You are here

Κεραυνός: Πρόσθετα μέτρα στο Πρόγραμμα Σύγκλισης (2)

10/12/2004 15:39

• Στόχος η συμμετοχή στο ΜΣΙ2 το Μάρτιο ή Απρίλιο

• Πυρά κατά Αναστασιάδη για οικονομική πολιτική


Μικρό αριθμό νέων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει περιλάβει το Υπουργείο Οικονομικών στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε πριν λίγο ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, αν και το Πρόγραμμα Σύγκλισης παραμένει σταθερό σε ό,τι αφορά τους βασικούς άξονες, έχουν γίνει οριακές αλλαγές και ενσωματώθηκαν μέτρα που είχαν συζητηθεί στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου και είχαν προτείνει τα διάφορα κόμματα και κοινωνικοί εταίροι.

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν τη συγκράτηση της υπερωριακής αποζημίωσης και την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για κοινωνικές παροχές με εφαρμογή από το 2006 και μετά και θα αφορά νέα σχέδια παροχών που θα εγκρίνει η κυβέρνηση. Παράλληλα, ο υπουργός άφησε ανοικτό το θέμα της εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων για υφιστάμενες χορηγίες, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να προκύψει μέσα από διάλογο. Επιπρόσθετα προανήγγειλε αύξηση των τελών Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τη φορολόγηση μη αξιοποιήσιμης περιουσίας σε αστικές περιοχές, όπως και την αξιοποίηση κρατικής ακίνητης περιουσίας. Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε ο υπουργός, θα δημιουργηθεί φορέας που θα έχει ρόλο στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας ώστε «το κράτος να μη χάνει αλλά να έχει πρόσθετα έσοδα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, ο Μάκης Κεραυνός αναφέρθηκε και στη δημιουργία αντίληψης της αναγκαιότητας να μπαίνουν κάποια κριτήρια, «διαφορετικά θα έχουμε ισοπεδωτική πολιτική». Η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ των μονομερών ενεργειών, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η εισαγωγή των κριτηρίων θα γίνει μέσα από διάλογο για υφιστάμενες χορηγίες.

ΟΝΕ και ΜΣΙ2

Το υπουργείο έχει ήδη υποβάλει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ξεκινά με καλύτερες προοπτικές, μιας και το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται ότι θα είναι χαμηλότερο από το 5,2% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά την πορεία προς την ΟΝΕ, ανέφερε ότι ο στόχος του υπουργείου του είναι να ενταχθεί η Κύπρος το Μάρτιο ή τον Απρίλιο στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2. Ανέφερε μάλιστα ότι για το σκοπό αυτό βρίσκεται το υπουργείο του, πάντα σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, σε συνεχή επαφή με αξιωματούχους και όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και με διπλωμάτες για προώθηση του στόχου αυτού.

Καμία επανάπαυση το 2005

Το 2005, συνέχισε, είναι η κρίσιμη χρονιά για την Κύπρο και για τούτο, οι όποιες θετικές επιδόσεις της οικονομίας «δεν πρέπει να δημιουργούν επανάπαυση». Η ίδια πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα, θα πρέπει να συνεχιστεί και το 2005, ανέφερε, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποκλείσει την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων. Για το επόμενο έτος έχει γίνει προγραμματισμός για όλες τις παραγωγικές τάξεις, με βάσει σχέδια και προγράμματα, και αναφέρθηκε ενδεικτικά στο σχέδιο αγροτικών πληρωμών. «Πρέπει να βλέπουμε μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα τις εξελίξεις», ώστε να μπορεί η Κύπρος να δημιουργήσει τα θεμέλια για την οικονομία της.

Στα πλαίσια της πορείας της Κύπρου στην Ευρώπη, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε την επεξεργασία γενικού σχεδίου δράσης για την υιοθέτηση του ευρώ σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα με στόχο τη ρύθμιση νομοσχεδίων ώστε η Κύπρος να είναι έτοιμη να το υιοθετήσει και να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες που καταγράφηκαν σε άλλες χώρες σε σχέση με τη μετατροπή των τιμών και τις στρογγυλοποιήσεις. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στην ετοιμασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση μιας έκθεσης για το πως θα μπορούν να ενσωματωθούν τα νέα κράτη μέλη στην ΟΝΕ «με τον πιο ομαλό τρόπο».

Αρνητικό κλίμα γιοκ στα Ευρώπας...

Ερωτηθείς για το κατά πόσον οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ευνοούν την υποβολή αίτησης για ένταξη της λίρας στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κατά τις συχνές επισκέψεις του στα κέντρα λήψεως αποφάσεων δεν έχει διαπιστώσει αρνητικό κλίμα εις βάρος της Κύπρου. Αντίθετα, είπε ότι «υπάρχει μεγάλη εκτίμηση για την καταλυτική παρέμβαση στα τεκταινόμενα στην Ε.Ε.», μιας και η Κύπρος ποτέ δεν πάει με διαφωνίες αλλά με «απόψεις και εισηγήσεις».

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Χοακίμ Αλμούνια που αναγνωρίζει την πρόοδο στα δημόσια οικονομικά, θα επισκεφθεί την Κύπρο στα μέσα του πρώτου εξαμήνου του 2005. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Λετονίας να πληροφορηθεί σχετικά με την οικονομική πολιτική της Κύπρου. «Δεν είπα ότι όλα είναι ρόδινα» αλλά ότι «δημιουργούμε θετικές προοπτικές για την Κύπρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις βλέπουν και τις εκτιμούν», είπε απαντώντας σε σχετική επερώτηση.

Αναφερόμενος στις δραστηριότητές του στα πλαίσια του ΕΚΟΦΙΝ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κύπρος έχει ταχθεί υπέρ του περιορισμού του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΠ αντί στο 1,24% που είναι τώρα.

Λάβρος κατά Αναστασιάδη

Ο Μάκης Κεραυνός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη - χωρίς να τον κατονομάσει - μετά από την κριτική που άσκησε ο τελευταίος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών. Ενδεικτικά, ο υπουργός αναφέρθηκε στις επιδόσεις της οικονομίας που αναγνωρίζουν σε εκθέσεις τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ειδική αναφορά έκανε στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών (επίδομα τέκνου, φοιτητικές χορηγίες, επίδομα θέρμανσης) όπως και των αναπτυξιακών δαπανών, με ειδική αναφορά και στην αύξηση του ποσοστού υλοποίησης των τελευταίων από 65% σε 80%.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «στείρο αντιπολιτευτικό μένος» και τη δημιουργία προβλημάτων που κληρονόμησε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η τελευταία αναζητεί λύσεις σε αυτά. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο ζήτημα των εκτάκτων υπαλλήλων στο δημόσιο και στη φούσκα του ΧΑΚ που «σε μια νύκτα έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους». Αναφορά έκανε στις Κυπριακές Αερογραμμές, καταλογίζοντας στην προηγούμενη κυβέρνηση την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του αερομεταφορέα. Είπε επιπρόσθετα, ότι ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί να διαβάσει και να καταλάβει το Πρόγραμμα Σύγκλισης.

Σύσταση επιτροπής για έλεγχο στατιστικών στοιχείων

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα επιφορτιστεί με την ευθύνη του ελέγχου των στατιστικών στοιχείων που ετοιμάζει η Στατιστική Υπηρεσία, ως προς το κατά πόσον εφαρμόζονται οι κώδικες της Eurostat. Αφορμή για σύσταση της εν λόγω επιτροπής, αποτελεί η παραποίηση των στατιστικών στοιχείων από την Ελλάδα. Το θέμα αυτό, είπε, έχει λήξει για την Ελλάδα, αλλά το μήνυμα παραμένει ότι «όλοι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί». Πάντως, ο υπουργός τόνισε ότι η κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία «είναι πολύ προσεκτική».

Του Στέλιου Ορφανίδη