You are here

Δ. Γεωργιάδης: Να μην εξαντλήσουμε τα αποθέματα

09/07/2020 07:10

Την ανάγκη συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης ώστε να μην εξαντληθούν τα αποθέματα του κράτους και να υπάρχει θωράκιση στο ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης, που επαναδιορίστηκε μέχρι το 2026, επισημαίνει ότι ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι να μην εξαντληθούν τα αποθέματα που έχει η κυβέρνηση καθώς κανείς δεν ξέρει εάν θα επανέλθει η πανδημία με συνεπακόλουθη τη λήψη μέτρων που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότατα.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος που συσσωρεύεται πρέπει να εξυπηρετηθεί.

«Άρα το ότι άντλησε η κυβέρνηση ρευστότητα δεν πρέπει να την σπαταλήσουμε για λόγους που δεν είναι απόλυτα αναγκαίοι», τονίζει.

Επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής οι πιέσεις στα δημοσιονομικά φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες αλλά με παραδοχές ότι το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου έχει περάσει.

«Θα υπάρχουν επιπτώσεις στα δημοσιονομικά και την οικονομία και τον επόμενο χρόνο αλλά όχι στο βαθμό που είναι φέτος. Η προβλεπόμενη ανάκαμψη του 2021 δεν θα υπερκαλύψει τις απώλειες του φετινού χρόνου», επισημαίνει.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι «η εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς και γι’ αυτό επιμένουμε να μην εξαντλήσουμε το αποθεματικό, να μην φθάσουμε στα όρια μας».

Όσον αφορά τις απαιτήσεις οργανωμένων συνόλων για αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων ή για φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις, ο κ Γεωργιάδης συνέστησε αυτοσυγκράτηση τονίζοντας ότι είναι καλύτερα να περιμένουμε να παρέλθει η περίοδος αβεβαιότητας.

Τονίζει ότι ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να γίνει προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών του ΓεΣΥ και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ικανοποιήσεις νέων αιτημάτων.

Όσον αφορά τα λειτουργικά του συμβουλίου, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «προτεραιότητα είναι να καταφέρουμε να πληρώσουμε τις θέσεις που εγκριθήκαν το συντομότερο δυνατό  για να παράγουμε περισσότερο έργο και εκθέσεις με όφελος για την κοινωνία».

«Παραδείγματος χάρη μπορούμε να βελτιώσουμε ή και να ενισχύσουμε τη συνεργασία με καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου για τα μοντέλο βιωσιμότητας του δημοσίου ενώ μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασίες και με άλλα ιδρύματα ή και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για θέματα που αφορούν τους όρους εντολής μας.

Της Γεωργίας Χαννή