You are here

Ασκήσεις και σενάρια για έκδοση χρέους €1,3 δισ.

25/01/2021 06:53

Αναζωπυρώθηκαν, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, τα σενάρια και οι ασκήσεις επί χάρτου στο υπουργείο Οικονομικών, σε σχέση με την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Αν και η έκδοση χρέους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη πριν να εκπνεύσει το πρώτο τρίμηνο του 2021, οριστικές αποφάσεις, όπως δήλωσε στη StockWatch ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, θα ληφθούν στις προσεχείς εβδομάδες.

Στο γραφείο διαχείρισης δημόσιου χρέους οι τεχνοκράτες εξετάζουν, κατά πόσο η χώρα θα πρέπει να εξέλθει στις διεθνείς αγορές πριν ή μετά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους και ειδικότερα από τους S&P (Standard & Poor’s).

Η αξιολόγηση των S&P αναμένεται την πρώτη βδομάδα του ερχόμενου Μαρτίου. Σημειώνεται ότι ο οίκος Moody’s ανέβαλε την αξιολόγηση της Κύπρου.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται από τους τεχνοκράτες είναι κατά πόσο θα ήταν χρήσιμο να επισπευτούν οι διαδικασίες έκδοσης χρέους, τώρα που είναι «παρθένο» το σκηνικό καθώς, οι πληροφορίες που έρχονται από τις διεθνείς αγορές είναι ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται για εκδόσεις ομολόγων για να τονώσουν τα δημόσια οικονομικά.

Εκτιμούν ότι αν η Κύπρος βγει στις αγορές έχοντας απέναντι της κυρίως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το περιβάλλον θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό με αποτέλεσμα να επηρεάσει την απόδοση του ομολόγου.

Κάτω από πίεση τα δημόσια οικονομικά

Τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση, λόγω της παρατεταμένης πανδημίας η οποία προκαλεί προβλήματα και διαταραχές στα κρατικά ταμεία, στην πραγματική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα.

Είναι διάχυτη η άποψη των τεχνοκρατών στο ΥΠΟΙΚ και όχι μόνο, ότι η έξοδος από την πανδημία θα αφήσει πίσω της μία σοβαρή δημοσιονομική εκτροπή, και ως τούτου, όπως σημειώνουν, μια προσεγμένη έξοδος στις αγορές θα δώσει ανάσες.

Ο ΥΠΟΙΚ Κ. Πετρίδης είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα, ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι θα βγούμε στις αγορές «όχι επειδή μείναμε από ρευστό», αλλά επειδή «το είχαμε προγραμματίσει», για σκοπούς αναχρηματοδότησης του χρέους και αποπληρωμής γραμματίου που λήγει.

Στόχος είναι να αντληθεί ποσό ύψους €1 δισ. -  €1,3 δισ.

Ο ακριβής χρόνος έκδοσης, σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου διαχείρισης δημόσιου χρέους, θα αποφασιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες των διεθνών αγορών.

Οι πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι βαρύνουσα θα είναι και η άποψη διεθνών οίκων με τους οποίους το γραφείο διαχείρισης δημόσιου χρέους είθισται να συνεργάζεται πριν από κάθε έκδοση χρέους.

Οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι οι διεθνείς αγορές παραμένουν αισιόδοξες κυρίως λόγω της προόδου που συντελείται παγκοσμίως ως προς την ανακάλυψη και χρήση εμβολίων για τον COVID-19, αναμένοντας ανάκαμψη και της κυπριακής οικονομίας μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Του Λεύκου Χρίστου