You are here

Μάχη με το χρόνο για €110 δισ.

03/05/2010 06:40
Μάχη με το χρόνο θα δώσουν αυτή τη βδομάδα οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης για να εξασφαλίσουν την έγκριση των εθνικών τους κοινοβουλίων για το τριετές χρηματοδοτικό πακέτο ύψους €110 δισ. που αποφάσισε χθες το Eurogroup, με στόχο να βάλουν οριστικό τέλος στο πολύμηνο ελληνικό σίριαλ που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την αξιοπιστία της ευρωζώνης.

Με το πακέτο οι χώρες της ευρωζώνης θα αποδεσμεύσουν σταδιακά €80 δισ., εκ των οποίων τα €30 δισ. το 2010, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει πιστά το φιλόδοξο πρόγραμμα εξυγίανσης. Το πρόγραμμα, που εγκρίθηκε χθες από το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο μετά από μέρες διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), προνοεί μέτρα €30 δισ. και στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3% μέχρι το 2014.

Μέχρι τότε, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα περάσουν πέτρινα χρόνια. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τα «σκληρά» μέτρα που αναμένεται να ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο τις επόμενες μέρες, θα συμβάλουν στη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4% το 2010 και 2,6% το 2011, προτού επιστρέψει σε οριακά επίπεδα ανάπτυξης το 2012 και μετά.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αυξήσεις στο ΦΠΑ και στους φόρους κατανάλωσης, κατάργηση του 13ου και 14ου τέταρτου μισθού, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, την εισαγωγή επιπρόσθετου φόρου σε κερδοφόρες επιχειρήσεις για τη χρήση του 2009 (πέραν αυτού που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις – και οι κυπριακές τράπεζες – πριν έξι μήνες), αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και μείωση άλλων επιδομάτων.

Η έγκριση των μέτρων από το Υπουργικό Συμβούλιο, έκανε πιο εύκολο το δρόμο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που ενέκριναν ομόφωνα αργότερα χθες το χρηματοδοτικό πακέτο των €110 δισ. Το πακέτο περιλαμβάνει €80 δισ. σε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης (€160 εκ. περίπου από την Κύπρο) και άλλα €30 δισ. από το IMF, με επιτόκια που είναι σαφώς χαμηλότερα από αυτά που θα πλήρωνε η Ελλάδα αν προσέφευγε στις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε χθες «ληστρικά» τα επιτόκια που ζητούν σήμερα οι αγορές και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις χρηματαγορές όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Ανακοίνωση του Eurogroup καλεί τα μέλη της ευρωζώνης να τροχιοδρομήσουν τάχιστα τις εθνικές διαδικασίες για έγκριση του πακέτου, με στόχο την εκταμίευση της πρώτης δέσμης του δανείου, πριν τις 19 Μαΐου, τη μέρα που λήγουν υφιστάμενα δάνεια της Ελλάδας που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.

Σύμφωνα με την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών, Elena Salgado, οι υπουργοί της ευρωζώνης αποφάσισαν ότι οι ηγέτες των χωρών θα συνέλθουν εκτάκτως την Παρασκευή, 7 Μαΐου, για να αξιολογήσουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην προώθηση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης των δανείων.

Η εκταμίευση των δανείων θα γίνει με αυστηρούς όρους (conditionality) που σύμφωνα με το Eurogroup θα καταγραφούν σε νέα απόφαση που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε Memorandum of Understanding που θα γίνει μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το επόμενο επεισόδιο του «ελληνικού σίριαλ», που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν ήρθε στην επιφάνεια το δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 12% που υπολόγιζε να έχει η χώρα το 2009, θα παιχθεί στην Αθήνα, όπου αναμένονται νέες μαζικές κινητοποιήσεις κατά των μέτρων.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση Παπανδρέου, εκτιμούν τα διεθνή ΜΜΕ, είναι να καταφέρει να υλοποιήσει τα «σκληρά» μέτρα κόντρα στη λαϊκή κατακραυγή και στις μαζικές αντιδράσεις που θα δημιουργήσουν.

Δίδοντας το στίγμα των διλημμάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Παπακωνσταντίνου έκαναν λόγο για επιλογή «ανάμεσα στην κατάρρευση ή στη σωτηρία».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν χθες σημαντική την απόφαση του Eurogroup για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τονίζοντας τη σημασία της πλήρους εφαρμογής των μέτρων εξυγίανσης.