You are here

Καμπάνια προβολής Κύπρου για ξέπλυμα

16/05/2018 12:26

Στην καμπάνια προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό σε σχέση με όσα έχει κάνει κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της Κύπρου, αναφέρθηκαν σήμερα αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας.

Στην ενημέρωση που έγινε σε λειτουργούς των ΜΜΕ πέραν των αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας, συμμετείχαν και οι εποπτευόμενοι με εκπροσώπους τους. Σημειώνεται ότι στο πάνελ οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας πλαισιώνονταν από τον εκπρόσωπο τύπου του συνδέσμου τραπεζών Ανδρέα Κωστουρή. 

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών έκαναν και τις δικές τους παρεμβάσεις διανθίζοντας όλο το πλαίσιο της σχετικής ενημέρωσης. 

Βασικός σκοπός του έργου είναι η επικαιροποίηση στοιχείων που αφορούν σε όσα έχει κάνει η Κύπρος μέχρι σήμερα για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας γνώμης που έχει προηγηθεί στο πλαίσιο του έργου, έχει διαπιστωθεί ότι η εικόνα εποπτικών αρχών, σημαντικών θεσμών αλλά και μεγάλων οργανισμών όπως τράπεζες του εξωτερικού και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ είναι ξεπερασμένη (outdated). Βάσει του συγκεκριμένου ευρήματος γίνεται προσπάθεια για σειρά επαφών με αρμόδιους φορείς σε ΗΠΑ και Ευρώπη προκειμένου να αλλάξει η εικόνα που υπάρχει για την Κύπρο.

Το έργο έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια με βασική επιδίωξη την αποφυγή δημιουργίας αρνητικής εικόνας για την Κύπρο στον τομέα αυτό.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, έχει συσταθεί μία ομάδα αποτελούμενη από στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας, του Συνδέσμου Τραπεζών και τραπεζών της χώρας η οποία χειρίζεται άμεσα θέματα που άπτονται επικοινωνίας και τύπου.

Ο διευθυντής εποπτείας Γιάγκος Δημητρίου, ερωτηθείς κατά πόσο η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παρακολουθεί τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά πόσο υιοθετούν και εφαρμόζουν κυρώσεις που προέρχονται από αμερικανικές εποπτικές αρχές, σημείωσε ότι αυτό εναπόκειται στα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα.


Εξήγησε ότι οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ δεν υποχρεώνουν τις  εγχώριες τράπεζες και τον αρμόδιο επόπτη να της εφαρμόζουν πλην όμως, πρόσθεσε, οι αμερικανικές αρχές μπορούν και το έπραξαν στο παρελθόν να κλείσουν τη στρόφιγγα των συναλλαγών σε δολάρια με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα σε επηρεαζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων, το έργο προβολής της χώρας πραγματοποιείται σε συνεργασία με αμερικανικό οίκο.