You are here

Δ. Γεωργιάδης: Οι μεγάλες προκλήσεις τώρα έρχονται

30/01/2021 06:02

Ανησυχίες για την αύξηση του δημοσίου χρέους εκφράζει ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι οι χορηγίες του κράτους πρέπει να δίνονται με φειδώ καθώς το αποθεματικό που έχει το κράτος είναι περιορισμένο.

Σε συνέντευξη στη StockWatch, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι δεν είναι βέβαιο πότε θα ξεπεραστεί η πανδημία και πολύ περισσότερο πότε θα επανέλθει η οικονομία σε μια κατάσταση που δεν θα χρειάζεται κρατική στήριξη.

Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι λόγω του ψηλού δημόσιου χρέους αν έρθει μια νέα κρίση σύντομα τα περιθώρια αντίδρασης θα είναι πολύ περιορισμένα. «Αν και με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα μη δυνατότητας εξυπηρέτησης του χρέους, κανένας δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος», επισημαίνει.

Αναφέρεται στην αναγκαιότητα για μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων αποθεματικών. «Το κάθε βόλι – το κάθε σεντ μετρά», τονίζει.

Υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να επιχορηγηθούν επιχειρήσεις που δεν είναι βιώσιμες καθώς αυτό θα γίνει εις βάρος των βιώσιμων.

Αναφορικά με την παρέμβαση του κράτους για στήριξη λόγω της πανδημίας, ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου την χαρακτηρίζει ικανοποιητική.

Σε σχέση με το μέλλον, αναφέρει ότι προκλήσεις θα υπάρξουν σε τομείς όπου θα διαφοροποιηθούν οι συνήθειες των καταναλωτών.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι εκτός από την ορθολογιστική διαχείριση των αποθεματικών για αντιμετώπιση της κρίσης, πρόκληση είναι να συγκρατηθούν οι λειτουργικές δαπάνες και αν συνεχιστεί η κρίση ενδεχομένως και να χρειαστεί να μειωθούν.

Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ακόμη ότι πρέπει να αποφευχθεί  η εξάρτιση και ο εθισμός του ιδιωτικού τομέα στην κρατική στήριξη. «Τα σχέδια στήριξης θα πρέπει άμεσα και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να αποσυρθούν και είμαι σίγουρος πως αυτό δεν θα είναι πολιτικά εύκολο», αναφέρει.

Ο κ. Γεωργιάδης κάνει επίσης αναφορά στις μόνιμες προκλήσεις και αφορούν στις μεταρρυθμίσεις, στη γραφειοκρατία, στο κρατικό μισθολόγιο και άλλα.

Δείτε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στη στήλη «Συνεντεύξεις»