερες από τις προσλήψεις, θα μειώσει το έλλειμμα κατά μόλις €8,5 εκ. ετησίως.

Από τη στόχευση των κοινωνικών παροχών το υπουργείο αναμένει ότι θα εξοικονομήσει μόλις €8,5 εκ. φέτος και άλλα €42,5 εκ. το 2011. Οι προσδοκίες του υπουργείου «ξεφούσκωσαν» σε σχέση με το Δεκέμβριο, όταν ο κ. Σταυράκης είχε προαναγγείλει ετήσιες εξοικονομήσεις €100 εκ. από τη στόχευση των παροχών.

Ψίχουλα αναμένει, πλέον, το υπουργείο ότι θα προκύψουν και από τα νομοσχέδια για πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα €100 εκ. που υπολόγιζε ετησίως το υπουργείο το Δεκέμβριο περιορίζονται στο ΠΣ σε εξοικονομήσεις μόλις €17 εκ. το 2010 και το 2011 και σε πρόσθετες εξοικονομήσεις €34 εκ. το 2012 και το 2013.

Μικρές αναμένεται ότι θα είναι και οι δημοσιονομικές επιδράσεις της πολεοδομικής αμνηστίας. Θα προσθέσουν €51 εκ. στον κρατικό κορβανά την επόμενη τριετία, αντί τα τριπλάσια που υπολόγιζε το Δεκέμβριο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στις καλένδες το δημόσιο και ο φόρος ακινήτων

Από το ΠΣ που παρουσίασε χθες ο υπουργός λάμπουν διά της απουσίας τους τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που είχε περιλάβει στο πακέτο Δεκεμβρίου.


Το πιο σημαντικό από αυτά ήταν η μείωση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό, που θα απέφερε ετήσιες εξοικονομήσεις €150 εκ., απουσιάζει από τον κατάλογο του υπουργείο. Ο υπουργός ανέφερε χθες ότι το θέμα της συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην οποία θα συμμετέχει ο ίδιος ο πρόεδρος. Απέφυγε όμως να οριοθετήσει χρονικά τη συζήτηση αυτή, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι το πακέτο δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου.

Από το ΠΣ απουσιάζουν επίσης συγκεκριμένες αναφορές στην αύξηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, που θα απέφερε στον κρατικό κορβανά πρόσθετα ετήσια έσοδα €80-100 εκ. Ο υπουργός ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί με τα κόμματα, εφόσον ολοκληρωθεί σχετική μελέτη του κτηματολογίου.