You are here

Στο επίκεντρο τράπεζες, πράσινη μετάβαση, πανδημία

22/10/2021 12:46

Στο επίκεντρο του 12ο Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό βρέθηκαν οι τράπεζες, η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη αλλά και η πανδημία.

Την ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, προσθέτοντας πως το 2022 θα γίνει κλιματικό στρες τεστ για τις τράπεζες, το οποίο θα εποπτεύει απευθείας η ΕΚΤ.

Μιλώντας στο 12ο Οικονομικό Φόρουμ της Λεμεσού, ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως η ανάλυση των ΗΠΑ δείχνει πως εκτός εάν υπάρξουν άμεσες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις των εκπομπών αερίου, δεν θα μπορεί να επιτευχθεί η μείωση της θερμότητας παγκοσμίως κατά 1,5 ή 2 βαθμούς Κελσίου όπως είναι ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού.

"Αυτό δεν αποτελεί υπερβολή", σημείωσε.

Ανέφερε πως "η περιοχή της Μεσογείου είναι ακόμη πιο επιρρεπής στην κλιματική αλλαγή. Θερμαίνεται κατά 20% πιο γρήγορα από ότι κατά μέσο όρο παγκόσμια, βάζοντας επιπρόσθετη πίεση πάνω σε ήδη πιεσμένα οικοσυστήματα και ευάλωτες οικονομίες".

Επεσήμανε πως μια αύξηση της θερμοκρασίας παγκόσμια κατά 2 βαθμούς θα μειώσει τη βροχόπτωση κατά 10% - 15%, μια αύξηση κατά 2-4 βαθμούς θα μειώσει τη βροχόπτωση μέχρι 20% στη νότια Ευρώπη. Αυτό, υπογράμμισε, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η ζήτηση νερού να διπλασιαστεί ή ακόμη να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050".

Ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στα διάφορα σενάρια που υπάρχουν και στην ανάλυσή τους από την ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία, το οικονομικό κόστος από την κλιματική αλλαγή θα είναι πολύ μεγαλύτερο εάν δεν υπάρξει έγκαιρη προσαρμογή και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως σύμφωνα με την Κομισιόν για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών μέχρι το 2030 κατά 55% σε σύγκριση με το 1990, χρειάζεται να αυξηθεί η πράσινη επένδυση σχεδόν κατά 350 δισ. ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια, σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Υπογράμμισε, εξάλλου, τη σημασία του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια αυτή.

Επεσήμανε πως ως ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι οι τράπεζες δεν είναι προετοιμασμένες αυτή τη στιγμή για τα οικονομικά και μη οικονομικά ρίσκα που μπορεί να υπάρξουν από την οικονομική επίδραση των καταστροφών σε εθνικό επίπεδο, που θα επηρεάσουν τις τιμές ακινήτων, και από τα κόστη που θα προέλθουν από τις πολιτικές της μετάβασης σε μια οικονομία µε χαµηλές εκπομπές άνθρακα, κάτι που επίσης θα επηρεάσει τις τιμές των ακινήτων.

Ανακοίνωσε ότι το 2022 θα διεξαχθεί κλιματικό στρες τεστ για τις τράπεζες υπό την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ.

Χρειάζεται, σημείωσε, "να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας καθώς η ανάλυση σεναρίων δείχνει ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της κλιματικής αλλαγής θα είναι βαθιές και ουσιαστικά μεγαλύτερες εάν δεν υπάρξουν έγκαιρες και αποτελεσματικές στρατηγικές προσαρμογής και μετριασμού".

Οι εμπλεκόμενοι, πρόσθεσε, πρέπει να έχουν συνείδηση του σημείου εκκίνησής τους, προκειμένου τα σχέδιά τους να είναι όσο φιλόδοξα και λεπτομερή πρέπει, ανέφερε.

ΥΠΟΙΚ: Μεγάλο το κόστος της πράσινης μετάβασης

Η πράσινη μετάβαση θα έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό κόστος και θα πλήξει και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί όσον αφορά τον σχεδιασμό αυτών των πολιτικών, ούτως ώστε να μην δημιουργήσουν τις στρεβλώσεις τις οποίες δεν θέλουμε ή να πλήξουν με μη δίκαιο τρόπο κάποιες συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, ή την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής αλλά και ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο κ. Πετρίδης, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια του 12ου Οικονομικού Φόρουμ Λεμεσού, είπε ότι στην μετά την πανδημία εποχή «σίγουρα είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες και η άποψή μου είναι ότι η διαχείριση της οικονομικής πολιτικής μετά την πανδημία θα είναι αρκετά διαφορετική από την προ-πανδημία εποχή, με απίστευτες προκλήσεις, τόσο για την Κύπρο αλλά και για το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι».

«Βιώνουμε κάτι το οποίο δεν είχε προβλεφθεί, μια κατακόρυφη αύξηση των τιμών σε κάποιους τομείς της οικονομίας, και για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια βιώνουμε κάποιες πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε.

Η κύρια εκτίμηση είναι ότι θα είναι κάπως παροδικές, ότι οφείλονται περισσότερο στην προσφορά προϊόντων, ότι έχει διακοπεί και δεν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε κάποιους τομείς της οικονομίας, στη διακοπή ή μείωση της παροχής του φυσικού αερίου, αλλά και στις καιρικές συνθήκες οι οποίες δημιούργησαν αύξηση σε κάποια προϊόντα, είπε.

«Η δική μου άποψη, δεν θέλω να είμαι αιρετικός, αλλά είναι ότι δεν είμαι τόσο αισιόδοξος», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η πληθωριστική αυτή τάση οφείλεται και σε κάποιο άλλο λόγο.

Σύμφωνα με τον ίδιο και κατά τη διάρκεια της COVID-19 έγιναν απίστευτα μεγάλες κρατικές παρεμβάσεις και η απάντηση της ίδιας της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ είναι ακόμα μεγαλύτερες κρατικές παρεμβάσεις. Προς αυτό αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το οποίο θα ρίξει ακόμα 700 δισ. στην αγορά, προσθέτοντας ότι «σίγουρα αυτό δεν θα είναι χωρίς προεκτάσεις όσον αφορά την αγορά των πρώτων υλών, την αγορά του σιδήρου, την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων».

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε σε μια μεγάλη πρόκληση, σημειώνοντας ότι «η οικονομική πολιτική αλλάζει με το Green Deal». Αναγνώρισε ότι «είναι η απάντηση, οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα διαφορετικό πλανήτη πιο φιλικό προς το περιβάλλον», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν θα είναι εύκολη η πράσινη μετάβαση».

«Η πράσινη μετάβαση θα έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό κόστος. Η πράσινη μετάβαση θα πλήξει και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η πράσινη φορολογία θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των καυσίμων», είπε. Είναι γι' αυτό, πρόσθεσε, που διατίθενται κονδύλια από πλευράς ΕΕ και εθνικών πόρων ούτως ώστε να βρεθούν εκείνα τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Αλλά σίγουρα, είπε, «ειδικά για χώρες οι οποίες βασίζονται είτε στο φυσικό αέριο είτε στα ορυκτά καύσιμα, αυτή η μετάβαση δεν θα είναι καθόλου εύκολη».

Μέχρι το 2030 πρέπει να μειωθούν οι ρύποι κατά 55%, μέχρι το 2050 πρέπει να υπάρχει η ενεργειακή ουδετερότητα, ανέφερε. Αυτά, σημείωσε, «είναι εύκολα να τα λέμε ως διακηρύξεις αλλά οι πολιτικές δεν θα είναι εύκολες και θα έχουν και κόστος». Άρα, τόνισε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί όσον αφορά τον σχεδιασμό αυτών των πολιτικών, ούτως ώστε να μην δημιουργήσουν τις στρεβλώσεις τις οποίες δεν θέλουμε ή να πλήξουν με μη δίκαιο τρόπο κάποιες συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, ή την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής αλλά και ευρωπαϊκής οικονομίας».

«Θα υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις», ανέφερε, «θα υπάρχουν προκλήσεις και στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής κατά τη δική μου άποψη». Δεν είναι μέσα στους σχεδιασμούς η αύξηση των επιτοκίων αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε στο επόμενο διάστημα και θα είναι μια πρόκληση για όλους, είπε και αναφέρθηκε στην ευχέρεια δανεισμού. Επισήμανε ωστόσο ότι η ευχέρεια δανεισμού δεν είναι πάντα ο σωστότερος τόπος για να έχεις μια βιώσιμη οικονομία.

Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί, είπε ο κ. Πετρίδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προστατευτεί η βιωσιμότητα της οικονομίας και να μην αφήσουμε την κρίση της COVΙD να μετατραπεί σε κρίση χρέους.

Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε επίσης για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας το 2022 κατά 5,5% και σε παρόμοια επίπεδα το 2023 και το 2024 αν όλα πάνε καλά, τονίζοντας ότι «τη βιωσιμότητα την φέρνουν οι μακροπρόθεσμες πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις».

Έκανε επίσης λόγο για το όραμα της Κυβέρνησης να μετατρέψει την Κύπρο σε κέντρο προσέλκυσης επιχειρήσεων στον τομέα υψηλής τεχνολογίας.

Απαντώντας σε ερώτηση εξέφρασε την άποψη ότι σίγουρα θα αποκατασταθούν οι αλυσίδες παραγωγής, προσθέτοντας την ίδια ώρα ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις».

Χρ. Σταϊκούρας: Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια του 12ου Οικονομικού Φόρουμ Λεμεσού, ανέφερε ότι στο ερώτημα αν η Ευρώπη αντιμετώπισε αυτή την κρίση καλύτερα από προηγούμενες, «η απάντηση είναι ότι η Ευρώπη ενήργησε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποτελεσματικά, πολύ πιο μαζικά απ’ ότι στο παρελθόν».

«Κύπρος και Ελλάδα ενήργησαν ορθολογικά, διοχέτευσαν πόρους, έκτισαν τείχη ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση», τόνισε.

Η Ελλάδα ανακάμπτει ισχυρά, είπε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προτιμά να είναι συντηρητικός στις εκτιμήσεις του και θεωρεί ότι η ανάκαμψη φέτος θα είναι 6,1%. Έχουμε μειώσει σημαντικά την ανεργία, 3% την τελευταία διετία, έχουμε βελτιώσει τη βιομηχανική παραγωγή και έχει βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα σε προ πανδημίας επίπεδα, πρόσθεσε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να μειώνει το κόστος δανεισμού της πριν προκύψει η υγειονομική κρίση και τα spread της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης σε σχέση με της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, έχουν μειωθεί περισσότερο σε σύγκριση με αυτά της Γερμανίας. 

Και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται ενώ μέσα στην υγειονομική κρίση η χώρα έχει αναβαθμιστεί τέσσερις φορές.

Συμπέρασμα, σημείωσε, «Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση».

Αυτό, ανέφερε, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις. Ο ίδιος συμφώνησε με τον Κύπριο ομόλογό του για την ενεργειακή κρίση, «για την εξωτερικότητα και εξωγένεια αυτής, για την παροδικότητα, όπως φαίνεται, αυτής - όπως το επιβεβαιώνει και η ΕΚΤ - αλλά και για την οξύτητα αυτής. Μεγαλύτερη οξύτητα, μεγαλύτερη ένταση και μεγαλύτερη έκταση από τις αρχικές εκτιμήσεις. Άρα, πρόσθεσε, «χρειάζονται μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Σταϊκούρας παρέθεσε τους στόχους που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο της Ελλάδας για την επόμενη τετραετία περιλαμβανομένων της υψηλής ανάπτυξης, της βιώσιμης ανάπτυξης, του να εξέλθει η Ελλάδα από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το 2022 και την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων το 2022, κάτι που όπως είπε αποτελεί στόχο και για τις δύο χώρες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα του πληθωρισμού είπε ότι πρέπει να γίνει σωστή διάγνωση του προβλήματος. Να αποφύγουμε τις πληθωριστικές προσδοκίες, ανέφερε, να αναλάβουμε τις κατάλληλες εθνικές πολιτικές για να στηρίξουμε “one off” τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τα οποία πλήττονται», ενώ έκανε αναφορά και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και την ανάγκη δημιουργίας ενεργειακών αποθεμάτων στην Ευρώπη.

Μ. Περσιάνης: Απαντήσεις στις στρεβλώσεις πανδημίας

Η ταχεία προσαρμογή πρέπει να είναι ο πυρήνας της συλλογικής μας απάντησης, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης, σε ομιλία στο 12ο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στη Λεμεσό.

Αναφερόμενος στον αντίκτυπο της πανδημίας είπε ότι μέσα από αυτή την κρίση οι χρηματοπιστωτικές αγορές γνώρισαν άνθηση, αλλά την ίδια ώρα έδειξαν και εκτεταμένες στρεβλώσεις, με μεγάλες μετακινήσεις επενδύσεων μακριά από παραγωγικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Περσιάνη, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αυξάνουν την υπερβολική ρευστότητα σε μη παραγωγικούς σκοπούς και συνεχίζουν να λειτουργούν ως μια δευτερεύουσα έκρηξη του πληθωρισμού, ο οποίος συνεχίζει να επιταχύνεται.

Ανέφερε πως ενώ φαινομενικά το κεφάλαιο παραμένει αλώβητο, η παραγωγική ικανότητα επηρεάστηκε από τα σημεία συμφόρησης της αλυσίδας εφοδιασμού και τις μεταβολές των τιμών που επηρεάζουν ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής.

Για την Κύπρο ο κ. Περσιάνης είπε ότι ο πληθωρισμός σε διψήφια επίπεδα σημειώνεται στις μεταφορές και τη στέγαση, και ότι φαίνεται να είναι όλο και πιο πιθανό να επεκταθεί σύντομα σε άλλα μέρη της οικονομίας. Είπε ότι οι ελλείψεις φαίνονται ήδη σε τομείς όπως η γεωργία. Ταυτόχρονα, είπε ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι καταναλωτές έχουν επίσης αλλάξει συνήθειες και προτιμήσεις.

Σημείωσε ότι η ταχύτητα αλλαγής στις συνήθειες των καταναλωτών από την πλευρά της προσφοράς, στα πρότυπα συμπεριφοράς και ακόμη και στις προτιμήσεις των επενδυτών, είναι πραγματικά συγκλονιστική από ορισμένες απόψεις. Ανέφερε ότι αλλαγές σημειώνονται και στην ίδια την κοινωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Περσιάνη υπάρχουν επιλογές για τις επιχειρήσεις ειδικά αν αυτές αντιμετωπίζουν την κοινωνική και τεχνολογική αλλαγή των τελευταίων 24 μηνών ως την τεράστια ευκαιρία και προχωρήσουν σε προσαρμογές.

Ο κ. Περσιάνης σημείωσε εξάλλου ότι και η πολιτική ηγεσία έχει ουσιαστικές απαντήσεις, βλέποντας την κατάσταση ως μια μοναδική ευκαιρία να πιέσουμε για περισσότερη βιωσιμότητα.