You are here

ΚΟΕ: Στο 5,4% η ανάπτυξη το 2021

29/10/2021 13:23

Ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται σε 5,4% για το 2021 και σε 4,1% για το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κυρίως λόγω της ενδυνάμωσης της ανάκαμψης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, περαιτέρω βελτιώσεων στη δραστηριότητα και την αγορά εργασίας κατά το τρίτο τρίμηνο (που αποτυπώνονται σε προπορευόμενους δείκτες) και προς τα πάνω αναθεωρήσεων στα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών.

Κίνδυνοι για δυσμενέστερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές πηγάζουν από πιθανά νέα κύματα της πανδημίας λόγω νέων παραλλαγών του ιού και σχετικά μικρότερης εμβολιαστικής κάλυψης των νεαρότερων ηλικιακών ομάδων.

Διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας και συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές αγαθών μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές, αφού η εξάρτηση της Κύπρου από τις εισαγωγές, κυρίως του πετρελαίου, είναι πολύ μεγάλη.

 Επιπλέον, ενδέχεται να προκύψουν κίνδυνοι για τις προοπτικές ως αποτέλεσμα του υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους που μπορεί να καταστήσουν την κυπριακή οικονομία ευάλωτη στο ενδεχόμενο λιγότερο χαλαρών χρηματοοικονομικών συνθηκών και σε αλλαγές στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.

 Σημειώνεται ότι παρά τη συνεχιζόμενη πρόοδο, το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην οικονομία παραμένει σχετικά υψηλό, επιβαρύνοντας τις προοπτικές.

Δημοσιονομικές πιέσεις πιθανόν να προκύψουν, για παράδειγμα, από παρατεταμένη πανδημία, αυξημένες δαπάνες που σχετίζονται με το Γενικό Σύστημα Υγείας και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, καθώς και από πληθωριστικές πιέσεις.

Καλύτερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες μπορούν να διαμορφωθούν από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ιδίως μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο, που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την παραγωγή και την απασχόληση.

Σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης και αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως, θα βελτίωναν περαιτέρω τις εξωτερικές και εγχώριες οικονομικές συνθήκες.

Ειδικότερα στην Κύπρο, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες και μία καλύτερη από την αναμενόμενη τουριστική σεζόν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισχυρότερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες. Ο πληθωρισμός για το 2021 και 2022 προβλέπεται στο 2,3% και 1,8% αντίστοιχα.

Της Γεωργίας Χαννή