You are here

Ανοίγει ο δρόμος για θέσπιση κατώτατου μισθού

18/10/2021 11:02

Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, στην παρουσία της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, για τη θέσπιση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, ο κ. Πετρίδης, τόνισε ότι η θέσπιση του κατώτατου μισθού είναι υψίστης σημασίας για την Κυβέρνηση και πρόσθεσε πως «μπορούμε να προχωρήσουμε τάχιστα στη θέσπιση του». Επεσήμανε ωστόσο, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει στις σωστές βάσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο Υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην θέσπιση κατώτατου μισθού, καθώς όπως είπε «βρισκόμαστε κοντά σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης στην Κύπρο», δηλαδή κοντά σε ποσοστό ανεργίας κοντά στο 5%.

Σχετικά με την κατάργηση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, ο υπουργός, τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία έχει πάψει να είναι οικονομία «της αρπαχτής», σημειώνοντας πως πλέον την εμπιστεύονται μεγάλες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στην Κύπρο δραστηριοποιούνται 137 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που εργοδοτούν 13.000 άτομα. Πρόσθεσε ότι μεγαθήρια στον τομέα εμπιστεύτηκαν την Κύπρο και θέλουν να επεκταθούν, ενώ επενδυτή από τη Σλοβακία βλέπει την Κύπρο για μεταφορά προσωπικού 500 ατόμων.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε περαιτέρω ότι το κυπριακό πρόγραμμα τερματίσθηκε χωρίς καμιά επίπτωση στην κυπριακή οικονομία, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν θα πει mea culpa για το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών που ουδέποτε είχε αποθέματα και στοίχισε στον φορολογούμενο.

Όσον αφορά την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση ανέφερε ότι ήδη έχει προσληφθεί σύμβουλος και θα γίνει δημόσια διαβούλευση, ωστόσο, όπως είπε, η αύξηση της πράσινης φορολογίας αντιμετωπίζεται με οξύμωρο τρόπο από την ΕΕ, ενώ δεν θα είναι χωρίς κόστος, ενώ απαντώντας επίσης σε ερώτηση αναφορικά με την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, είπε ότι έχουν διατεθεί €4,9 δισ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού είναι στα χαμηλότερα επίπεδα που υπήρξε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία και βρίσκεται στην Κύπρο 17% σε σχέση με 22% της ΕΕ. Πρόσθεσε πως ούτε οι μισθοί πέφτουν. Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση σημειώθηκε ένταση όταν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον κίνδυνο φτώχειας που αφορά έναν στους πέντε Κυπρίους, με τον υπουργό να αναφέρει ότι ο κίνδυνος αυτός ήταν ένας στους τρεις υπό διακυβέρνησης Χριστόφια, με ποσοστό ανεργίας 18%.

Όσον αφορά τους κινδύνους που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του ΓΕΣΥ,ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη κάλυψης των ελλειμμάτων από τον ΟΚΥΠΥ και είπε ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται υπάρχουν περιορισμένη προοπτική δράσης λόγω της νομοθεσίας. Ανέφερε επίσης ότι το θέμα αφορά τις καταχρήσεις που γίνονται στο ΓΕΣΥ και ότι η εύρυθμη λειτουργία του ΓΕΣΥ θα σήμαινε να καλύπτουν οι συνεισφορές του κράτους και των εργαζομένων και όλα τα έξοδα που αφορούν την υγεία κάτι που δεν γίνεται τώρα. Κάποιες οροφές ανέφερε, φαίνεται ότι δεν μπορούν να διατηρηθούν.

Αισιοδοξία για επιστροφή στην ανάπτυξη

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. Όπως ανέφερε, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα αμέσως επόμενα δύο- τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μετά από μείωση 5,1% του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους το 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2021 προβλέπεται θετικός της τάξης του 5,5%. Πρόσθεσε ότι το ποσοστό ανεργίας όσο και το δημόσιο χρέος μειώθηκαν το 2021 και αναμένεται να συνεχίσουν την πτωτική πορεία τους και την επόμενη τριετία.

Μεταξύ των κυριότερων προκλήσεων για την κυπριακή οικονομία ο κ. Πετρίδης επεσήμανε ότι παραμένει η αβεβαιότητα, σε σχέση με μια ενδεχόμενη νέα έξαρση της νόσου κορονοϊού παγκοσμίως.

Σημείωσε πως σύμφωνα με τις αναθεωρημένες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, το δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά το 2022 προβλέπεται να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση 3,9 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ και περιοριστεί σε έλλειμμα 1,1% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο προβλέπεται να παρουσιάσει πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ.

Πρόσθεσε ότι το διαρθρωτικό ισοζύγιο προβλέπεται ελλειμματικό της τάξης του -1,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Για το έτος 2023 ανέφερε ότι προβλέπεται περαιτέρω περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 0,5% του ΑΕΠ, ενώ για το 2024 ότι το πλεόνασμα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης θα φτάσει το 0,8% του ΑΕΠ.

Το πλεόνασμα στο πρωτογενές ισοζύγιο για τα έτη 2023 και το 2024 προβλέπεται να ανέλθει στο 1% και 2% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

Ο υπουργός είπε ότι σε διαρθρωτικούς όρους το δημοσιονομικό ισοζύγιο παραμένει αρνητικό στο -1,1% του ΑΕΠ το έτος 2023, ενώ το 2024 το διαρθρωτικό ισοζύγιο προβλέπεται να είναι ισοσκελισμένο.

Όσο αφορά τα έσοδα και έξοδα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2022 ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα αυξηθούν και θα μειωθούν αντιστοίχως.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2022 προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση 4,9% και να ανέλθουν στα €9.691 εκ. σε σύγκριση με €9.242 εκ. για το 2021.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των κοινωνικών εισφορών κατά 6,1%, λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης στην αγορά εργασίας, αλλά και λόγω χαμηλότερων εισπράξεων κατά τον προηγούμενο χρόνο, απόρροια της μη επιβολής συντελεστών σε οποιοδήποτε Ταμείο στα διάφορα επιδόματα προς υπαλλήλους/ αυτοεργοδοτουμένους που δόθηκαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας τον προηγούμενο χρόνο.

Επίσης, λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αύξησης των επενδύσεων και της απασχόλησης, και συνακόλουθα του διαθέσιμου εισοδήματος, αναμένεται αύξηση των φόρων παραγωγής και εισαγωγών της τάξης του 4,5% και αύξηση στα έσοδα από φόρους σε εισόδημα και περιουσία της τάξης του 4,1%.

Αναφορικά με τις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, ο υπουργός ανέφερε πως προβλέπεται ότι το 2022 θα μειωθούν στα €9.960 εκ. σε σύγκριση με €10.372 εκ. για το 2021, σημειώνοντας αρνητική μεταβολή της τάξης του 4%, κυρίως λόγω της απόσυρσης των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.

 Οι δαπάνες για επιδοτήσεις προβλέπεται να έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη μείωση των δημόσιων δαπανών το 2022, οι οποίες προβλέπεται να παρουσιάσουν μείωση 83% (συνεισφορά στη μείωση των δημόσιων δαπανών ύψους 5 ποσοστιαίων μονάδων), λόγω της απόσυρσης τόσο των επιδοτήσεων μισθών εργαζομένων και αυτοεργοδοτούμενων επιχειρήσεων που είχαν υποστεί πλήρη ή μερική αναστολή εργασιών, όσο και των εφάπαξ χορηγιών προς επιχειρήσεις για κάλυψη λειτουργικών τους εξόδων.

Μείωση αναμένεται και στις δαπάνες για ενδιάμεση κατανάλωση το 2022 της τάξης του 13,7%, λόγω του τερματισμού των δαπανών στον τομέα της υγείας και πιο συγκεκριμένα στις δαπάνες για αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ οι δαπάνες για απολαβές προσωπικού προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση 5,7% σε σύγκριση με το 2021, κυρίως λόγω των μειωμένων συντελεστών για μείωση των απολαβών και των συντάξεων σε σχέση με το 2021.

Οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,6% λόγω των προβλεπόμενων αυξημένων δαπανών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, καθώς επίσης αύξηση αναμένεται και στις κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2022 κατά 12,3%, στο πλαίσιο της διενέργειας αυξημένων έργων κάτω από το ΣΑΑ.

Ανησυχίες κομμάτων

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιανα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι η πρόβλεψη για το χρέος 107% είναι από τις ποιο ψηλές στην ευρωζώνη και ότι θα ήταν χαμηλότερο το δημόσιο χρέος αν δεν εκτοξεύονταν τον 2018 και η οικονομία θα ήταν σε καλύτερη θέση, αν δεν υπήρξε κακοδιαχείριση του Συνεργατισμού.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για ανεργία και διερωτήθηκε κατά πόσο προχωρούμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης αφού παρατηρείται μια σταθεροποίηση στο 7,5%. Έκανε επίσης για 17% ανεργία των νέων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, είπε ότι η Κύπρος είναι από τις οικονομίες που θα καλύψει πλήρως τις απώλειες από την πανδημία μέσα σε ένα χρόνο. Πρόσθεσε ότι η κυπριακή οικονομία διαθέτει ανθεκτικότητα, σωστές πολιτικές εκ μέρους της Κυβέρνησης που αξιοποιήθηκαν σωστά και τα δημοσιονομική περιθώρια για καθοριστική στήριξη των εργαζομένων και της οικονομίας. Έκανε λόγια για μια οικονομία με ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε  ότι ο προϋπολογισμός στερείται και οράματος και προοπτικής, καταγράφει έλλειμμα €1, 2 δις και η μερική αύξηση στις αναπτυξιακές δαπάνες είναι υπό την αίρεση του τελικού ποσοστό υλοποίησης. Έκανε επίσης λόγο για το πρόβλημα των ΜΕΔ που παραμένει, των εκποιήσεων της αποτυχία του ΕΣΤΙΑ, της ανυπαρξίας στεγαστικής πολιτική, της ακρίβειας και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Είπε ότι ένα στους πέντε Κύπριου είναι στο όριο φτωχοποίησης και τα κοινωνικά ελλείμματα παραμένουν.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι η αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά έρχεται να προστεθεί στην υγειονομική κρίση. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα όπως τα κόκκινα δάνεια, οι εκποιήσεις, η αύξηση δημοσίου χρέους και το κλείσιμο τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η δική μας φιλοσοφία, πρόσθεσε, είναι η ύπαρξη ενός κοινωνικού κράτους στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και η στήριξη δανειοληπτών πάνω από τις τράπεζες, των ευάλωτων ομάδων και συνταξιούχων. Ανέφερε ακόμα ότι το κράτος θα πρέπει να σταματήσει να στηρίζει παράνομους μετανάστες σε βάρος των φορολογουμένων.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, εξέφρασε ανησυχία για τη μονοδιάστατη ανάπτυξη που υπάρχει και τις εγγενείς αδυναμίες στη σφαιρική ανάπτυξη που δείχνει την αναγκαιότητα αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου, ώστε όλοι οι τομείς να συνεισφέρουν καλύτερα στο ΑΠΕ.

Πρόσθεσε ότι το ποσοστό κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού έχει δείξει αύξηση κατηγοριών κάτι που πρέπει να προβληματιστεί και είπε πως πρέπει να εξεταστεί πώς θα στηριχθούν.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αφήνοντας πίσω μεγάλο μέρος των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας. Θα συμπεριφερθούμε, ανέφερε, με υπευθυνότητα για τον προϋπολογισμό αλλά δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση.

 Πρέπει, όπως είπε, να συμπεριληφθούν αρκετές προτάσεις της ΔΗΠΑ, όπως στήριξη ευπαθώς ομάδων, νέων, υπαίθρου, ακριτικών περιοχών, γεωργίας, στεγαστικού, εκποιήσεων προστασίας συνεπών δανειοληπτών από υπερχρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες, κυκλική και πράσινη οικονομίας, αντιμετώπιση ακρίβειας και φαινομένων αισχροκέρδειας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι παρόλο που οι αριθμοί δείχνουν ότι πάμε καλά, δεν είναι βέβαιο ότι νιώθουν αυτά τα καλά δεδομένα οι πολίτες που αντιμετωπίζουν θέματα ακρίβειας σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης και θέματα πλειστηριασμών. Ανέφερε επίσης ότι παρόλο που μειώθηκαν τα ΜΕΔ αυτά παραμένουν στην οικονομία αφού πωλήθηκαν σε επενδυτικά ταμεία.

Σε σχέση με την πράσινη ανάπτυξη σημείωσε ότι τα πρόστιμα που πληρώνει η Κύπρος κάθε χρόνο δείχνουν ότι υπάρχει καθυστέρηση.

Της Ελένης Χαραλάμπους