You are here

Δ. Γεωργιάδης: Προσοχή στο δημόσιο χρέος

08/04/2020 15:14

Την ανάγκη για συνετή και ελάχιστη αύξηση του δημοσίου χρέους επισημαίνει το δημοσιονομικό συμβούλιο προκειμένου να παραμείνουν ζωντανές οι μηχανές της οικονομίας.

Κληθείς από τη StockWatch να αναφέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει το δημόσιο χρέος της Κύπρου χωρίς να απειλείται η βιωσιμότητα του κα εάν μπορεί να αντέξει δανεισμό άλλων €3 δισ. χωρίς νέο μνημόνιο, ο πρόεδρος του συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης αναφέρει ότι μέσα σε ένα περιβάλλον τόσο αβέβαιο είναι αδύνατο κάποιος να καθορίσει αριθμητικά όρια.

«Κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος και τη διάρκεια της κρίσης. Κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η μετά την κρίση περίοδος. Αν και πως θα αλλάξουν οι οικονομίες και οι καταναλωτικές συνήθειες. Ακόμη δεν είμαστε σίγουροι πόση και σε ποια μορφή θα είναι η στήριξη μέσω των μηχανισμών της ΕΕ, όπως και επίσης αν θα αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες ειδικότερα όσον αφορά στο δημόσιο χρέος», σημειώνει.

 Με αυτά τα δεδομένα, τονίζει, η Κύπρος θα πρέπει να προετοιμάζεται για το χειρότερο και να ελπίζει για το καλύτερο. «Θα πρέπει δηλαδή να δαπανάει αυξάνοντας το χρέος της στο ελάχιστο δυνατό μόνο ώστε να κρατήσει αναμμένες τις μηχανές της οικονομίας. Κρατικά κονδύλια θα πρέπει να δίνονται μόνο όσα χρειάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη και που θα έχουν σημαντική πιθανότητα επιβίωσης μετά την κρίση, με κριτήριο-προτεραιότητα την πρόσθεση πλούτου και θέσεων εργασίας».

 Επίσης, επισημαίνει, « πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μπορεί να παραταθεί ακόμη και να επιδεινωθεί η κρίση, αν και φαίνεται να απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο, και άρα πάντα πρέπει να διατηρείται ένα μαξιλάρι. Από εκεί και πέρα, με την πάροδο της κρίσης η κάθε χώρα θα πρέπει να βρει τρόπους να εξυπηρετήσει το χρέος που θα έχει συσσωρευτεί».

«Σίγουρα σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα είναι βιώσιμο και θα χρειαστούν άλλες δραστικές λύσεις. Ήδη υπάρχουν φωνές που καλούν για τη διαγραφή χρέους προς αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σε αυτή τη θέση θα βρεθούν και ορισμένες αναπτυγμένες οικονομίες. Στόχος θα πρέπει να είναι ο περιορισμός της πιθανότητας να είναι και η Κύπρος ανάμεσα σε αυτές», καταλήγει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το δημόσιο χρέος της Κύπρου ανέρχεται σε €21,1 δισ. αποτελώντας το 100,6% του ΑΕΠ.

Της Γεωργίας Χαννή