You are here

Δημοσιονομικά: Πολιτικά αιωρούμενη η σύγκλιση

02/06/2004 09:21

· Το βάρος του Προγράμματος Σύγκλισης δίνεται στην αύξηση εσόδων παρά στην περικοπή δαπανών

· Φόβοι για οικονομία και λίρα από ενδεχόμενη αποτυχία ένταξης στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2


Πιθανή αλλά όχι εξασφαλισμένη, εμφανίζεται προς το παρόν η συγκατάθεση των κυβερνητικών εταίρων στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενόσω δηλαδή ο πλήρης κατάλογος των μέτρων που έχει αποφασίσει το Υπουργείο Οικονομικών - κι εν τω μεταξύ κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - παραμένει άγνωστος.

Συγκεκριμένα, οκτώ μέρες μετά την κατάθεση του Προγράμματος Σύγκλισης, και ενώ ο Υπουργός Οικονομικών λαμβάνει μέρος στη διάσκεψη του ECOFIN, δύο από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως για τις δεσμεύσεις στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση για τη δημοσιονομική εξυγίανση έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως ανέφεραν στη StockWatch οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης και Σταύρος Ευαγόρου, το κόμμα τους δεν έχει ενημερωθεί επίσημα από το Υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο του Προγράμματος Σύγκλισης. Αν και ο Νίκος Κατσουρίδης, είχε συνομιλήσει πρόσφατα με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο τελευταίος του ανέφερε ορισμένες «ιδέες και σκέψεις τεχνοκρατών του υπουργείου», ενώ ο ίδιος υπέβαλε στον υπουργό ορισμένες σκέψεις και προβληματισμούς που απασχολούν το ΑΚΕΛ.

Ταυτόχρονα, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε στη StockWatch ότι το κόμμα του θα δώσει στη δημοσιότητα σε δημοσιογραφική διάσκεψη αύριο Πέμπτη «τις δικές του θέσεις» στην πολιτική της κυβέρνησης όπως περιγράφεται στην ενημέρωση από τα ΜΜΕ, αναμένοντας ταυτόχρονα επίσημη ενημέρωση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από τον υπουργό Μάκη Κεραυνό. Παράλληλα, το αίτημα για ενημέρωση από τον υπουργό θέτει και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άριστος Χρυσοστόμου.

Το βάρος στα έσοδα

Παρ’ όλα ταύτα, αν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης έχει ενημερωθεί από το Μάκη Κεραυνό ότι τα μέτρα του προγράμματος σύγκλισης δεν περιλαμβάνουν νέες φορολογίες και χαρακτηρίζονται από «πίεση στις παροχές», μια ματιά σε πρόσφατη εμπιστευτική έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών (που συντάχθηκε 4 μέρες πριν την υποβολή του Προγράμματος Σύγκλισης και το περιεχόμενό της είχε ενδεχομένως υποστεί τροποποιήσεις), δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική εντύπωση.

Χαρακτηριστικά, ενώ τα μέτρα (βλέπε σχετικούς πίνακες στο κάτω μέρος της σελίδας) που προτείνει η έκθεση θα επιτρέψουν τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος μεταξύ 2004 και 2007 κατά συνολικά £465 εκ., ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί κυρίως με τη συνολική αύξηση των εσόδων του κράτους κατά £249 εκ. και σε μικρότερο βαθμό από τον περιορισμό των κρατικών δαπανών με £216 εκ.

Το κατά πόσον όμως, έστω και σε περίπτωση που εξασφαλιστεί το πράσινο φως από τους κυβερνητικούς εταίρους, θα είναι τελικά εφικτή η εξασφάλιση της συναίνεσης και άλλων κοινωνικών εταίρων για το σκοπό αυτό, παραμένει άγνωστο. Ήδη, η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ δεν έχει ενημερωθεί επίσημα από τον υπουργό, αλλά, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, δεν αποκλείεται συνάντηση είτε του Υπουργού Οικονομικών είτε του γενικού διευθυντή του υπουργείου με την ηγεσία της συντεχνίας εντός των επομένων ημερών.

Διακυβεύεται η επανάκτηση αξιοπιστίας

Για την κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Μάκη Κεραυνό, η εξασφάλιση της υποστήριξης όλων των εμπλεκομένων αποτελεί μοναδική επιλογή, μιας και οι απανωτές διαψεύσεις των προβλέψεων της κυπριακής κυβέρνησης έχουν πλήξει την αξιοπιστία της κυπριακής κυβέρνησης.

Εντούτοις παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται στην εν λόγω έκθεσή του ότι η αξιοπιστία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο θα γίνει κατορθωτή η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος κατά £140 εκ. και κατά πρόσθετων £100 εκ. το 2005, η μείωση του ελλείμματος που γίνεται κατορθωτή με τα μέτρα που εισηγείται η έκθεση, δεν υπερβαίνει φέτος τα £115 εκ. Εντούτοις, οι στόχοι για το 2005 είναι πολύ πιο φιλόδοξοι μιας και η μείωση του ελλείμματος φθάνει στο «απόγειό» της με £186 εκ.

Φόβοι για μακροοικονομική σταθερότητα και λίρα

Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών, «οι συνεχείς μεγάλες αποκλίσεις της Κύπρου σε σύγκριση με τους στόχους που η ίδια θέτει» καθώς και σε σύγκριση με τις «νομικές δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ», δημιουργούν «σοβαρότατο πρόβλημα αξιοπιστίας έναντι της ΕΕ που ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της Κύπρου, και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης. Η έκθεση παραδέχεται, ότι τα μέτρα που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Οικονομικών και προβλέπουν το πάγωμα των θέσεων στο δημόσιο και τον περιορισμό του ρυθμού αύξησης των καταναλωτικών και επενδυτικών δαπανών κατά 3% και 4% αντιστοίχως, «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν επαρκούν».

Τα δημοσιονομικά προβλήματα, αναφέρει η έκθεση, αποτελούν κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυπριακής οικονομίας «και ενισχύουν τις φήμες για υποτίμηση της κυπριακής λίρας». Παράλληλα, ο κίνδυνος για καθυστέρηση της ένταξης της Κύπρου στο ΜΣΙ 2 είναι ορατός, προσθέτει η έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών, «με δυσμενείς προεκτάσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία της κυπριακής λίρας και στην κυπριακή οικονομία γενικότερα».

Αντιπολιτευτικά ερωτηματικά

Εν τω μεταξύ, ο οικονομολόγος και αναπληρωτής επίτροπος Οικονομικών του ΔΗΣΥ, Στέλιος Πλατής, επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ορισμένα από τα μέτρα που φέρεται βάσει δημοσιευμάτων να έχει συμπεριλάβει το Υπουργείο Οικονομικών στο Πρόγραμμα Σύγκλισης «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», η πραγματική λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα «βρίσκεται στην ενδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας», η οποία ωστόσο, «εμποδίζεται από θεσμικά προβλήματα». Επομένως, συνέχισε, τα μέτρα της κυβέρνησης «αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και όχι τη γενεσιουργό αιτία», και για τούτο απαιτείται η εκπόνηση ενός μακρόχρονου σχεδίου δράσης. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ζήτησε όπως αναθεωρηθεί η επιβολή νέας φορολογίας.


















































Του Στέλιου Ορφανίδη