You are here

Χάρης: Περίεργη η μεθοδολογία ΕΕ

17/11/2016 10:05
Περίεργη χαρακτήρισε σήμερα τη μεθοδολογία που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με αφορμή την προειδοποίηση της και τις υποδείξεις προς τις κυπριακές αρχές ότι θα υπάρξει απόκλιση από τους στόχους που θα πρέπει να εκπληρώσει.

Ο κ. Γεωργιάδης που μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ήγειρε ζήτημα μεθοδολογίας, αλλά και ζήτημα ουσίας, σε σχέση με τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν προς τις κυπριακές αρχές, υποστηρίζοντας πως η μεθοδολογία των Βρυξελλών δεν βασίζεται στην πραγματική εκτίμηση και επίδοση, αλλά, όπως σημείωσε, στον λεγόμενο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και όχι τον πραγματικό.

«Πρόκειται για μία τεχνική διαδικασία η οποία οδηγεί σε στρεβλά συμπεράσματα γι’ αυτό και στο ίδιο ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ζήτημα αναθεώρησης της μεθοδολογίας», παρατήρησε ο υπουργός οικονομικών..

Ανέφερε ότι την ίδια άσκηση, για παράδειγμα, την κάνει και το ΔΝΤ το οποίο καταλήγει σε διαφορετικό συμπέρασμα καθώς ο διεθνής θεσμός, είπε, σε κάθε περίπτωση, κάνει τη διάκριση των πραγματικών εκτιμήσεων και των πραγματικών επιδόσεων που επιβεβαιώνονται σε σχέση με το έλλειμμα και οι οποίες είναι κάπως καλύτερες με τα δεδομένα βάσει της κρίσης την Κομισιόν.

«Είναι παράξενο ένα κράτος με έλλειμμα 1,5% να θεωρείται συμμορφούμενο και ένα κράτος με έλλειμμα 0,5% να θεωρείται ότι έχει ζήτημα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είμαστε πανέτοιμοι και ήδη έχω μιλήσει με τους πλείστους συναδέλφους μου (υπουργούς οικονομικών κρατών μελών της ΕΕ) να παρουσιάσουμε τα δεδομένα και να εξηγήσουμε τις επιδόσεις μας».

Εξήγησε ότι «το υπουργείο οικονομικών προϋπολογίζει ότι το 2017 θα έχει ένα οριακό έλλειμμα 0.6% το οποίο κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ανεπαίσθητο, αν λάβει κανείς υπόψη τα ελλείμματα του 6% που είχε προηγουμένως η χώρα».

Στην έκθεση της ΕΕ εκτιμάται ότι «η Κύπρος θα πάει καλύτερα φέτος από ότι εμείς ήδη υπολογίζουμε».

«Εμείς λέμε», πρόσθεσε, «ότι του χρόνου θα έχουμε έλλειμμα οριακό 0,6% και η ΕΕ, αν διαβάσει κάποιος καλά την έκθεση, εκτιμά ότι το έλλειμμα θα είναι ακόμη μικρότερο της τάξης του 0,4%».

Ο κ. Γεωργιάδης υπέδειξε ότι «αν κάποιος δει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα διαπιστώσει ότι αυτά που λαμβάνουν μία τέτοια κριτική, όπως η Γαλλία, προϋπολογίζει ότι θα έχει έλλειμμα 2,7%. Η Σλοβακία επίσης προϋπολογίζει έλλειμμα 1,3% και όμως εξασφαλίζει θετική κριτική».

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι η κυβέρνηση κατήργησε την έκτακτη εισφορά και τον φόρο ακίνητης περιουσίας με απόφαση της νομοθετικής εξουσίας, είπε ότι το υπουργείο οικονομικών μέτρησε την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς καθώς και τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

«Θα ήταν εύκολο για μένα να ρίξω την ευθύνη στη βουλή, με αφορμή την απόφαση για τον φόρο ακίνητης περιουσίας, αλλά δεν το πράττω διότι δεν συμφωνώ», παρατήρησε και πρόσθεσε:

«Ακόμη και με αυτή την πλήρη κατάργηση, η ΕΕ υπολογίζει ότι το 2017 θα έχουμε έλλειμμα της τάξης του 0,4%».

Ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «η Κύπρος ποτέ δεν είχε συστηματικά τόσες καλές επιδόσεις».

«Αποκλείω», ανέφερε, «τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων όπως επιβολή νέας φορολογίας ή περικοπών διότι θα είναι αντιπαραγωγική. Και τούτο είναι το ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό, ότι δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την όποια χαλάρωση με την επιστροφή στα παλιά και τη διεξαγωγή της οικονομικής πολιτικής με ελλείμματα και με δανεικά».

«Αλλά την ίδια ώρα στέλλω το μήνυμα προς το εξωτερικό, κυρίως, αλλά και προς τους ελάχιστους μονίμως μεμψιμοιρούντες αναλυτές, δύο τρείς πανεπιστημιακούς στο εσωτερικό, που αν τους ακούαμε ούτε τα περιοριστικά μέτρα θα τερματίζαμε στις καταθέσεις, ούτε στις διεθνείς αγορές θα πηγαίναμε, ούτε το μνημόνιο θα ολοκληρώναμε».

Την ίδια ώρα ο κ. Γεωργιάδης απέστειλε μήνυμα και προς όλους ότι «με κανένα τρόπο, δεν πρόκειται να επιβληθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα επειδή ακριβώς έχουμε από το 2014 και μετά μία πολύ σταθερή και βιώσιμη δημοσιονομική διαχείριση, η οποία έχει στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Έχουμε πλέον μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας που αγγίζει το 3% και ούτε πρέπει και ούτε πρόκειται να διαταράξουμε αυτήν την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας χωρίς λόγο, με κίνδυνο να οδηγηθούμε ξανά σε περίοδο οικονομικής αστάθειας», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει τρόπος», είπε, «να ζητήσει κάποιος λήψη μέτρων από ένα κράτος μέλος που επιτυγχάνει συστηματικά και θα συνεχίσει να επιτυγχάνει τέτοιες εξαίρετες δημοσιονομικές επιδόσεις».

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου αν το μήνυμα που στέλλει αφορά και το δημοσιονομικό συμβούλιο, ο υπουργός οικονομικών είπε ότι «το δημοσιονομικό συμβούλιο συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης καθώς τις έχει επικυρώσει και όσον αφορά τα επιπρόσθετα σχόλια που σημειώνει τα προσυπογράφω αφού είναι προς την ίδια κατεύθυνση που κι εγώ έχω δηλώσει».