You are here

Κινδύνους από πληθωρισμό και επιτόκια εντοπίζει το ΔΝΤ

29/03/2023 15:06

Στον 14ο μεταμνημονιακό έλεγχο που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο, αναφέρθηκε σήμερα ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, σημειώνοντας ότι η αρχική εντύπωση του ΔΝΤ είναι θετική, αν και εντοπίζονται βασικοί κίνδυνοι που έχουν να κάνουν κυρίως, με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Το ΔΝΤ διαβλέπει ότι  η κυπριακή οικονομία διεξήλθε της ρωσοουκρανικής κρίσης με αρκετά καλές επιδόσεις, σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης, την ανεργία και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, είπε ο κ. Παντελή, μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του κρατικού καναλιού.

Σημείωσε ωστόσο, ότι το ΔΝΤ διαβλέπει επίσης, κινδύνους για τα επόμενα χρόνια.

Ένας από τους βασικούς κινδύνους ανέφερε, είναι ο πληθωρισμός στην Κύπρο και η αναθέρμανσή του, καθώς επί του παρόντος παρουσιάζει πτωτική τάση.

Άλλος κίνδυνος στον οποίο αναφέρθηκε, είναι η αύξηση των επιτοκίων και η επίπτωση που έχουν στην ζήτηση, στην κατανάλωση και συνεπακόλουθα σε άλλους τομείς, όπως η απασχόληση.

Ένα σημείο το οποίο επισημαίνει το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον κ. Παντελή, είναι η διατήρηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου εκποιήσεων.

Ο 14ος μεταμνημονιακός έλεγχος επικεντρώθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις, στις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές, αλλά και στην επίπτωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης (υψηλότερος πληθωρισμός και επιτόκια) στα μακροοικονομικά, στα δημόσια οικονομικά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Όχι» στην αναβολή εφαρμογής μεταρρύθμισης δημοσίου

Ο κ. Παντελή κλήθηκε να σχολιάσει και επιστολή διευθυντικών στελεχών του δημοσίου, με την οποία ζητήθηκε αναβολή της εφαρμογής του πλαισίου μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας για ένα χρόνο.

Τόνισε ότι το ΥΠΟΙΚ δεν συμμερίζεται την εν λόγω εισήγηση. «Θεωρούμε ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης πρέπει να προχωρήσει άμεσα και εάν υπάρχουν ανησυχίες, να εξετάσουμε το περιθώριο βελτίωσης στην πορεία», είπε.

Μ.Χ.