You are here

Φοβούνται δημοσιονομικό εκτροχιασμό

16/05/2017 11:59
Δημοσιονομικό εκτροχιασμό φοβούνται οι Βρυξέλλες εξαιτίας των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.

Oι κυπριακές αρχές έχουν ήδη πάρει στίγμα προειδοποιήσεων από την Κομισιόν κατά την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου ανώτατων τεχνοκρατών της ΕΕ, και παρόμοια μηνύματα στέλνουν διεθνείς οίκοι και αναλυτές.

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να δημοσιευτούν οι εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανά χώρα συστάσεις (Country Specific Recommendations) σε σχέση με την πορεία της οικονομίας.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν είναι ότι μάλλον δεν θα υποδειχθεί η λήψη δημοσιονομικών μέτρων και ούτε ενδεχομένως να υπάρξουν αυστηρές συστάσεις προς την Κύπρο καθώς, οι ενδείξεις σε σχέση με την πορεία της κυπριακής οικονομίας το 2017 είναι θετικές.

Με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται ανάπτυξη 2,5% για το 2017 ενώ για το 2018 αναμένεται ανάπτυξη 2,3%.

Οι εγχώριες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμα πιο μεγάλη ανάπτυξη το 2017, που ενδεχομένως να ξεπεράσει το 3%.

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί την ΕΕ, αλλά και τους διεθνείς οίκους οι οποίοι έχουν προβεί σε σχετικές επισημάνσεις, είναι να μην υπάρξει δημοσιονομική εκτροπή και να αδειάσουν τα πλεονασματικά κρατικά ταμεία λόγω των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός οικονομικών κατέθεσε στην ΕΕ το πρόγραμμα σταθερότητας της Κύπρου στο οποίο προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι η χώρα θα διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, την οικονομική ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 3%.

Παράλληλα στο πρόγραμμα καταγράφεται δέσμευση των κυπριακών αρχών, η οποία ικανοποιεί την ΕΕ, και αφορά στη διατήρηση των συστάσεων για να συνεχιστεί η συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Ωστόσο, η ΕΕ αναμένει να πάρει στα χέρια της τον τελικό σχεδιασμό του προϋπολογισμού της Κύπρου για το 2018 τον οποίο θα αξιολογήσει για να διαπιστώσει κατά πόσο αυτός συνάδει και είναι εντός του προγράμματος σταθερότητας της ΚΔ.

Ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε στη StockWatch ότι η πολιτική του αρμόδιου υπουργείου είναι όπως ο προϋπολογισμός παραμείνει εντός του προγράμματος σταθερότητας, διότι σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, η Κύπρος θα στηθεί στο τοίχο για αναξιοπιστία.

Ανέφερε ότι τα δημοσιονομικά της Κύπρου και άλλων χωρών δεν θα τεθούν τελικά στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Του Λεύκου Χρίστου