You are here

Κ. Πετρίδης: Σύντομα πακέτο στήριξης της οικονομίας

11/03/2020 16:00

Η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στον επιχειρηματικό κόσμο και στους εργαζόμενους που έχουν επηρεαστεί από τον κορωνοϊό, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μετά από σύσκεψη που είχε στο υπουργείο οικονομικών με εκπροσώπους των επιχειρηματιών και τουριστικού τομέα είπε ότι «πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο δικαιολογείται κρατική παρέμβαση. Μια συνετή οικονομική πολιτική είναι για να προσφέρει διεξόδους την ώρα της κρίσης ή της εκκολαπτόμενης κρίσης».

«Ως εκ τούτου», πρόσθεσε, «προτίθεμαι τις επόμενες ημέρες να συμπληρώσω τον κύκλο διαβούλευσης με τα πολιτικά κόμματα και να καταθέσω τις επόμενες ημέρες προς έγκριση συνολικό δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας».

Σημείωσε ότι είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, ή  εργαζομένους ή επιχορήγηση εργασίας ώστε τους επόμενους δύο τρεις μήνες που προβλέπονται να υπάρχουν επιστρώσεις στην οικονομία να τους περάσουμε ίσον πιο ανώδυνα γίνεται».

Ο υπουργός οικονομικών απέφυγε εντούτοις να αναφερθεί στο είδος των μέτρων τονίζοντας ότι θα διαβουλευτεί πρώτα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο κ. Πετρίδης είπε επίσης ότι είχε και εκτενείς διαβουλεύσεις με την υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και τους κοινωνικούς εταίρους στο υπουργείο εργασίας.

Να σημειωθεί ότι η επικοινωνία με τον υφυπουργό τουρισμού Σάββα Περδίο, έγινε τηλεφωνικώς διότι από χθες μετά από έκκληση του προσωπικού του υφυπουργείου τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό διότι τελευταίως είχε επισκεφθεί τη Γερμανία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και Hermes 

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ,υπενθύμισε ότι την άλλη εβδομάδα συνέρχεται και το συμβουλίων υπουργών της Ευρώπης για θέματα οικονομίας καθώς και το Eurogroup διότι και σε επίπεδο ΕΕ συζητείται η στήριξη της οικονομίας από τον κορωνοϊό.

Πρόσθεσε, εντούτοις ότι ανεξαρτήτως της στήριξης από την ΕΕ η κυβέρνηση θα στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία κοστολογούνται και εάν χρειαστεί θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Απαντώντας σε ερώτηση,  διευκρίνισε ότι «το θέμα δεν αφορά μόνο τον τουρισμό αλλά ευρύτερα την οικονομία αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι ο τουριστικός τομέας, είναι ένας τομέας ο οποίος είναι ευάλωτος σε εξωγενείς παραμέτρους, έχει σημαντικότατη συνεισφορά στο ΑΕΠ, στις θέσεις εργασίας, άρα μια στόχευση σε συγκεκριμένες πολιτικές που αφορούν τον τουριστικό τομέα, σίγουρα θα συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο» κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

Της Ηρώς Ευθυμίου