You are here

Δραματική μείωση 30% στα κρατικά έσοδα

10/04/2003 12:46
Δημοσιονομικό καμπανάκι από τα στοιχεία πρώτου 3μήνου

Mειωμένη ροή Φ. Εισοδήματος και ΦΠΑ

Δραματική μείωση στα έσοδα του Κράτους που ανέρχεται στο 30%, σε σχέση με τα έσοδα που αναμενόταν να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία, σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2003, γεγονός που οφείλεται σε δύο κυρίως παράγοντες: Πρώτον, στη μειωμένη ροή εσόδων από το Φόρο Εισοδήματος και δεύτερον στα πολύ χαμηλά επίπεδα εσόδων από το ΦΠΑ, παρά την αύξηση από 1/1/2003 στο 15%, λόγω της μειωμένης αγοραστικής συμπεριφοράς των κυπρίων στα καταναλωτικά αγαθά, εξαιτίας της εγχώριας και διεθνούς ύφεσης στην οικονομία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2003, τα υπολογισθέντα έσοδα από το Φόρο Εισοδήματος είναι της τάξης των £474,2 εκατ. (σε σχέση με έσοδα £535,4 εκατ. το 2002) και η μείωση οφείλεται κυρίως στην αύξηση του αφορολόγητου ποσού), ενώ τα υπολογισθέντα έσοδα από το ΦΠΑ για το 2003 είναι της τάξης του £1 δις 67,8 εκατομμυρίων, γεγονός που δεν δικαιώνει μέχρι στιγμής τις σχετικές προσδοκίες. Επιπλέον, φαίνεται ότι και το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει υπερβεί τα £20 - £25 εκ. από το όριο του «μηδενικού συντελεστή» που είχε ορισθεί με την θέσπιση της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης.

Όλα αυτά, «πονοκεφαλιάζουν» το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία και η συνεχιζόμενη διεθνής ύφεση και αβεβαιότητα στην οικονομική σκηνή λόγω του πολέμου στο Ιράκ.

Η πορεία της κυπριακής οικονομίας, γίνεται ακόμη πιο δυσοίωνη, κυρίως από τα στοιχεία για την κατάσταση του τουρισμού και τους δείκτες της οικονομίας σύμφωνα με τις νέες αναθεωρημένες – προς τα κάτω – προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία κατέθεσε χθες στη συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής ο Μάρκος Κυπριανού. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο σημείωσαν μείωση 30% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ κάθετη πτώση ύψους 60% παρουσιάζουν οι προκρατήσεις για τη καλοκαιρινή περίοδο. Η ανεργία, όπως ο κ. Κυπριανού ανέφερε στη χθεσινή συνεδρία της ΣΟΕ, θα είναι της τάξης του 3,9%, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί από την αύξηση του πληθωρισμού, αποδίδοντας τις πληθωριστικές τάσεις αυτής της περιόδου σε πρόσκαιρα παροδικά φαινόμενα, διευκρινίζοντας ότι ο δομικός πληθωρισμός, που δεν επηρεάζεται από το ΦΠΑ και τα όποια παροδικά φαινόμενα, θα κυμανθεί κάτω του 3%. Ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται να κυμανθεί λίγο πάνω από το 1%, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα πέραν του 4% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει προς όλα τα μέλη της ΣΟΕ ο Μάρκος Κυπριανού, η κυβέρνηση θα δράσει αποφασιστικά προς τη λήψη μέτρων για τόνωση του τουρισμού και στήριξη της οικονομίας με την προώθηση αναπτυξιακών έργων, περιορισμό των δημοσίων δαπανών και λήψη μέτρων για την απασχόληση.

Του Κυριάκου Κυριακίδη