You are here

Κ. Ηροδότου: Τα σενάρια για την οικονομία

30/06/2020 10:14

Στα σενάρια ύφεσης της οικονομίας το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Μιλώντας στο διαδικτυακό 10ο Economic Congress έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου εξωγενή κρίση τονίζοντας λόγω της αβεβαιότητας η οικονομική δραστηριότητα και η κατανάλωση δεν αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα σε πιο πανδημίας επίπεδα

Οι επενδύσεις δεν αναμένεται να επανέλθουν σύντομα σε επίπεδα πριν την πανδημία επειδή οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στη διαχείριση του ισολογισμού τους παρά τη συνέχιση των επενδύσεων.

Σε επίπεδο ευρωζώνης και ΕΕ, οι αρχές έχουν συντονιστεί έχουν εξαγγείλει σειρά μέτρων.

Αναφέρθηκε στη σειρά μέτρων που ανακοίνωσαν ΚΤ, υπουργείο οικονομικών και υπουργείο εργασίας. Τα μέτρα, σημείωσε, συνέτειναν ώστε να περιοριστεί η αναμενόμενη ύφεση για το 2020.

Τα σενάρια που έχει η Κεντρική Τράπεζα και θα δημοσιευτούν τις επόμενες μέρες είναι τρία, ήπιο, βασικό και ακραίο.

Στο βασικό σενάριο αναμένεται πτώση 7,3% του ΑΕΠ, αύξηση 5,6% το 2021 και αύξηση 4,1% το 2022.

Στο ακραίο σενάριο με δεύτερο κύμα πανδημίας και μερικό lock down η ύφεση αναμένεται στο 9,9% .

Στο ήπιο σενάριο η πτώση του ΑΕΠ προβλέπεται στο 5,6% για το 2020.

Τα πάντα εξαρτώνται από την κατάσταση της υγείας, τόνισε.

Για την ανεργία το 2020 προβλέπεται άνοδος στο 8,3% επισημαίνοντας ότι είναι σχετικά μικρή εάν συγκριθεί με την προβλεπόμενη μείωση του ΑΕΠ το2020 λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί για ενίσχυση της ρευστότητας και στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων.

Για το 2021, αναμένεται να επανέλθει η ανεργία σε πτωτική πορεία στο 7,3% και το 2022 στο 6,5%.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, είναι αναμενόμενο να επηρεαστούν τα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου οικονομικών, το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει 116% το 2020 από 95,5% το 2019.  Το δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά το 2021 και να γίνει οριακά ελλειμματικό.

Ένα στοιχείο που θα βοηθήσει τόνισε, είναι η πρόταση Μακρόν-Μέρκελ για το ταμείο ανάκαμψης.

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, σημείωσε ότι για το 2020, δεν αναμένεται ιδιαίτερη αλλαγή στα ΜΕΔ λόγω του μέτρου της αναστολής των δόσεων. Αύξηση των ΜΕΔ αναμένεται για το 2021, συμπλήρωσε.

«Αναμένεται βεβαίως αύξηση των ΜΕΔ για το 2021», είπε, για να προσθέσει ωστόσο ότι λόγω της καλής κατάστασης της χώρας στον υγειονομικό τομέα ξεκίνησαν οι μεγάλες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα, ενώ υφίσταται η αναστολή των δόσεων.

«Με άλλα λόγια», πρόσθεσε, «έχει αρχίσει η ανάκτηση των εισοδημάτων και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις ενώ υφίσταται η αναστολή των δόσεων».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ηροδότου υπογράμμισε ότι πρόκειται για αναστολή δόσεων και όχι ακύρωση δόσεων.

«Άρα και εδώ χρειάζεται σωστή διαχείριση αυτής της ανάκτησης εισοδημάτων που έχει ήδη ξεκινήσει. Να μην ξεχνάμε την επόμενη μέρα, επειδή αν διαχειριστούμε σωστά και είμαστε προετοιμασμένοι σωστά για το 2021, πραγματικά πιστεύω ότι η οικονομία μας μπορεί να εξέλθει ακόμη και πιο δυνατή και αν τα πάει πολύ καλά το 2021», τόνισε.

Υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη σωστής διαχείρισης έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η ανάκτηση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με την περίοδο ισχύος του μορατόριουμ δόσεων, το οποίο όπως είπε είναι από τα ευρύτερα και μεγαλύτερα σε διάρκεια στην Ευρωζώνη.

Εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Ηροδότου είπε πως εξακολουθεί να έχει «την πεποίθηση ότι με τους χειρισμούς που έχουν γίνει από την ΚΤΚ και το ΥΠΟΙΚ και με τις συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και συμμετέχουμε ενεργά, μπορούμε να εξέλθουμε δυνατοί το 2021 αλλά αυτό χρειάζεται σωστή διαχείριση  και σκέψεις από σήμερα, που ήδη ως οικονομία δείχνουμε ότι ως οικονομία κάνουμε μια καλή διαχείριση».

Της Γεωργίας Χαννή