You are here

Καθησυχάζει για το δημόσιο χρέος το υπουργείο

20/11/2020 07:06

Καθησυχαστικό για το πρωτοφανές ύψος τους δημοσίου χρέους είναι το υπουργείο οικονομικών, τονίζοντας ότι ένα μέρος των χρημάτων που οφείλει η Κύπρος βρίσκονται στα ταμεία του κράτους για προληπτικούς λόγους.

Ο διευθυντής του γραφείου διαχείρισης δημοσίου χρέους, Φαίδωνας Καλοζώης, δήλωσε χθες ότι δεν τον ανησυχεί το ύψος του δημόσιου χρέους, διότι ένα μέρος του δανεισμού γίνεται για προληπτικούς λόγους, σημειώνοντας όμως ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η ιατρική διαχείριση της πανδημίας μέχρι το Μάρτιο, ούτως ώστε το καλοκαίρι να δραστηριοποιηθούν οι διάφοροι τομείς της οικονομίας και ειδικότερα ο τουρισμός.

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο κ. Καλοζώης, αναγνώρισε ότι η Κύπρος έχει προβεί σε ψηλό δανεισμό μετά την πανδημική κρίση και διευκρίνισε ότι «ένα μέρος του δανεισμού γίνεται για προληπτικούς λόγους. Δηλαδή όσον μεγαλύτερες αβεβαιότητες επικρατούν στην οικονομία τόσο μεγαλύτερα αποθεματικά πρέπει να διαθέτεις».

Πρόσθεσε ότι «για παράδειγμα πέρσι είχαμε αποθεματικό €1 δις και ήταν υπέρ αρκετό, φέτος όμως δεν είναι αρκετό το €1 δις».

«Άρα» σημείωσε ότι «ένα μέρος του δανεισμού, το οποίο είναι περίπου στα €6,3 δις, αφορά προληπτικό δανεισμό.  Για το έτος ο προγραμματισμός προνοούσε δανεισμό της τάξης των €2,3 δις αλλά δανειστήκαμε €4 δις επιπρόσθετα. Από τη συγκεκριμένη ρευστότητα μπορεί το €1,5 δις ή €2 δις, ενδεχομένως να τα χρησιμοποιήσουμε για να στηριχθεί η οικονομία.  Τα άλλα €2 δις όμως θα πρέπει να τα κρατήσουμε ως αποθεματικό για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Διευκρίνισε ότι «το αποθεματικό που διαθέτουμε σήμερα αποτελεί περίπου το 20% του δημόσιου χρέους, δηλαδή θα μπορούσαμε με αυτά τα ρευστά διαθέσιμα να ξοφλήσουμε μέρος του δημόσιου χρέους, το οποίο θα μειωνότανε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και εάν σήμερα είναι στο 118% θα πέσει στο 98%. Άρα εάν ξεπεράσουμε αυτή την κρίση τότε μέρος αυτού του αποθεματικού θα χρησιμοποιηθεί για ξόφληση δημόσιου χρέους».

Υπενθύμισε ότι πριν κτυπήσει και την Κύπρο η πανδημική κρίση, πέρσι το Φεβρουάριο το υπουργείο οικονομικών εξόφλησε πλήρως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οίκοι αξιολόγησης ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν τους δυο μήνες που ακολουθούσαν σε αναβαθμίσεις της κυπριακής Δημοκρατίας.  «Ήρθε όμως η κρίση και άλλαξαν τα πράγματα και τρέχαμε να δανειστούμε» επεσήμανε.

Σημειώνεται ότι το δάνειο από το ΔΝΤ  είχε συναφθεί στα χρόνια του μνημονίου και στο του προγράμματος προσαρμογής που εφαρμόστηκε με την τρόικα. Η αξία του δανείου ήταν €1 δις.

Ο κ. Καλοζώης, αναφέρθηκε και στην εκταμίευση πριν δύο ημέρες των €250 εκ.  που πήρε η Κύπρος  από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για στήριξη της απασχόλησης.

Συνολικά, η Κύπρος θα λάβει €479 εκ. μέσω του προγράμματος SURE. Τη δεύτερη δόση των €229 εκ. θα την εκταμίευση αρχές του νέους έτους.

Της Ηρώς Ευθυμίου