You are here

ΚΟΕ: Επιβράδυνση ανάπτυξης το 2023

23/01/2023 13:57

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας αναμένει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2023. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται σε 5,6% και 2,6% για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα.

Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης το 2022 εκτιμάται ότι παρέμεινε ισχυρός, υποστηριζόμενος από τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφηκαν κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους.

Το 2023, ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας προβλέπεται να επιβραδυνθεί.

Οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και ο υψηλός πληθωρισμός, καθώς και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να επηρεάσουν την εγχώρια δραστηριότητα άμεσα, αλλά και έμμεσα μέσω της ασθενέστερης παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Οι προβλέψεις για το 2022 και το 2023 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 0,7 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, συγκριτικά με τις προβλέψεις στο τεύχος Οκτωβρίου.

Οι θετικότερες προοπτικές είναι κυρίως αποτέλεσμα του υψηλότερου ρυθμού μεγέθυνσης από τον προβλεπόμενο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, καθώς και των προς τα πάνω αναθεωρήσεων στα στοιχεία για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για πρόσφατα τρίμηνα.

Το 2024, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται στο 2,8%.

Οι κίνδυνοι για δυσμενέστερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες κυριαρχούν.

Χαμηλότεροι από τους προβλεπόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης θα μπορούσαν να προκύψουν αν η επιβράδυνση στις οικονομίες των εμπορικών εταίρων της Κύπρου αποδειχθεί πιο σοβαρή από την αναμενόμενη.

Περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων (κυρίως της ενέργειας), ως αποτέλεσμα γεωπολιτικών εντάσεων, ιδιαίτερα του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να συμπιέσουν περισσότερο τα πραγματικά εισοδήματα, επιβαρύνοντας τις προοπτικές.

Επιπλέον, οι κίνδυνοι για δυσμενέστερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές θα μπορούσαν να προκύψουν από ταχύτερες ή/και πιο απότομες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού του κράτους και του ιδιωτικού τομέα λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Σε συνθήκες παγκόσμιας επιβράδυνσης, το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης χρέους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο του πιστωτικού κινδύνου με συνεπακόλουθες προκλήσεις για τα δημόσια οικονομικά και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ειδικότερα ενόσω η πλήρης εφαρμογή του πλαισίου των εκποιήσεων καθυστερεί.

Ο πληθωρισμός (με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) προβλέπεται να μειωθεί από 8,4% το 2022 σε 3,2% το 2023. Το 2024, ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί στο 2,0%.