You are here

Από πανδημία, ΜΕΔ, ΓεΣΥ κινδυνεύουν τα δημοσιονομικά

15/09/2021 16:01

Τους κυριότερους δημοσιονομικούς κινδύνους υπό το φως της πανδημίας του κορωνοϊού σκιαγραφεί το υπουργείο οικονομικών.

Σε παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι από πλευράς του εσωτερικού περιβάλλοντος, αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία δύναται να προέλθουν από τις ακόλουθες πηγές:

-Κύριος κίνδυνος αποτελεί τυχόν έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην κυπριακή επικράτεια, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

-Από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας λόγω του πολύ ψηλού ακόμα ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (παρά τη σημαντική μείωση που έχει επιτευχθεί).

-Από προκλήσεις και υπέρμετρες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν από τη μη εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) καθώς και της εύρυθμης λειτουργίας του ΟΚΥπΥ.

Κυριότερος δυνητικός εξωτερικός κίνδυνος βραχυπρόθεσμα αποτελεί η τυχόν περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, ειδικά σε χώρες με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί στενή οικονομική σχέση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Κύπρου, ειδικά μέσω του τομέα του τουρισμού.

Μεσοπρόθεσμες προοπτικές

Σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας μεσοπρόθεσμα αναμένεται να είναι θετικές. Μετά τη σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020 και τη σημαντική ανάκαμψή του το 2021, η οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να διευρύνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Η εγχώρια ζήτηση και ειδικότερα η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει στα θετικά επίπεδα του 2021, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, ενώ η ανεργία προβλέπεται να συνεχίσει την πτωτική της πορεία, οδηγώντας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στο 4,0% το 2022, ενώ για τα έτη 2023 και 2024 αναμένεται να κυμανθεί στο 3,4% και 3,0%, αντίστοιχα.

Ο ρυθμός πληθωρισμού (ΔΤΚ) για το 2022 προβλέπεται να κυμανθεί στο 1,1%, ενώ για τα έτη 2023 και 2024 προβλέπεται να ανέλθει στο 1,5% και 2,0%, αντίστοιχα.

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί γύρω στο 6,5% του εργατικού δυναμικού το 2022, και ακολούθως το 2023 να περιορισθεί στο 6,0% και το 2024 να μειωθεί περαιτέρω στο 5,2%.

Της Γεωργίας Χαννή